Cum descoperă pompierii sursa unui incendiu? De ce au loc incendiile în România?

17.08.2021
Cum descoperă pompierii sursa unui incendiu? De ce au loc incendiile în România?

Meseria de pompier este una dintre cele mai periculoase din lume. Potrivit fișei postului, aceștia trebuie să stingă incendiile din regiunea în care fac parte și să salveze persoanele afectate de evenimentul neplăcut. Ulterior, pompierii trebuie să determine cauza care a dus la declanșarea focului.

Cum se găsește sursa unui incendiu?

Pentru a determina cauza unui incendiu, pompierii se bazează pe o serie de observații și tehnici, de la semne revelatoare ale flăcărilor la imagini prin satelit și teste chimice. Pentru a înțelege cât de complexă este această operațiune, Richard Meier, un investigator de incendiu din Sarasota, Florida, Statele Unite ale Americii a povestit pentru National Geographic cum se derulează un proces precum acesta.

Primul lucru este să aflăm de unde a început focul, ceea ce numim ‘originea’. ‘Zona de origine’ poate fi o zonă largă, ca o cameră dintr-o casă … ‘Punctul de origine’ este cea mai mică zonă pe care o puteți identifica, care poate fi la fel de mică ca un degetar sau la fel de mare ca o cameră. După ce vă dați seama de origine, căutați lucruri care ar fi putut servi ca sursă de aprindere: un foc de tabără, o flacără, muniție de vânătoare (rar, dar uneori se întâmplă) sau o sticlă curbată care este lăsată la soare și acționează ca o lupă, a afirmat investigatorul pentru National Geographic.

Până în anii ’70, ’80, determinarea originii unui incendiu nu avea nimic de-a face cu știința și se baza pe mărturile oamenilor din zonă care au asistat la incendiu. Ulterior, odată cu dezvoltarea tehnologiilor anchetatorii au fost învățat și specializați cum să determine cauza și originea unui incendiu.

Asociația Națională pentru Protecția împotriva Incendiilor menține o listă de subiecte pe care anchetatorii trebuie să le cunoască. Acestea includ chimia focului, dinamica focului, documentarea scenei și așa mai departe, a adăugat Richard Meier, pentru sursa citată mai sus.

Ce este un pompier?

Un pompier este antrenat să intervină când are loc un incendiu cu utilaje și autospeciale de stingere a focului. Acesta poate face parte dintr-o structură militară sau civilă și acordă ajutor și în alte situații de urgență, cum ar fi: cutremure, accidente sau inundații. Obiectivul pompierilor este acela de a proteja oamenii, bunurile și mediul.

Meseria de pompier există încă din cele mai vechi timpuri și a suferit modificări odată cu revoluția industrială și dezvoltarea tehnologiilor. În mod surprinzător, furtunurile care sunt racordate la autospeciale sunt la fel ca atunci când au fost inventate de olandezul Jan Van der Heiden în anul 1672.

Care sunt principalele cauze ale incendiilor

În România, cele mai multe incendii au loc, conform ISU, din pricina focului deschis (oamenii ard fie deșeuri menajere, fie furaje sau vegetație uscată), urmate de instalații electrice defecte sau improvizate (se soldează cu pierderi materiale și de multe ori cu pierderi de vieți omenești) și de fumatul în locuri cu pericol de incendiu.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot