Cum descoperă pompierii sursa unui incendiu? De ce au loc incendiile în România?

17.08.2021
Cum descoperă pompierii sursa unui incendiu? De ce au loc incendiile în România?

Meseria de pompier este una dintre cele mai periculoase din lume. Potrivit fișei postului, aceștia trebuie să stingă incendiile din regiunea în care fac parte și să salveze persoanele afectate de evenimentul neplăcut. Ulterior, pompierii trebuie să determine cauza care a dus la declanșarea focului.

Cum se găsește sursa unui incendiu?

Pentru a determina cauza unui incendiu, pompierii se bazează pe o serie de observații și tehnici, de la semne revelatoare ale flăcărilor la imagini prin satelit și teste chimice. Pentru a înțelege cât de complexă este această operațiune, Richard Meier, un investigator de incendiu din Sarasota, Florida, Statele Unite ale Americii a povestit pentru National Geographic cum se derulează un proces precum acesta.

Primul lucru este să aflăm de unde a început focul, ceea ce numim ‘originea’. ‘Zona de origine’ poate fi o zonă largă, ca o cameră dintr-o casă … ‘Punctul de origine’ este cea mai mică zonă pe care o puteți identifica, care poate fi la fel de mică ca un degetar sau la fel de mare ca o cameră. După ce vă dați seama de origine, căutați lucruri care ar fi putut servi ca sursă de aprindere: un foc de tabără, o flacără, muniție de vânătoare (rar, dar uneori se întâmplă) sau o sticlă curbată care este lăsată la soare și acționează ca o lupă, a afirmat investigatorul pentru National Geographic.

Până în anii ’70, ’80, determinarea originii unui incendiu nu avea nimic de-a face cu știința și se baza pe mărturile oamenilor din zonă care au asistat la incendiu. Ulterior, odată cu dezvoltarea tehnologiilor anchetatorii au fost învățat și specializați cum să determine cauza și originea unui incendiu.

Asociația Națională pentru Protecția împotriva Incendiilor menține o listă de subiecte pe care anchetatorii trebuie să le cunoască. Acestea includ chimia focului, dinamica focului, documentarea scenei și așa mai departe, a adăugat Richard Meier, pentru sursa citată mai sus.

Ce este un pompier?

Un pompier este antrenat să intervină când are loc un incendiu cu utilaje și autospeciale de stingere a focului. Acesta poate face parte dintr-o structură militară sau civilă și acordă ajutor și în alte situații de urgență, cum ar fi: cutremure, accidente sau inundații. Obiectivul pompierilor este acela de a proteja oamenii, bunurile și mediul.

Meseria de pompier există încă din cele mai vechi timpuri și a suferit modificări odată cu revoluția industrială și dezvoltarea tehnologiilor. În mod surprinzător, furtunurile care sunt racordate la autospeciale sunt la fel ca atunci când au fost inventate de olandezul Jan Van der Heiden în anul 1672.

Care sunt principalele cauze ale incendiilor

În România, cele mai multe incendii au loc, conform ISU, din pricina focului deschis (oamenii ard fie deșeuri menajere, fie furaje sau vegetație uscată), urmate de instalații electrice defecte sau improvizate (se soldează cu pierderi materiale și de multe ori cu pierderi de vieți omenești) și de fumatul în locuri cu pericol de incendiu.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce moldovenii au înlocuit vocala E cu I? Ei mănâncă „lapti”, „carni” sau „legumi”…
De ce moldovenii au înlocuit vocala E cu I? Ei mănâncă „lapti”, „carni” sau „legumi”…
România este o țară mare și limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea unde este folosită. Avem o mulțime de dialecte și un român poate fi identificat după zona din care... citește tot
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era... citește tot
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Cine nu a auzit despre taifunuri și uragane? Taifunurile și uraganele, ambele sunt furtuni tropicale, și sunt destul de ușor de confundat. Acestea lovesc zonele de coastă, provoacă stricăciuni... citește tot