Cum descoperă pompierii sursa unui incendiu? De ce au loc incendiile în România?

17.08.2021
Cum descoperă pompierii sursa unui incendiu? De ce au loc incendiile în România?

Meseria de pompier este una dintre cele mai periculoase din lume. Potrivit fișei postului, aceștia trebuie să stingă incendiile din regiunea în care fac parte și să salveze persoanele afectate de evenimentul neplăcut. Ulterior, pompierii trebuie să determine cauza care a dus la declanșarea focului.

Cum se găsește sursa unui incendiu?

Pentru a determina cauza unui incendiu, pompierii se bazează pe o serie de observații și tehnici, de la semne revelatoare ale flăcărilor la imagini prin satelit și teste chimice. Pentru a înțelege cât de complexă este această operațiune, Richard Meier, un investigator de incendiu din Sarasota, Florida, Statele Unite ale Americii a povestit pentru National Geographic cum se derulează un proces precum acesta.

Primul lucru este să aflăm de unde a început focul, ceea ce numim ‘originea’. ‘Zona de origine’ poate fi o zonă largă, ca o cameră dintr-o casă … ‘Punctul de origine’ este cea mai mică zonă pe care o puteți identifica, care poate fi la fel de mică ca un degetar sau la fel de mare ca o cameră. După ce vă dați seama de origine, căutați lucruri care ar fi putut servi ca sursă de aprindere: un foc de tabără, o flacără, muniție de vânătoare (rar, dar uneori se întâmplă) sau o sticlă curbată care este lăsată la soare și acționează ca o lupă, a afirmat investigatorul pentru National Geographic.

Până în anii ’70, ’80, determinarea originii unui incendiu nu avea nimic de-a face cu știința și se baza pe mărturile oamenilor din zonă care au asistat la incendiu. Ulterior, odată cu dezvoltarea tehnologiilor anchetatorii au fost învățat și specializați cum să determine cauza și originea unui incendiu.

Asociația Națională pentru Protecția împotriva Incendiilor menține o listă de subiecte pe care anchetatorii trebuie să le cunoască. Acestea includ chimia focului, dinamica focului, documentarea scenei și așa mai departe, a adăugat Richard Meier, pentru sursa citată mai sus.

Ce este un pompier?

Un pompier este antrenat să intervină când are loc un incendiu cu utilaje și autospeciale de stingere a focului. Acesta poate face parte dintr-o structură militară sau civilă și acordă ajutor și în alte situații de urgență, cum ar fi: cutremure, accidente sau inundații. Obiectivul pompierilor este acela de a proteja oamenii, bunurile și mediul.

Meseria de pompier există încă din cele mai vechi timpuri și a suferit modificări odată cu revoluția industrială și dezvoltarea tehnologiilor. În mod surprinzător, furtunurile care sunt racordate la autospeciale sunt la fel ca atunci când au fost inventate de olandezul Jan Van der Heiden în anul 1672.

Care sunt principalele cauze ale incendiilor

În România, cele mai multe incendii au loc, conform ISU, din pricina focului deschis (oamenii ard fie deșeuri menajere, fie furaje sau vegetație uscată), urmate de instalații electrice defecte sau improvizate (se soldează cu pierderi materiale și de multe ori cu pierderi de vieți omenești) și de fumatul în locuri cu pericol de incendiu.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ziua de 27 septembrie este cea de-a 270-a zi a calendarului gregorian și a 271-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 95 de zile. În această zi, în anul 1952, s-a... citește tot
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Poetul și dramaturgul francez Victor Hugo a fost cel care a pus bazele mișcării romantice în Franța. El s-a făcut cunoscut mai ales pentru romanul său epic „Mizerabilii” (n.n. – Les... citește tot
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Oamenii consumă alune și arahide încă din cele mai vechi timpuri. Gustul și aspectul lor diferă, la fel ca și proprietățile acestora. Redactorii shtiu.ro vă prezintă, în rândurile de mai... citește tot