De ce sunt roșii camioanele de pompieri?

20.06.2022
De ce sunt roșii camioanele de pompieri?

Când vedem o mașină de pompieri cu sirenele pornite pe stradă ne vin o mulțime de lucruri în minte. „Unde este focul?” , „Sper că nu este casa mea!” sau„De ce este roșie o mașină de pompieri?”.

În timp ce roșul este, fără îndoială, atrăgător pentru ochi, majoritatea oamenilor se raportează la camioanele de pompieri datorită sirenelor și luminilor intermitente ale acestora: vei auzi una cu mult înainte de a o vedea.

De ce sunt camioanele de pompieri roșii?

Potrivit experților auto de la J.D. Power, istoria este plină de teorii. Înainte de apariția automobilului, echipamentul de stingere a incendiilor era montat pe căruțe sau trăsuri trase de cai. Aceste căruțe, care fuseseră recuperate de la ferme, erau adesea vopsite în roșu pe partea inferioară a trenului de rulare, deoarece roșul era o culoare ieftină și pentru că ascundea adesea murdăria și resturile de pe drumuri. Atunci când căruțele au fost adaptate de către pompieri, aceștia au preluat și culoarea lor.

Alte teorii privin culoarea camioanelor

Deși începuturile consemnează prezența căruțelor roșii care ajutau la stingerea incendiilor, acest lucru nu explică cu ușurință cum de camioanele de pompieri cu motoare au fost vopsite cu roșu. O altă teorie, mai credibilă, afirmă că pionierul auto Henry Ford a avut mult de a face cu culoarea camioanelor.

Potrivit Mental Floss, la începutul secolului al XX-lea, modelul T al lui Ford era cel mai popular vehicul de pe șosea. Între anii 1914 și 1925, modelul T a fost disponibil într-o singură culoare, și anume negru. Când camioanele de pompieri au ajuns pe străzi, era logic să le vopsească în roșu pentru a ieși în evidență față de flota de vehicule de pasageri a companiei.

Au fost efectuate studii care au analizat diferite scheme de culori pentru vehiculele de urgență, adesea cu rezultate contrastante. În timp ce culori precum galben lime sunt mai vizibile decât roșu, de exemplu, acest lucru nu ajută prea mult dacă șoferii nu asociază culoarea cu urgențele.

Deși există câteva motive diferite pentru care aceste camioane au fost vopsite inițial în roșu, camioanele de pompieri rămân astfel pur și simplu pentru că ar fi dificil de deprins asocierea noastră că roșul este egal cu urgența.

De altfel, există o diferență între o mașină de pompieri și un camion de pompieri. O mașină transportă, de obicei, cantități masive de apă pentru a combate incendiile până la accesarea unui hidrant, în timp ce un camion de pompieri transportă scări și alte echipamente de sprijin.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot