Cum au fost inventați micii, celebrul preparat românesc?

07.01.2021
Cum au fost inventați micii, celebrul preparat românesc?

Cunoscuți și sub numele de mititei, aceștia sunt cel mai popular fel de mâncare românească la grătar și sunt atât de iubiți încât nu există niciun român care să-și poată imagina un grătar fără ei. Acești cârnați fără mațe au în compoziția lor diferite combinații de carne tocată, piper negru și alte condimente.

Micii se servesc simplu cu muștar și pâine. Acest fel de mâncare se poate găsi în restaurante, în fast-food-uri sau în magazine alimentare de stradă. Carnea tocată se poate găsi proaspătă sau congelată, gata să fie pusă la fript.

Cum au fost inventați micii, celebrul preparat românesc?

Micii par a fi dintotdeauna pe teritoriul României, însă se pare că au ajuns destul de târziu în bucătăria românească. Într-o carte de bucate din secolul al XVII-lea, însă publicată mult mai târzi, numită Manuscris brâncovenesc, rețeta micilor nu era menționată.

Abia la jumătatea secolului al XIX-lea, preparatul să devină popular în meniul românilor. Potrivit scrierilor istoricului Constantin Bacalbașa, bucătarul localului „La Iordache”, situat pe strada Covaci, a inventat un nou preparat culinar, din cauza lipsei de mațe pentru cârnați: „cârnați fără piele”. Numele de mititei ar fi fost dat de N. T. Orășanu, un client fidel al restaurantului de pe strada Covaci, scrie Historia.

Potrivit aceluiași istoric, la serbările câmpenești, micii au devenit din ce în ce mai populari.

„Obiceiul era ca la Paște, la Sf. Gheorghe și la 1 Mai poporul să petreacă în această vastă grădină.. (…) Aici se debita numai vinul, mititeii, cașcavalul, pâinea, ridichile, cât și oale nouă de capacitatea unui litru. Apoi erau mititeii. Câteva grătare în plin aer frigeau mititeii, pe care alături îi fabricau mereu bucătarii”

Cum a ajuns Bucureștiul subiect de glume din pricina micilor?

În anul 1889, Iordache a fost trimis la Restaurantul Românesc din cadrul Expoziției de la Paris, unde micii au fost un deliciu culinar. Aceștia au devenit vedetele bucătăriei românești, astfel că în perioada interbelică circula o glumă cum că Bucureștiul era ușor de reperat de aviatorii străini datorită grătarelor care scoteau în permanență fum.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din 1787 în valoare de 500.000 de dolari
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din ...
În lumea vinurilor, unele povești nu doar că uimesc — ele rămân întipărite în memoria colectivă ca lecții despre fragilitate, pasiune și, uneori, chiar de ironie a sorții. O astfel de... citește tot
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Richard Kuklinski, cunoscut sub porecla „Omul de gheață” („The Iceman”), este una dintre cele mai înfiorătoare figuri din istoria criminalității organizate americane. La exterior,... citește tot
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se anunță vremuri grele pentru români, indiferent de domeniul lor de activitate. Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR pregătește un pachet de măsuri dure: creșteri de taxe și reduceri bugetare în... citește tot