Cum au fost inventați micii, celebrul preparat românesc?

07.01.2021
Cum au fost inventați micii, celebrul preparat românesc?

Cunoscuți și sub numele de mititei, aceștia sunt cel mai popular fel de mâncare românească la grătar și sunt atât de iubiți încât nu există niciun român care să-și poată imagina un grătar fără ei. Acești cârnați fără mațe au în compoziția lor diferite combinații de carne tocată, piper negru și alte condimente.

Micii se servesc simplu cu muștar și pâine. Acest fel de mâncare se poate găsi în restaurante, în fast-food-uri sau în magazine alimentare de stradă. Carnea tocată se poate găsi proaspătă sau congelată, gata să fie pusă la fript.

Cum au fost inventați micii, celebrul preparat românesc?

Micii par a fi dintotdeauna pe teritoriul României, însă se pare că au ajuns destul de târziu în bucătăria românească. Într-o carte de bucate din secolul al XVII-lea, însă publicată mult mai târzi, numită Manuscris brâncovenesc, rețeta micilor nu era menționată.

Abia la jumătatea secolului al XIX-lea, preparatul să devină popular în meniul românilor. Potrivit scrierilor istoricului Constantin Bacalbașa, bucătarul localului „La Iordache”, situat pe strada Covaci, a inventat un nou preparat culinar, din cauza lipsei de mațe pentru cârnați: „cârnați fără piele”. Numele de mititei ar fi fost dat de N. T. Orășanu, un client fidel al restaurantului de pe strada Covaci, scrie Historia.

Potrivit aceluiași istoric, la serbările câmpenești, micii au devenit din ce în ce mai populari.

„Obiceiul era ca la Paște, la Sf. Gheorghe și la 1 Mai poporul să petreacă în această vastă grădină.. (…) Aici se debita numai vinul, mititeii, cașcavalul, pâinea, ridichile, cât și oale nouă de capacitatea unui litru. Apoi erau mititeii. Câteva grătare în plin aer frigeau mititeii, pe care alături îi fabricau mereu bucătarii”

Cum a ajuns Bucureștiul subiect de glume din pricina micilor?

În anul 1889, Iordache a fost trimis la Restaurantul Românesc din cadrul Expoziției de la Paris, unde micii au fost un deliciu culinar. Aceștia au devenit vedetele bucătăriei românești, astfel că în perioada interbelică circula o glumă cum că Bucureștiul era ușor de reperat de aviatorii străini datorită grătarelor care scoteau în permanență fum.

Foto: Wikipedia

Cele mai noi articole
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Oamenii consumă alune și arahide încă din cele mai vechi timpuri. Gustul și aspectul lor diferă, la fel ca și proprietățile acestora. Redactorii shtiu.ro vă prezintă, în rândurile de mai... citește tot
Înainte de Covid a fost ciuma. Cum a ucis ciuma trei domnitori români?
Înainte de Covid a fost ciuma. Cum a ucis ciuma trei domnitori români?
În secolul al XVII-lea, Transilvania și Moldova au fost lovite puternic de ciuma. Deși nu există o cifră exactă, se crede că epidemia din urmă cu trei secole a ucis peste 50.000 de oameni.... citește tot
Care e diferența dintre sare de mare și sare de masă?
Care e diferența dintre sare de mare și sare de masă?
Sarea este ingredientul care dă gust mâncării. Aceasta, pe lângă faptul că ajută la potențarea celorlalte arome din preparatul culinar, duce și la neutralizarea gustului amar. Drept urmare,... citește tot