Cum arăta Parcul Carol înainte de venirea comuniștilor la putere?

24.11.2022
Cum arăta Parcul Carol înainte de venirea comuniștilor la putere?

Parcul Carol este unul dintre cele mai emblematice spații verzi din București. Așezat în proximitatea centrului, acesta este des frecventat de oameni care vor să facă sport sau să se relaxeze cu barca pe lac. Cu toate acestea, modul în care arată în prezent este total diferit față de modul în care arăta la origini. Cum era Parcul Carol înainte de epoca comunistă?

Cum arăta Parcul Carol odinioară?

Carol

Amenajat la începutul anilor 1900, Parcul Carol, Libertății sau Filaret cum i s-a spus de-a lungul timpului, este unul dintre cele mai de seamă locuri din București.

Construit în perioada 1900-1906 la inițiativa lui Ion N. Lahovari, ministrul domeniilor în Guvernul George Gr. Cantacuzino, acesta reprezenta un omagiu adus celor 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I. Suprafața inițială a fost de 37 hectare, iar în final aceasta a ajuns la 41 de hectare. Parcul conținea o mică grădină zoologică, o moschee, un castel de apă și numeroase pavilioane expoziționale. În vârful dealului, stătea mândru Palatul Artelor, o impozantă clădire care adăpostea „Muzeul trecutului nostru”.

După venirea comuniștilor la guvernare, parcul și-a schimbat numele în Parcul Libertății, suferind modificări radicale. Cele mai multe dintre monumente au fost puse la pământ, iar altele mutate definitiv. Palatul Artelor a fost dărâmat, iar în locul său a fost construit un mausoleu, denumit „Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului și a patriei, pentru socialism”

După Revoluția din anul 1989, locul a revenit la numele de Parcul Carol, însă distrugerile provocate de epoca comunistă au fost irecuperabile. Mausoleul din Parc nu este deschis vizitatorilor, iar în fața lui este amplasat „Mormântul ostașului necunoscut

Ce alte clădiri emblematice a distrus comunismul?

Perioada comunistă a fost una gri din multe puncte de vedere, numeroaselor clădiri de interes din București au fost distruse. În mare parte, centrul orașului, așa cum îl vedem în prezent, era total diferit, cu clădiri care i-au atras denumirea Bucureștiului de Micul Paris.

Foto: Simplybucharest.ro & Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot