Cum arată locul unde a luat naștere spațiul Schengen?

21.11.2022
Cum arată locul unde a luat naștere spațiul Schengen?

Spațiul Schengen este unul dintre motoarele Uniunii Europene. Prin acesta, sunt eliminate granițele interstatale. dar și diferite reguli vamale. De câțiva ani, România se luptă să între în grupul statelor membre, iar acest obiectiv pare să fie tot mai aproape. Cum arată locul în care a fost semnat tratatul prin care a luat naștere spațiul Schengen?

Cum a apărut acordul fără-granițe?

Schengen

După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, liderii europeni au considerat că este nevoie de o metodă prin care continentul și cetățenii să fie mai protejați. Astfel a luat naștere CECO. În 1993, la Maastricht este semnat oficial apariția a ceea ce cunoaștem astăzi ca Uniunea Europeană.

Comunitatea europeană a însemnat introducerea unei monede unice, un imn reprezentativ, un spațiu în care nu existau granițe, iar oamenii puteau lucra fără a fi nevoie de numeroase documente. În prima lună a verii din 1985, a fost semnat un tratat care desființa granițele naționale. Cinci țări au semnat acordul istoric, Franța, Germania, Belgia, Luxemburg și Țările de Jos.

Ulterior, UE s-a extins, iar spațiul Schengen a fost și el mărit. La ora actuală, 4 state din UE încă nu fac parte din Schengen, România, Bulgaria, Cipru și Croația. Aderarea la acest acord este obligatoriu și se face în momentul în care țara semnatară îndeplinește mai multe criterii, printre care consolidarea siguranței traficului mărfurilor.

Cum arată locul unde a luat naștere spațiul Schengen?

Cele cinci state fondatoare s-au întâlnit într-un mic sat din Luxemburg, pe râul Moselle. Cu puțin peste 500 de rezidenți, micul sătuc de renume a schimbat modul în care oamenii se deplasează în Europa. Locul a fost ales special, întrucât Luxemburg urma să preia președinția CEE. Avea dreptul de a alege unde se semnează tratatul.

Micul sat aflat în apropierea graniței cu Franța și Germania este un adevărat simbol a ceea ce Zona Schengen dorește să fie, un loc fără granițe. Pentru a fi un eveniment unic, semnatarii au fost adunați pe o navă aflată pe râu, numită MS Princesse Marie-Astrid.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot