Cum arată cea mai înaltă clădire construită din lemn?

03.07.2023
Cum arată cea mai înaltă clădire construită din lemn?

Lemnul a reprezentat încă din cele mai vechi tipuri o variantă fezabilă pentru construcții. În lipsa cimentului sau betonului, lemnul era cel mai folosit material de construcție la începuturile omenirii. Odată cu trecerea timpului, apariția construcțiilor înalte a făcut ca lemnul să fie înlocuit de materiale mai durabile. Cum arată cea mai înaltă clădire construită din lemn?

Se pot construi zgârie nori și cu lemn

lemn

În ultimii ani, tot mai multe guverne ale lumii au început să vorbească despre sustenabilitate și salvarea planetei. S-au semnat tratate și parteneriate în încercarea de a consuma și de a polua cât mai puțin. Construcțiile sunt motivul principal pentru care astăzi vorbim despre poluare.

Industria construcțiilor a fost dominată în ultimii zeci de ani de betoane în tentativa inginerilor de a depăși limitele înălțimilor, în special în Statele Unite ale Americii. Zgârie-norii americani sunt construiți din betoane pentru a fi rezistenți în fața mișcărilor tectonice.

La polul opus se află țările nordice, unde Norvegia a arătat că se poate și imposibilul. În orașul Brumunddal stă martor în fața istoriei Turnul Mjosa. Finalizat în anul 2019, cu o înălțime de 85,4 metri, adică 18 etaje, se află cea mai înaltă clădire construită din lemn din lume. Turnul este în același timp hotel, spațiu de birouri, dar și bloc de locuințe.

Elementele prefabricate alcătuiesc primele 10 etaje. Turnul fiind construit din lemn, termenul de finalizare a fost mai rapid decât în cazul clădirilor din beton de aceeași înălțime. Majoritatea materialelor au fost obținute de la mai puțin de 3,5 kilometri distanță.

Cât de rezistente sunt aceste construcții la cutremur?

Există o idee preconcepută că în fața unui seism, casele din lemn ar fi foarte instabile. Specialiștii în domeniu vin să demonstreze contrariul. Casele pe structură din lemn sunt rezistente la cutremur. Lemnul nu este doar maleabil, ci și rezistent, neputând fi distrus foarte ușor. Structurile acestor tipuri de construcții permit descărcarea forțelor seismice în așa fel încât ele să fie extrem de rezistente.

Foto: Edifica.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot