Cum arată cea mai înaltă clădire construită din lemn?

03.07.2023
Cum arată cea mai înaltă clădire construită din lemn?

Lemnul a reprezentat încă din cele mai vechi tipuri o variantă fezabilă pentru construcții. În lipsa cimentului sau betonului, lemnul era cel mai folosit material de construcție la începuturile omenirii. Odată cu trecerea timpului, apariția construcțiilor înalte a făcut ca lemnul să fie înlocuit de materiale mai durabile. Cum arată cea mai înaltă clădire construită din lemn?

Se pot construi zgârie nori și cu lemn

lemn

În ultimii ani, tot mai multe guverne ale lumii au început să vorbească despre sustenabilitate și salvarea planetei. S-au semnat tratate și parteneriate în încercarea de a consuma și de a polua cât mai puțin. Construcțiile sunt motivul principal pentru care astăzi vorbim despre poluare.

Industria construcțiilor a fost dominată în ultimii zeci de ani de betoane în tentativa inginerilor de a depăși limitele înălțimilor, în special în Statele Unite ale Americii. Zgârie-norii americani sunt construiți din betoane pentru a fi rezistenți în fața mișcărilor tectonice.

La polul opus se află țările nordice, unde Norvegia a arătat că se poate și imposibilul. În orașul Brumunddal stă martor în fața istoriei Turnul Mjosa. Finalizat în anul 2019, cu o înălțime de 85,4 metri, adică 18 etaje, se află cea mai înaltă clădire construită din lemn din lume. Turnul este în același timp hotel, spațiu de birouri, dar și bloc de locuințe.

Elementele prefabricate alcătuiesc primele 10 etaje. Turnul fiind construit din lemn, termenul de finalizare a fost mai rapid decât în cazul clădirilor din beton de aceeași înălțime. Majoritatea materialelor au fost obținute de la mai puțin de 3,5 kilometri distanță.

Cât de rezistente sunt aceste construcții la cutremur?

Există o idee preconcepută că în fața unui seism, casele din lemn ar fi foarte instabile. Specialiștii în domeniu vin să demonstreze contrariul. Casele pe structură din lemn sunt rezistente la cutremur. Lemnul nu este doar maleabil, ci și rezistent, neputând fi distrus foarte ușor. Structurile acestor tipuri de construcții permit descărcarea forțelor seismice în așa fel încât ele să fie extrem de rezistente.

Foto: Edifica.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce rățuștele înoată în șir indian în spatele mamei?
De ce rățuștele înoată în șir indian în spatele mamei?
Cu siguranță ați văzut măcar o dată rățuștele urmându-și mama pe apă într-un șir indian perfect. Cu toate că acest comportament pare simplu, în spatele lui se află un principiu fizic... citește tot
Ce este un sinecurist? Cât încasează cel mai bine plătit sinecurist din România?
Ce este un sinecurist? Cât încasează cel mai bine plătit sinecurist din România?
Se tot vorbește în aceste zile despre bugetari, al căror număr a ajuns pe întreg teritoriul țării la finalul anului 2024 la 1.266.808 de persoane, scrie stirileprotv.ro. Mai mult, se discută... citește tot
Care este singurul preparat gastronomic care AR PUTEA FI 100% românesc? E de pe vremea dacilor…
Care este singurul preparat gastronomic care AR PUTEA FI 100% românesc? E de pe vremea dacilor…
La bază, gastronomia românească este o selecție de influențe ale popoarelor care s-au perindat în spaţiul carpato-danubiano-pontic. O mulțime de oameni se întreabă, pe bună dreptate, dacă... citește tot