Unde este localizat „sfârșitul lumii”?

14.09.2022
Unde este localizat „sfârșitul lumii”?

„Ce trebuie să rămâie, în chip firesc, după sfârşitul lumii? Un reporter.”, spunea marele istoric Nicolae Iorga. Despre un eventual final al omenirii s-a tot vorbit, mai ales în ultimii ani. La nivel geografic există un loc care poate fi lesne numit „sfârșitul lumii” sau, cum spun englezii „the end of the Earth” („sfârșitul Pământului”).

Verdens Ende („Sfârșitul lumii”, sau „Sfârșitul Pământului” în norvegiană) este o zonă de agrement situată în vârful cel mai sudic al insulei Tjøme din municipalitatea Færder, Norvegia. Această zonă este alcătuită din diverse insulițe și stânci și este unul dintre cele mai populare locuri pitorești din zonă, cu vedere panoramică la Skagerrak. Aici se practică pescuitul.

„Sfârșitul lumii” este localizat la două ore cu mașina de Oslo, capitala Norvegiei. În apropiere de Verdens Ende se află Tønsberg este cel mai vechi oraș din Norvegia. A fost fondat în anul 871, în timpul epocii vikingilor, scrie desireetravels.com.

Una dintre atracțiile din Verdens Ende este „Farul de pietriș”, cunoscut de către localnici sub numele de „Vippefyr”, construit cu pietricele găsite în această zonă.

De ce „Sfârșitul lumii” vine din… Norvegia?

Totuși, de ce zona poartă denumirea de „Sfârșitul lumii”? Conform oamenilor de știință principalul argument este o densitate a populației extrem de scăzută. Un alt motiv este vremea. Cu aproape 7 luni de iarnă în fiecare an, Norvegia nu este deloc o țară prietenoasă. În timpul iernii, multe zile sunt întunecate, datorită apropierii Norvegiei de Polul Nord. Un alt factor care contribuie la izolarea Norvegiei de alte țări este calitatea precară a solului. Acesta este foarte stâncos pe suprafețe mari din țară și există puține terenuri agricole.

Curiozități despre Norvegia:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot