Cât are cel mai lung tunel din lume pentru pietoni și bicicliști?

20.04.2023
Cât are cel mai lung tunel din lume pentru pietoni și bicicliști?

Cel mai lung tunel pietonal din lume a fost construit în Norvegia și este impresionant. Acesta a fost realizat prin muntele Løvstakken, măsoară 3 kilometri lungime și este destinat doar bicicliștilor și oamenilor care vor să meargă la pas sau care vor să facă jogging.

Cum arată cel mai lung tunel pentru pietoni din lume?

Construcția tunelului a început în anul 2019 și a costat aproximativ 26 de milioane de euro. Acesta este cunoscut de norvegieni sub numele de Fyllingsdalstunnelen și a fost inaugurat cu mare fast în data de 15 aprilie 2023. Practic, autoritățile din Norvegia au organizat mai multe întreceri sportive pentru amatori și o ceremonie la final.

Potrivit datelor oficiale, tunelul poate fi traversat de către pietoni, la pas, în 40 de minute, iar de către bicicliști în 10 minute. Pentru ca oamenii să nu se plictisească atunci când traversează tunelul lung de 3 kilometri, fără ferestre, constructorii au realizat mai multe instalații de artă în interior, precum și lămpi de diferite culori. Totodată, a fost montată și o imitație de cadran solar, astfel încât oamenii să știe în orice moment cât este ora.

Tunelul a fost proiectat cu două benzi: una de 3,5 metri pentru bicicliști și una de 2,5 metri pentru oamenii care vor să meargă la pas sau care vor să facă alergări ușoare. În acest caz, norvegienii au dat dovadă de multă măiestrie și pricepere în realizarea unei construcții care va intra în Cartea Recordurilor.

Am montat un covor cauciucat albastru, similar cu cel de pe pistele de atletism. Este mai plăcut să te deplasezi pe el decât pe asfalt, a afirmat Camilla Einarsen Heggernes, purtătoare de cuvânt a constructorului, potrivit cnn.com.

Autoritățile norvegiene au conceput tunelul ca urmare a extinderii liniilor de tramvai din orașul Bergen. Drept urmare, calea ferată care traversa muntele Løvstakken avea nevoie de un tunel paralel pentru evacuarea oamenilor și așa a fost realizat cel mai lung tunel din lume pentru pietoni și bicicliști.

Foto: cnn.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot