Cum ar putea Bucureștiul să își piardă statutul de capitală în viitor?

30.01.2023
Cum ar putea Bucureștiul să își piardă statutul de capitală în viitor?

Bucureștiul este capitala României din anul 1862. De atunci și până în prezent, orașul a trecut prin modificări substanțiale, cutremure majore, două războaie mondiale și un regim comunist. Paralel cu capitala, alte orașe din țară au început să se dezvolte masiv și să capete o față europeană. Ar putea Bucureștiul să-și piardă statutul de capitală?

Ce orașe au fost în trecut capitale ale României?

capitală

România, o țară a contrastelor. Orașe medievale parcă ieșite din poveștile cu zâne, orașe gri de picăturile de ploaie, laolaltă făcând ceea ce mulți dintre noi numim acasă. De-a lungul istoriei, România cum o cunoaștem astăzi era împărțită în mai multe regiuni distincte: Muntenia, Moldova și Transilvania.

Pe atunci Transilvania era controlată de Imperul Austro-Ungar, Muntenia și Moldova erau în mare parte sub suzeranitate otomană. Mica Unirea lui Alexandru Ioan Cuza a pornit procesul unirii mari care avea să se înfăptuiască în 1918 sub domnia lui Carol I.

De-a lungul vremii, numeroase orașe au fost desemnate capitale de regiune sau țară:

Cum ar putea Bucureștiul să-și piardă statutul de capitală?

Văzând lista de mai sus cu toate orașele importante ca fiind capitale în istorie, ne putem pune aceeași întrebare. Deși procesul ar fi unul greoi și de durată, acest lucru nu ar fi imposibil. În improbabilitatea ca un oraș diferit din România să devină super dezvoltat, iar economia să se mute din București în respectiva zonă, posibil ca din cauza diferențelor, capitala să se mute. Anual, mii de români sunt atrași de București pentru că o forță de munca mai bine platita decat in plan local.

Un astfel oraș ar putea deveni Cluj. Oraș cu aspirații mari, în ultimii ani, orașul din Transilvania a devenit un important centru cultural și economic al țării. Numeroase companii de renume și-au mutat sediile din Muntenia în Transilvania, iar o parte din tineret s-au mutat pentru posibilitatea unui loc de muncă mai stabil financiar.

Dezvoltarea socială, tehnologică și arhitecturală face din Cluj un oraș care ar putea aspira în viitor la titlu de capitală. Cu toate că diferențele de dimensiune și arhitectură sunt extrem de diferite, cunoaștem exemple mult mai cunoscute precum Turcia sau Egipt.

Cel mai mare oraș din Turcia este Istanbul, dar capitala se află la Ankara. Recent, Egipt a luat decizia ca să mute capitala de la Cairo în New Cairo, un oraș construit de la zero pentru funcționarii publici. Cele două orașe au fost făcute cu dorința de a elibera centrele urbane deja cunoscute și aglomerate.

Nici Berlin nu este Capitala Germaniei de mult timp. Din 1949 până în 1990, Bonn a fost capitala Germaniei de Vest. Abia după căderea Zidului Berlinului, capitala s-a mutat la Berlin.

S-a discutat despre mutarea Capitalei în 1919 și 1940

În ani grei, 1919 (la un an de la încheierea primului Război Mondial) sau 1940 (în timpul celui de-al doilea Război Mondial) autoritățile române au luat în calcul mutarea Capitalei, în sensul separarii capitalei politico-administrative de cea economică. Totuși, acest lucru nu s-a concretizat.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
La ce este bine să fii atent atunci când cauți să închei o asigurare auto
La ce este bine să fii atent atunci când cauți să închei o asigurare auto
Automobilul tău este important pentru tine? Dar viața ta și a celor din jur? Știi că asigurarea auto este obligatorie cam peste tot în lume, dar chiar și lăsând la o parte obligativitatea,... citește tot
Cine a fost zeul Odin?
Cine a fost zeul Odin?
Triburile nordice s-au închinat, de-a lungul timpului, la tot felul de zeități, însă unul singur era deasupra tuturor, Odin, considerat regele zeilor. Se spune că acesta a fost soțul zeiței... citește tot
De ce ne doare capul, în situația în care creierul nu simte durere?
De ce ne doare capul, în situația în care creierul nu simte durere?
Creierul nu are receptori de durere și, cu toate acestea, oamenii se vaită de dureri de cap. Specialiștii în sănătate au studiat acest fenomen și au explicat de ce se întâmplă așa.... citește tot
adplus-dvertising