Cum a reușit un bețiv să provoace a doua cea mai mare scurgere de petrol din istorie?

22.10.2020
Cum a reușit un bețiv să provoace a doua cea mai mare scurgere de petrol din istorie?

Descoperirea petrolului în anul 1968 de pe North Slope, din Golful Prundhoe a schimbat peisajul politic din Alaska pentru decenii. În doar nouă ani, conducta Trans-Alaska a fost finalizată, costul total fiind de 8 miliarde de dolari.

Trans-Alaska Pipeline are o lungime de aproape 1.300 de kilometri şi transportă zilnic 15% din totalul producţiei de ţiţei din Statele Unite ale Americii.

Conducta este monitorizată de computere și se oprește automat atunci când apare orice scădere neașteptată a presiunii, o măsură menită să limiteze dimensiunea unei deversări.

Atac terorist asupra conductei Trans-Alaska

Un bărbat care a provocat un dezastru ecologic când a împușcat conducta principală de petrol din Alaska a fost obligat de instanță să plătească despăgubiri de 17 milioane de dolari (10 milioane de lire sterline).

Pe 4 octombrie 2001, Daniel Carson Lewis din Livengood, Alaska, a tras un glonț în structura de 4 metri lățime. Muncitorii s-au străduit să remedieze una dintre cele mai mari deversări din istoria conductei Trans-Alaska, cauzată de bărbatul aflat sub influența alcoolului.

Autoritățile au declarat la vremea respectivă că nu au nici un indiciu că împușcătura a fost un act de terorism sau sabotaj premeditat. Presiunea puternică a provocat cel puțin 150.000 de galoane de petrol să se verse pe tundra de la nord de Fairbanks.

„A fost doar un individ idiot, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a cărei armă s-a descărcat accidental”, a spus un purtător de cuvânt al poliției statale. Autoritățile au spus că Lewis a avut numeroase antecedente penale, inclusiv condamnări pentru agresiune, furt și a fost prins la volan în stare de ebrietate.

Viitorul conductei

Declarația de impact asupra mediului privind reînnoirea sistemului de conducte Trans-Alaska estima în 2010, că nivelurile de debit ar putea fi realizate până cel puțin în 2032. Îmbunătățirile care permit debituri scăzute ar putea prelungi durata de funcționare a conductei până în 2075.

Conform legii, Alaska este obligată să îndepărteze toate urmele conductei după finalizarea extracției de petrol. Nu a fost stabilită nicio dată pentru această acțiune, dar planurile sunt actualizate în mod constant.

Foto: Britannica

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot