Cum a decurs ultima întâlnire dintre Mihail Gorbaciov și Ceaușescu? Ce l-a făcut pe Tovarăș să spună „E un om periculos!”?

31.08.2022
Cum a decurs ultima întâlnire dintre Mihail Gorbaciov și Ceaușescu? Ce l-a făcut pe Tovarăș să spună „E un om periculos!”?

Anul 1989 am fost unul istoric pentru Europa. În această perioadă, comunismul a căzut în mai multe țări europene. Acesta era momentul în care Nicolae Ceaușescu simțea cum îi fuge pământul de sub picioare, în special, după întâlnirea de la Malta din 2-3 decembrie 1989 dintre Mihail Gorbaciov, primul secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, și George Bush, președintele Statelor Unite ale Americii.

După discuția cu George Bush, Mihail Gorbaciov i-a convocat la Moscova, pe data de 4 decembrie 1989, pe toți liderii statelor comuniste. Liderul URSS și președintele SUA conveniseră ca în statele din Europa de Est să se treacă de la comunism la pluralism politic, iar România nu putea să scape sub nicio formă de valul schimbării. Lucrurile erau deja în schimbare în Polonia, Ungaria, Bulgaria și Cehoslovacia și pe listă urma țara noastră.

Ce i-a spus Mihail Gorbaciov lui Nicolae Ceaușescu?

Liderul comunist român nu era deloc mulțumit de valul schimbării și îl considera pe Gorbaciov un om periculos. Ceaușescu a atras atenția la întâlnirea de la Moscova că nimeni nu trebuie să intervină în politica internă a unei țări. Cu toate acestea, președintele URSS i-a spus lui Ceaușescu că este nevoie de o înlocuire a regimului.

Preocuparea noastră principală este să ne descotorosim de elementele care au îngreunat dezvoltarea noastră. Desigur, noi suntem ataşaţi opţiunii noastre şi nu putem fi de acord cu încercările care se fac de a aprecia drumul pe care noi l-am parcurs până acum ca un drum de greşeli şi speranţe neîmplinite. Este un proces complex şi o astfel de cotitură în lume, cum este revoluţia noastră, nu se poate aprecia numai prin „alb şi negru”, chiar dacă judecăm după criterii mari, istorice, şi fără să exagerăm.

De aceea noi dorim, prin perestroika noastră să acumulăm tot ceea ce este bun şi să deschidem perspectivele societăţii. Bineînţeles că procesul acesta este complex, dar noi sperăm totuşi la un succes şi ştim că nu va fi un succes rapid, a declarat Mihail Gorbaciov, potrivit evz.ro.

Fostul președinte al României nu era mulțumit de ceea ce se preconiza și susținea că regimurile comuniste trebuie menținute în continuare, iar schimbările în societate trebuie făcute cu grijă.

La Congresul nostru noi am avut – nu mult, dar am avut – un pasaj special despre Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie şi despre marile realizări ale popoarelor sovietice. Totuşi, ceea ce au realizat popoarele sovietice în istorie nu poate fi şters şi nu poate fi uitat.

Sigur că într-o asemenea activitate grandioasă au fost şi lipsuri, şi greşeli, şi abuzuri, dar istoria nu reţine niciodată decât ceea ce asigură mersul înainte. Eu salut ceea ce aţi spus dumneavoastră tovarăşe Gorbaciov, cu privire la necesitatea de a pune într-adevăr, cu putere în evidenţă, ceea ce s-a realizat în construcţia socialismului, pentru că în acest fel popoarele sovietice vor fi şi mai mult mobilizate în realizarea noilor obiective. Sigur, trebuie să perfecţionăm continuu organizarea societăţii, metodele economice, tot ceea ce trebuie să asigure construcţia mai bună a socialismului, a replicat Nicolae Ceaușescu, potrivit sursei citată mai sus.

După întâlnirea cu Mihai Gorbaciov, Nicolae Ceaușescu s-a arătat îngrijorat de discuția avută și l-a catalogat pe liderul sovietic ca fiind o persoană foarte periculoasă. Valul schimbării se apropia și în România și nimeni nu mai putea face nimic.

Am fost conduşi la aeroport. Iar în avion când eram noi patru la masă – Ceauşescu, Dăscălescu, eu şi Stoian – Ceauşescu mi se adre­sea­ză mie: ‘Am spus eu că era mai bine să vină Stoian şi să nu venim toţi’. Tovarăşul Stoian singur?! Dar cine-ar mai fi ridicat atunci problemele pe care le-aţi ridicat dvs? – am zis eu. Nu s-a mai dat nici un răspuns. Şi au comentat între ei, dar de faţă cu noi, Cea­u­şescu şi cu Dăscălescu, negativ, bineînţeles, despre Gorbaciov. ‘E om rău ăsta!’ – au spus. Ceauşescu zicea că e periculos. După nişte discuţii contradictorii vă daţi seama că nu mai îndrăznea nici unul să insiste, a povestit într-un interviu, Constantin Olteanu, fost secretar al Comitetului Central al PCR şi şef al Secţiei Propagandă şi Presă, implicat în organizarea Congresului al XIV-lea, potrivit mediafax.ro.

Din păcate pentru el, întâlnirea de la Moscova nu l-a ajutat pe Nicolae Ceaușescu să rămână în funcție, deoarece câteva săptămâni mai târziu a fost înlăturat brutal de la conducerea României.

Foto: realitatea.net

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și... citește tot
De ce nu sunt burgerii sănătoși?
De ce nu sunt burgerii sănătoși?
Burgerii sunt apreciați și consumați de foarte mulți oameni. Acest preparat culinar poate fi savurat cu ușurință mai peste tot, fiindcă este o mâncare de tip fast-food. Din păcate, burgerii... citește tot
De ce este Gorbaciov responsabil de căderea ZiduluI Berlinului?
De ce este Gorbaciov responsabil de căderea ZiduluI Berlinului?
Zidul Berlinului, care timp de decenii a divizat nu doar un oraș, ci o țară întreagă, a căzut în noiembrie 1989. Evenimentul a fost unul istoric și a demonstrat responsabilitatea și... citește tot