Cum a decurs ultima întâlnire dintre Mihail Gorbaciov și Ceaușescu? Ce l-a făcut pe Tovarăș să spună „E un om periculos!”?

31.08.2022
Cum a decurs ultima întâlnire dintre Mihail Gorbaciov și Ceaușescu? Ce l-a făcut pe Tovarăș să spună „E un om periculos!”?

Anul 1989 am fost unul istoric pentru Europa. În această perioadă, comunismul a căzut în mai multe țări europene. Acesta era momentul în care Nicolae Ceaușescu simțea cum îi fuge pământul de sub picioare, în special, după întâlnirea de la Malta din 2-3 decembrie 1989 dintre Mihail Gorbaciov, primul secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, și George Bush, președintele Statelor Unite ale Americii.

După discuția cu George Bush, Mihail Gorbaciov i-a convocat la Moscova, pe data de 4 decembrie 1989, pe toți liderii statelor comuniste. Liderul URSS și președintele SUA conveniseră ca în statele din Europa de Est să se treacă de la comunism la pluralism politic, iar România nu putea să scape sub nicio formă de valul schimbării. Lucrurile erau deja în schimbare în Polonia, Ungaria, Bulgaria și Cehoslovacia și pe listă urma țara noastră.

Ce i-a spus Mihail Gorbaciov lui Nicolae Ceaușescu?

Liderul comunist român nu era deloc mulțumit de valul schimbării și îl considera pe Gorbaciov un om periculos. Ceaușescu a atras atenția la întâlnirea de la Moscova că nimeni nu trebuie să intervină în politica internă a unei țări. Cu toate acestea, președintele URSS i-a spus lui Ceaușescu că este nevoie de o înlocuire a regimului.

Preocuparea noastră principală este să ne descotorosim de elementele care au îngreunat dezvoltarea noastră. Desigur, noi suntem ataşaţi opţiunii noastre şi nu putem fi de acord cu încercările care se fac de a aprecia drumul pe care noi l-am parcurs până acum ca un drum de greşeli şi speranţe neîmplinite. Este un proces complex şi o astfel de cotitură în lume, cum este revoluţia noastră, nu se poate aprecia numai prin „alb şi negru”, chiar dacă judecăm după criterii mari, istorice, şi fără să exagerăm.

De aceea noi dorim, prin perestroika noastră să acumulăm tot ceea ce este bun şi să deschidem perspectivele societăţii. Bineînţeles că procesul acesta este complex, dar noi sperăm totuşi la un succes şi ştim că nu va fi un succes rapid, a declarat Mihail Gorbaciov, potrivit evz.ro.

Fostul președinte al României nu era mulțumit de ceea ce se preconiza și susținea că regimurile comuniste trebuie menținute în continuare, iar schimbările în societate trebuie făcute cu grijă.

La Congresul nostru noi am avut – nu mult, dar am avut – un pasaj special despre Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie şi despre marile realizări ale popoarelor sovietice. Totuşi, ceea ce au realizat popoarele sovietice în istorie nu poate fi şters şi nu poate fi uitat.

Sigur că într-o asemenea activitate grandioasă au fost şi lipsuri, şi greşeli, şi abuzuri, dar istoria nu reţine niciodată decât ceea ce asigură mersul înainte. Eu salut ceea ce aţi spus dumneavoastră tovarăşe Gorbaciov, cu privire la necesitatea de a pune într-adevăr, cu putere în evidenţă, ceea ce s-a realizat în construcţia socialismului, pentru că în acest fel popoarele sovietice vor fi şi mai mult mobilizate în realizarea noilor obiective. Sigur, trebuie să perfecţionăm continuu organizarea societăţii, metodele economice, tot ceea ce trebuie să asigure construcţia mai bună a socialismului, a replicat Nicolae Ceaușescu, potrivit sursei citată mai sus.

După întâlnirea cu Mihai Gorbaciov, Nicolae Ceaușescu s-a arătat îngrijorat de discuția avută și l-a catalogat pe liderul sovietic ca fiind o persoană foarte periculoasă. Valul schimbării se apropia și în România și nimeni nu mai putea face nimic.

Am fost conduşi la aeroport. Iar în avion când eram noi patru la masă – Ceauşescu, Dăscălescu, eu şi Stoian – Ceauşescu mi se adre­sea­ză mie: ‘Am spus eu că era mai bine să vină Stoian şi să nu venim toţi’. Tovarăşul Stoian singur?! Dar cine-ar mai fi ridicat atunci problemele pe care le-aţi ridicat dvs? – am zis eu. Nu s-a mai dat nici un răspuns. Şi au comentat între ei, dar de faţă cu noi, Cea­u­şescu şi cu Dăscălescu, negativ, bineînţeles, despre Gorbaciov. ‘E om rău ăsta!’ – au spus. Ceauşescu zicea că e periculos. După nişte discuţii contradictorii vă daţi seama că nu mai îndrăznea nici unul să insiste, a povestit într-un interviu, Constantin Olteanu, fost secretar al Comitetului Central al PCR şi şef al Secţiei Propagandă şi Presă, implicat în organizarea Congresului al XIV-lea, potrivit mediafax.ro.

Din păcate pentru el, întâlnirea de la Moscova nu l-a ajutat pe Nicolae Ceaușescu să rămână în funcție, deoarece câteva săptămâni mai târziu a fost înlăturat brutal de la conducerea României.

Foto: realitatea.net

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De la ce vine numele hypermarketurilor din România? Ce înseamnă Lidl, Kaufland sau Carrefour?
De la ce vine numele hypermarketurilor din România? Ce înseamnă Lidl, Kaufland sau Carrefour?
Viața în orașe este mai simplă decât zonele rurale. Aparent. Cetățenii nu sunt nevoiți să își planteze și să-și îngrijească legumele sau fructele. Toate bunurile necesare și chiar... citește tot
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
Recomandări din presa de azi
Rețeta de post a lui Cătălin Scărlătescu care e gata în câteva minute. Simplă și...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Simona Halep a călcat strâmb. Și-a rugat șoferul să... | VIDEO
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising