Ce credeau americanii despre Nicolae Ceaușescu?

22.08.2022
Ce credeau americanii despre Nicolae Ceaușescu?

Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918, la Scornicești, în județul Olt. Vremurile grele și sărăcia l-au  împins pe acesta să se înscrie în Partidul Comunist, unde a avansat destul de rapid până la cel mai înalt nivel. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989.

Nicolae Ceaușescu a avut un tupeu incredibil

Fostul președinte al României a condus țara cu o mână de fier, totul fiind făcut după voia sa. Liderul comunist a adus populația în pragul sărăciei și pentru acest lucru a fost îndepărtat brutal și ucis la sfârșitul anului 1989. În plan extern, fostul dictator nu a fost văzut cu ochi buni în lumea occidentală. Concepțiile sale comuniste intrau în contradicție cu drepturile și libertățile lumii libere.

Nicolae Ceaușescu a ajuns să conducă Partidul Comunist Român, având doar patru clase. El a ajuns în vârf prin tupeu și nu datorită capacităților sale intelectuale. Odată ajuns la putere, acesta cu greu a mai putut fi dat jos, fiindcă era în stare de orice pentru a rămâne la conducerea țării.

Americanii au observat rapid că Ceaușescu are carențe intelectuale

Cu toate că nu a fost niciodată plăcut de lumea occidentală, Nicolae Ceaușescu a avut și momentul său de glorie în plan internațional. În anul 1968 când Uniunea Sovietică a invadat Cehoslovacia, dictatorul român a condamnat operațiunea, susținând că nimeni nu trebuie să intervină în lucrurile interne ale unei țări.

Marile puteri europene și Statele Unite ale Americii au văzut cu ochi buni atitudinea liderului comunist român. Au urmat câțiva ani de o oarecare relaxare, însă cu cât acesta stătea mai mult la guvernare cu atât lucrurile se agravau mai mult. De altfel, Ceaușescu era convins că el știe ce este mai bine pentru România.

Părea să aibă foarte puține îndoieli cu privire la propriile capacități, propria-i înțelepciune, foarte puține îndoieli, prin urmare, era convins că știe ce este mai bine pentru România. Poate că știa cel mai bine și pentru alte locuri, dar cu siguranță știa ce era mai bine pentru România. Era cineva căruia îi plăcea să vorbească și avea puțină reticență în a spune ceea ce credea că ar trebui să audă interlocutorul său, a povestit diplomatul american Harry Barnes, care a servit în România în perioada în care Cehoslovacia a fost invadată de Uniunea Sovietică, potrivit evz.ro.

Potrivit diplomatului american, în acea perioadă, Elena Ceaușescu a avut un rol minor în conducerea țării, aflându-se mai mult în fundal. Rolul ei a început să crească începând cu anul 1974, în special în Partidul Comunist, asumându-și tot mai multe prerogative.

Cum a murit Nicolae Ceaușescu?

Pe data de 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN, semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional. Trei zile mai târziu, pe 25 decembrie, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței, conform Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi