Ce credeau americanii despre Nicolae Ceaușescu?

22.08.2022
Ce credeau americanii despre Nicolae Ceaușescu?

Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918, la Scornicești, în județul Olt. Vremurile grele și sărăcia l-au  împins pe acesta să se înscrie în Partidul Comunist, unde a avansat destul de rapid până la cel mai înalt nivel. Fostul dictator a condus România din postura de Președinte din 1974 și până în decembrie 1989.

Nicolae Ceaușescu a avut un tupeu incredibil

Fostul președinte al României a condus țara cu o mână de fier, totul fiind făcut după voia sa. Liderul comunist a adus populația în pragul sărăciei și pentru acest lucru a fost îndepărtat brutal și ucis la sfârșitul anului 1989. În plan extern, fostul dictator nu a fost văzut cu ochi buni în lumea occidentală. Concepțiile sale comuniste intrau în contradicție cu drepturile și libertățile lumii libere.

Nicolae Ceaușescu a ajuns să conducă Partidul Comunist Român, având doar patru clase. El a ajuns în vârf prin tupeu și nu datorită capacităților sale intelectuale. Odată ajuns la putere, acesta cu greu a mai putut fi dat jos, fiindcă era în stare de orice pentru a rămâne la conducerea țării.

Americanii au observat rapid că Ceaușescu are carențe intelectuale

Cu toate că nu a fost niciodată plăcut de lumea occidentală, Nicolae Ceaușescu a avut și momentul său de glorie în plan internațional. În anul 1968 când Uniunea Sovietică a invadat Cehoslovacia, dictatorul român a condamnat operațiunea, susținând că nimeni nu trebuie să intervină în lucrurile interne ale unei țări.

Marile puteri europene și Statele Unite ale Americii au văzut cu ochi buni atitudinea liderului comunist român. Au urmat câțiva ani de o oarecare relaxare, însă cu cât acesta stătea mai mult la guvernare cu atât lucrurile se agravau mai mult. De altfel, Ceaușescu era convins că el știe ce este mai bine pentru România.

Părea să aibă foarte puține îndoieli cu privire la propriile capacități, propria-i înțelepciune, foarte puține îndoieli, prin urmare, era convins că știe ce este mai bine pentru România. Poate că știa cel mai bine și pentru alte locuri, dar cu siguranță știa ce era mai bine pentru România. Era cineva căruia îi plăcea să vorbească și avea puțină reticență în a spune ceea ce credea că ar trebui să audă interlocutorul său, a povestit diplomatul american Harry Barnes, care a servit în România în perioada în care Cehoslovacia a fost invadată de Uniunea Sovietică, potrivit evz.ro.

Potrivit diplomatului american, în acea perioadă, Elena Ceaușescu a avut un rol minor în conducerea țării, aflându-se mai mult în fundal. Rolul ei a început să crească începând cu anul 1974, în special în Partidul Comunist, asumându-și tot mai multe prerogative.

Cum a murit Nicolae Ceaușescu?

Pe data de 22 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN, semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional. Trei zile mai târziu, pe 25 decembrie, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecați, condamnați la moarte și executați la câteva minute după pronunțarea sentinței, conform Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot