Ciorba și supa. Care este diferența dintre ciorbă și supă?

11.07.2022
Ciorba și supa. Care este diferența dintre ciorbă și supă?

Nimeni nu se naște știind să gătească. Ca orice altceva, gătitul trebuie învățat, inclusiv instrumentele, tehnicile și terminologia care însoțesc această îndeletnicire. Terminologia poate fi uneori confuză, mai ales atunci când definițiile furnizate de surse online sunt contradictorii sau neclare. Este vreo diferență între ciorba cea de toate zilele și supă? Ei bine, și da și nu.

Când vine vorba de gătit, cunoașterea definițiilor, inclusiv a diferenței dintre acești termeni frecvent confuzi, poate ajuta cu siguranță un bucătar începător sau nepriceput să citească rețete și să se simtă mai confortabil în bucătărie. În general, însă, fiecare dintre acești termeni implică gătirea ușoară a cărnii, oaselor, legumelor și a altor ingrediente în lichid, cu variații subtile.

Ciorba și supa. Diferențe subtile

Ciorba poate fi preparată din carne, pasăre, pește, vânat și legume. Ciorba de pește și cea de legume își primesc numele de la ingredientele principale. În general, ingredientele se fierb pentru o perioadă mai lungă pentru a extrage cât mai multă aromă din acestea.

Supa vine într-o mare varietate, de la cea limpede la cea cremă. Unele se servesc calde, altele reci, iar altele în ambele feluri. Supele se prepară cel mai bine folosind ca bază ciorbe aromate. În general, supele au foarte puține legume, multă zeamă. Mai este supa cremă, unde legumele fierte se pasează și devine mai consistentă.

Prin urmare, diferența dintre cele două constă în ingrediente și în consistență. Altfel spus, în timp ce în ciorbă rămân legumele și carnea, în supă, de regulă, acestea se strecoară și rămân mai puține. De regulă, cea mai consumată supă este cea de pui, adică zeamă lungă și bucăți de pui.

În bucătăria tradițională franceză, supele sunt clasificate în două grupe principale: supe clare și supe groase. Clasificările franceze consacrate ale supelor clare sunt bouillon și consommé. Supele groase sunt clasificate în funcție de tipul de agent de îngroșare utilizat: piureurile sunt supe de legume îngroșate cu amidon, scrie Wikipedia.

Bisques sunt făcute din piureuri de fructe de mare sau legume îngroșate cu smântână. Supele cremă pot fi îngroșate cu sos bechamel, iar veloutés sunt îngroșate cu ouă, unt și smântână. Alte ingrediente utilizate în mod obișnuit pentru a îngroșa supele și ciorbele includ ouă, orez, linte, făină și cereale; multe supe populare includ, de asemenea, dovleac, morcovi și cartofi.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot