Ciorba și supa. Care este diferența dintre ciorbă și supă?

11.07.2022
Ciorba și supa. Care este diferența dintre ciorbă și supă?

Nimeni nu se naște știind să gătească. Ca orice altceva, gătitul trebuie învățat, inclusiv instrumentele, tehnicile și terminologia care însoțesc această îndeletnicire. Terminologia poate fi uneori confuză, mai ales atunci când definițiile furnizate de surse online sunt contradictorii sau neclare. Este vreo diferență între ciorba cea de toate zilele și supă? Ei bine, și da și nu.

Când vine vorba de gătit, cunoașterea definițiilor, inclusiv a diferenței dintre acești termeni frecvent confuzi, poate ajuta cu siguranță un bucătar începător sau nepriceput să citească rețete și să se simtă mai confortabil în bucătărie. În general, însă, fiecare dintre acești termeni implică gătirea ușoară a cărnii, oaselor, legumelor și a altor ingrediente în lichid, cu variații subtile.

Ciorba și supa. Diferențe subtile

Ciorba poate fi preparată din carne, pasăre, pește, vânat și legume. Ciorba de pește și cea de legume își primesc numele de la ingredientele principale. În general, ingredientele se fierb pentru o perioadă mai lungă pentru a extrage cât mai multă aromă din acestea.

Supa vine într-o mare varietate, de la cea limpede la cea cremă. Unele se servesc calde, altele reci, iar altele în ambele feluri. Supele se prepară cel mai bine folosind ca bază ciorbe aromate. În general, supele au foarte puține legume, multă zeamă. Mai este supa cremă, unde legumele fierte se pasează și devine mai consistentă.

Prin urmare, diferența dintre cele două constă în ingrediente și în consistență. Altfel spus, în timp ce în ciorbă rămân legumele și carnea, în supă, de regulă, acestea se strecoară și rămân mai puține. De regulă, cea mai consumată supă este cea de pui, adică zeamă lungă și bucăți de pui.

În bucătăria tradițională franceză, supele sunt clasificate în două grupe principale: supe clare și supe groase. Clasificările franceze consacrate ale supelor clare sunt bouillon și consommé. Supele groase sunt clasificate în funcție de tipul de agent de îngroșare utilizat: piureurile sunt supe de legume îngroșate cu amidon, scrie Wikipedia.

Bisques sunt făcute din piureuri de fructe de mare sau legume îngroșate cu smântână. Supele cremă pot fi îngroșate cu sos bechamel, iar veloutés sunt îngroșate cu ouă, unt și smântână. Alte ingrediente utilizate în mod obișnuit pentru a îngroșa supele și ciorbele includ ouă, orez, linte, făină și cereale; multe supe populare includ, de asemenea, dovleac, morcovi și cartofi.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot