Ciorba și supa. Care este diferența dintre ciorbă și supă?

11.07.2022
Ciorba și supa. Care este diferența dintre ciorbă și supă?

Nimeni nu se naște știind să gătească. Ca orice altceva, gătitul trebuie învățat, inclusiv instrumentele, tehnicile și terminologia care însoțesc această îndeletnicire. Terminologia poate fi uneori confuză, mai ales atunci când definițiile furnizate de surse online sunt contradictorii sau neclare. Este vreo diferență între ciorba cea de toate zilele și supă? Ei bine, și da și nu.

Când vine vorba de gătit, cunoașterea definițiilor, inclusiv a diferenței dintre acești termeni frecvent confuzi, poate ajuta cu siguranță un bucătar începător sau nepriceput să citească rețete și să se simtă mai confortabil în bucătărie. În general, însă, fiecare dintre acești termeni implică gătirea ușoară a cărnii, oaselor, legumelor și a altor ingrediente în lichid, cu variații subtile.

Ciorba și supa. Diferențe subtile

Ciorba poate fi preparată din carne, pasăre, pește, vânat și legume. Ciorba de pește și cea de legume își primesc numele de la ingredientele principale. În general, ingredientele se fierb pentru o perioadă mai lungă pentru a extrage cât mai multă aromă din acestea.

Supa vine într-o mare varietate, de la cea limpede la cea cremă. Unele se servesc calde, altele reci, iar altele în ambele feluri. Supele se prepară cel mai bine folosind ca bază ciorbe aromate. În general, supele au foarte puține legume, multă zeamă. Mai este supa cremă, unde legumele fierte se pasează și devine mai consistentă.

Prin urmare, diferența dintre cele două constă în ingrediente și în consistență. Altfel spus, în timp ce în ciorbă rămân legumele și carnea, în supă, de regulă, acestea se strecoară și rămân mai puține. De regulă, cea mai consumată supă este cea de pui, adică zeamă lungă și bucăți de pui.

În bucătăria tradițională franceză, supele sunt clasificate în două grupe principale: supe clare și supe groase. Clasificările franceze consacrate ale supelor clare sunt bouillon și consommé. Supele groase sunt clasificate în funcție de tipul de agent de îngroșare utilizat: piureurile sunt supe de legume îngroșate cu amidon, scrie Wikipedia.

Bisques sunt făcute din piureuri de fructe de mare sau legume îngroșate cu smântână. Supele cremă pot fi îngroșate cu sos bechamel, iar veloutés sunt îngroșate cu ouă, unt și smântână. Alte ingrediente utilizate în mod obișnuit pentru a îngroșa supele și ciorbele includ ouă, orez, linte, făină și cereale; multe supe populare includ, de asemenea, dovleac, morcovi și cartofi.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot