Care este diferența dintre ciorba rădăuțeană și „a la grec”?

09.02.2022
Care este diferența dintre ciorba rădăuțeană și „a la grec”?

În aproape orice restaurant din țară vom regăsi în meniu la secțiunea „ciorbă/supe” faimoasa ciorbă rădăuțeană și supa a la grec. Aparent, putem spune că sunt același lucru, însă există o mică deosebire extrem de evidentă imediat ce ajung pe papilele noastre gustative.

Ciorba rădăuțeană a fost gătită pentru prima oară în anii ’70, în municipiul Rădăuți, județul Suceava. De aici și numele acestui fel principal de mâncare. Inventatoarea acestui preparat se numește Cornelia Dumitrescu. Soțul femeii a rugat-o să-i pregătească o ciorbă de burtă, dar cu pui și în felul acesta a apărut faimoasa ciorbă rădăuțeană. Aici poți găsi cea mai bună rețetă de ciorbă rădăuțeană.

Cum se face ciorba rădăuțeană? Cea mai bună rețetă
Cum se face ciorba radauteana?

Care este diferența dintre ciorba rădăuțeană și „a la grec”?

Un alt fel de ciorbă asemănătoare cu cea rădăuțeană, este ciorba a la grec, cunoscută și sub numele avgolemono. Această supă delicioasă cremoasă, dar acerbă, constă dintr-o combinație de ouă bătute și lămâie, amestecate în supa fierbinte de pui. Combinația de lămâie, ou și pui fac din aceasta cina perfectă pentru orice perioadă a anului.

Mai mulți istorici ai alimentelor au urmărit originile supei a la grec în sudul Europei, sugerând că rețeta a călătorit în Grecia cu evrei sefarzi.

Într-adevăr, o supă strâns legată de avgolemono este încă o mare parte din bucătăria evreiască sefardă astăzi: agristada sau salsa blanca. Agristada a fost pregătită de evreii din Iberia înainte de a fi expulzați din Spania.

La acea vreme, supa nu se acrea cu lămâie, ci cu sucul strugurilor necopți. Lămâile s-au popularizat în Marea Mediterană abia în jurul secolului al X-lea și atunci s-a născut supa a la grec pe care o cunoaștem, care este iubită de atât de multe comunități din lume.

Numele dat supei de către evreii sefarzi este sopa de huevos y limon (supă de ou-lămâie), în timp ce evreii din Salonic, precum și din Turcia și Balcani, servesc în mod tradițional versiuni alternative ale supei după sărbătoarea lui Yom Kippur. Este prezent și în bucătăria italiană, unde se găsește sub numele bagna brusca, brodettato sau brodo brusco.

Această supă este incredibil de ușor de făcut. Cu toate acestea, trebuie respectată o singură regulă: se prepară la foc mic și lichidul nu trebuie să fie foarte fierbinte atunci când se adaugă ouăle. Dacă supa este foarte fierbinte, acestea se vor coagula și într-o omletă comestibilă, dar nu atât de apetisantă.

Supă grecească

Rețetă supă a la grec

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Se pregătește supa de pui cu toate legumele.
  2. Se adaugă orezul și se gătește al dente (aproximativ 20 minute).
  3. Se condimentează supa și se lasă focul mic.
  4. Într-un bol, se amestecă ouăle și sucul de lămâie până se omogenizează.
  5. Se pune aproximativ un sfert din supa fierbinte în amestecul de ou și lămâie, apoi se amestecă pentru a se combina.
  6. Această compoziție obținută se pune în supa cu orez și pui și se amestecă până când supa devine opacă și se îngroașă pe măsură ce oul se gătește (acest lucru ar trebui să dureze 1-2 minute).
  7. După gust se poate adăuga și smântână.

Poftă mare!

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de la o eroare crasă
Cea mai mare confuzie din istorie? De ce indienii americani se numesc tot indieni? Au vreo legătură cu indienii din Asia? Totul a pornit de ...
Termenul de „indian” pentru populațiile indigene din America de Nord a fost rezultatul unei confuzii istorice, care și-a păstrat denumirea timp de secole. Deși amerindienii nu au nicio... citește tot
De ce nu se poartă rochie roșie la nuntă?
De ce nu se poartă rochie roșie la nuntă?
Unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui cuplu este, cu siguranță, nunta. Totuși, nunta are o importanță aparte și pentru invitați, nu doar pentru miri. Alegerea ținutei... citește tot
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot