Cum se face ciorba rădăuțeană? Cea mai bună rețetă de ciorbă rădăuțeană

25.02.2021
Cum se face ciorba rădăuțeană? Cea mai bună rețetă de ciorbă rădăuțeană

Gastronomia românească este una dintre cele mai bune și mai variate din lume. Turiștii care vizitează țara noastră sunt plăcut surprinși de bucătăria locală. Produse proaspete, pline de gust, servite într-un mod care îți lasă gura apă. Este și cazul ciorbei rădăuțene. Acest fel de mâncare impresionează pe toată lumea prin gust și aspect.

Cine a inventat ciorba rădăuțeană?

Potrivit datelor istorice, acest fel de mâncare a fost gătit pentru prima dată în anii ’70, în municipiul Rădăuți, în județul Suceava. De acolo vine și numele. Ciorba poate fi servită ca fel principal la prânz, însă poate fi consumată și seara, la cină. Poate părea surprinzător, însă ciorba rădăuțeană a apărut dintr-o întâmplare banală. Cea care a inventat acest fel de mâncare a fost Cornelia Dumitrescu. Femeia a introdus pui în ciorbă de burtă, la insistențele soțului, care dorea ciorbă de burtă cu gust de pui. E Voila!

Cea mai bună rețetă de ciorbă rădăuțeană

Cei care doresc să facă acasă o ciorbă rădăuțeană trebuie să respecte indicațiile de mai jos.

Ingrediente: un piept de pui; 2 gălbenușuri; 200 ml smântână; 2 morcovi; 1/2 țelină; un ardei capia; o ceapă; 4 căței usturoi; 2-3 linguri oțet; o legatură de pătrunjel; sare și piper.

Preparare:

După ce avem toate ingredientele pregătite, se curăță legumele și se spală pieptul de pui. Toate se pun la fiert într-o oală pentru aproximativ 40-50 minute și se pune sare după gust. După ce legumele și bucățile de pui s-au fiert bine se trage oala de pe foc. Ulterior, acestea sunt scoase din vas și se lasă la răcit. Se pasează țelina, ceapa și unul dintre cei doi morcovi, iar ardeiul și celălalt morcov se toacă.

Într-un bol se amestecă cele două gălbenușuri cu smântână până la omogenizare, peste care se adaugă usturoiul pisat, împreună cu ceșcuța de supă, care a fost lăsată la răcit, în prealabil. Ultima fază a gătirii presupune ca oala cu supă să se pună din nou pe foc. În ea se adaugă pieptul de pui desfăcut fideluțe, împreună cu legumele pasate și cele tocată mărunt. Se mai fierbe 10-15 minute. Ulterior, se adaugă în ciorbă compoziția de ouă, smântână și usturoi. Se amestecă bine și se pun 2-3 linguri de oțet, pătrunjelul tocat mărunt.

Se servește caldă și este delicioasă. Poftă bună!

Foto: exquis.ro

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot