Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea gândacii de bucătărie?

14.12.2018
Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea gândacii de bucătărie?

Gândaci de bucătărie. Cui îi plac gândacii de bucătărie? Nimănui. Cu toate acestea, insectele cu pricina au un rol bine definit în ecosistemul planetei Pământ. Totuși, oamenii de știință s-au întrebat, pe bună dreptate, ce s-ar întâmpla dacă într-o zi aceste insecte ar dispărea complet de pe Terra?

Ecosistemul este afectat de fiecare dată când de pe Pământ dispare un animal sau o insect. La fel s-ar întâmpla și în cazul gândacilor de bucătărie. Dispariția lor ar provoca un haos în circuitul azotului în natură. Cel puțin asta susține Srini Kambhampati, profesor la catedra de biologie de la Universitatea din Texas.

100 cele mai tari întrebări de cultură generală

„Aceste insecte denumite gândaci de bucătărie consumă o cantitate mare de materie care se află în descompunere, ce înglobează o cantitate mare de azot. Totodată, gândacii elimină azotul prin fecale, iar acesta este folosit de către plante, după ce ajunge în sol”, afirmă profesorul de origine indiană Srini Kambhampati.

Există un animal care se reproduce de la distanță?

Concret, dispariția insectelor ar afecta în mod direct pădurile, şi indirect speciile de animale şi insecte care trăiesc în aceste păduri. Trebuie spus că acești gândaci de bucătărie (există în toată lumea între 5.000 și 10.000 de specii) reprezintă sursa primară de hrană pentru foarte multe păsări şi mamifere mici și foarte mici.

Așadar, chiar dacă par că sunt degeaba pe fața Pământului și nu fac decât să îngrozească oamenii, gândacii de bucătărie au rolul lor în ecosistem. Și este un rol bine definit.

Curiozități despre gândaci:

Cele mai cunoscute întrebări de un milion de dolari din istoria „Vrei să fii milionar”

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot