Secretele ciorbei de pește. Se folosește sau nu apă din Dunăre?

10.06.2022
Secretele ciorbei de pește. Se folosește sau nu apă din Dunăre?

Ciorba de pește este una dintre cele mai gustoase mâncăruri din bucătăria românească. În jurul acesteia au apărut multe ipoteze despre cum trebuie preparată ca să fie delicioasă. Redactorii shtiu.ro s-au inspirat după o idee a lui Motoc Corneliu, un fan al Deltei Dunării, și vă prezintă în rândurile de mai jos secretele pentru a realiza o ciorbă de pește care va satisface și cele mai pretențioase gusturi.

Ciorba de pește și secretele ei

1. În primul rând, trebuie specificat că nu există ciorbă de pește realizată diferit în funcție de zona țării. Așadar, când auziți că se servește ciorbă de pește lipovenească, românească sau turcească este bine să știți că acolo este doar marketing pentru turiști și nimic altcevba.

2. Foarte mulți oameni susțin că gustul delicios al ciorbei de pește vine de la apa din Dunăre. Ei bine, acest lucru este fals, fiindcă apa este inodoră incoloră și insipidă.

3. Potrivit bucătarilor profesioniști, ciorba de pește autentică se prepară cu doar trei legume și un fruct: roșii, ardei, ceapă și cartofi. Orice este adăugat în plus va strica gustul rețetei originale.

4. Nu există borș de pește, fiindcă ciorba este acrită cu oțet, ci nu cu borș de tărâțe. Așadar numele corect este ciorbă de pește, borșul fiind denumirea rusească a acesteia.

5. Pentru ca o ciorbă de pește să fie gustoasă trebuie folosite mai multe tipuri de pește. Bucătarii profesioniști și pescarii folosesc minim cinci tipuri de pește la realizarea ciorbei, atât pește gras cât și slab.

6. După ce este curățat, în pește trebuie lăsat icrele, lapții și bășica pentru a da o savoare în plus ciorbei.

7. Bucătarii profesioniști recomandă să fie folosit doar pește din Deltă sau Dunăre, fiindcă cel din crescătorii are alt gust din cauza alimentației.

8. Totodată, este indicat să folosiți pește proaspăt, deoarece cel congelat va da un cu totul alt gust ciorbei.

9. La final ciorba de pește se drege cu oțet, sare și leuștean.

10. În trecut pescarii nu mâncau ciorba cu peștele în ea. Acesta era scos pe un platou din lemn și se consuma separat cu mujdei de usturoi.

Cea mai bună rețetă de ciorbă de pește

Într-o oală mare cu apă se pun legumele la fiert, iar când cartofii sunt aproape gata, se adaugă roșiile și ardeii. Ulterior, se presară sarea și peștele porționat. După 20 de minute, se pune oțetul și puțin ulei. La final, se presară leușteanul și se acoperă oala timp de 10 minute pentru a avea un plus de savoare.

Așa cum am specificat mai sus, ciorba se mănâncă goală, iar peștele separat cu mujdei de usturoi, bineînțeles alături de o mămăligă fierbinte. Poftă bună!

Foto: Youtube.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot