Cine va fi prima femeie pe o bancnotă românească? Cum va arăta bancnota de 20 de lei

28.09.2021
Cine va fi prima femeie pe o bancnotă românească? Cum va arăta bancnota de 20 de lei

Ecaterina Teodoroiu este prima femeie care va apărea pe o bancnotă românească. Chipul uneia dintre eroinele Primului Război Mondial va apărea pe bancnota de 20 de lei, ce va fi pusă în circulație anul acesta.

În toamna anului 2021, Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării. Bancnota va avea o valoare de 20 de lei și va marca sustinerea egalitatii de gen. Anunțul a fost făcut pe Facebook de europarlamentarul Corina Crețu.

„Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării. (…) Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei”, a scris Corina Crețu.

Cum va arăta bancnota?

Jurnalista Janina Nectara, cea care este „creierul” campaniei „Femei pe bancnote”, a detaliat pentru shtiu.ro felul în care ar putea arăta bancnota de 20 de lei.

„Momentan, înca se lucreaza la bancnotă. Este un proces complex gratie tuturor elementelor de securitate (nu putine la număr), pe care trebuie să le aiba o bancnota, unele dintre ele aproape invizibile. Varianta finala nu a fost inca dezvaluita, însă în scurt timp o vom putea admira cu totii. Totusi, sunt putine imagini oficiale cu Ecaterina Teodoriu”, a spus Janina Nectara.

Aceasta a continuat: „Eu am realizat în anul 2018, atunci când am lansat campania Femei pe Bancnote, o simulare grafica, generica, cu cea mai proeminenta imagine a Ecaterinei Teodoroiu, imagine care a fost atasata deseori de documentele oficiale. Tot astfel, am realizat o simulare si pentru bancnota cu Regina Maria, plus alte simulari de bancnote cu numeroase personalitati feminine de exceptie (dintre care oamenii erau invitati sa isi aleaga, pe site-ul nostru, personalitatea preferata spre a fi afisata pe o bancnota). În 2018, Banca Nationala a Romaniei a folosit pentru bancnota centenara exact imaginea Reginei Maria, pe care eu am ilustrat-o în campanie. Eu am propus-o pe Regina Maria atat pentru acea bancnota aniversara, cat si pentru una permanenta.Banca Nationala a venit in intampinarea petitiei pe care i-am adresat-o si a realizat de Centenar o bancnota aniversara (cu Regina Maria si Regele Ferdinand) si, ulterior, si o bancnota permanenta cu Ecaterina Teodoroiu”.

Janina Nectara a încheiat: „Asadar, Banca Nationala a folosit fix imaginea Reginei Maria pe care am propus-o eu. Este foarte probabil ca si de data aceasta, sa imprime noua bancnota de 20 de lei cu aceeasi imagine a Ecaterienei Teodoroiu, utilizată în campania Femei pe Bancnote. Indiferent de imaginea aleasă spre a fi afișată pe bancnota, ce rămâne cu adevarat important este faptul că pentru prima dată în istoria Romaniei, femeile sunt onorate pe cele mai importante simboluri ale natiunii: bancnotele naționale. Pentru prima data in istoria țării, meritele femeilor sunt recunoscute și celebrate, în mod oficial, pe cele mai puternice insemne statale. Iar asta este cu adevărat remarcabil!”.

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu?

Ecaterina Teodoroiu a fost una dintre eroinele Primului Război Mondial (1914-1918). După intrarea României în conflict, aceasta a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea ei natală, Târgu-Jiu. Întrucât și-a pierdut patru dintre frați în lupte, curajoasa tânără a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. Ecaterina Teodoroiu a fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori.

Cum a murit Ecaterina Teodoroiu?

În seara zilei de 22 august, în cursul unui atac declanșat de Regimentul 40 Rezervă german și respins de trupele române, Ecaterina Teodoroiu cade eroic, împușcată în cap, în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent. O altă versiune susține că sublocotenentul ar fi fost împușcat în piept. Ecaterina Teodoroiu avea numai 23 de ani. Aceasta a rămas în istorie cu numele „Eroina de la Jiu”.

Curiozități despre bancnotele românești

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising