Pe Ecaterina Teodoroiu nu o chema astfel! Ce nume de familie purta, de fapt, eroina?

01.02.2022
Pe Ecaterina Teodoroiu nu o chema astfel! Ce nume de familie purta, de fapt, eroina?

România se poate mândri cu o mulțime de personalități care au scris istorie de-a lungul timpului. Una dintre ele este Ecaterina Teodoroiu, o figură importantă din istoria militară a țării.

Aceasta s-a născut în 1894 la Vlădeni, un sat de lângă Târgu Jiu, în nordul Olteniei. A studiat la Târgu Jiu și București pentru a deveni profesoară și s-a alăturat mișcării cercetași în 1913. Când România a intrat în conflagrația împotriva Puterilor Centrale în 1916, a decis să susțină efortul de război.

Ea a servit mai întâi ca asistentă la Cercetași și mai târziu, după ce a aflat de soarta tragică a fratelui ei, care fusese ucis în acțiune, a luat decizia extraordinară de a se înrola ca soldat. Cererea ei a fost mai întâi respinsă, dar celebra ei persistență a dat roade în cele din urmă.

Ce nume de familie purta, de fapt, Ecaterina Teodoroiu?

De-a lungul timpului, au fost numeroase dezbateri asupra numelui real al eroinei. Unul dintre cei mai apreciați monografi ai Ecaterinei a fost Ion Mocioi, scrie Historia. Potrivit acestuia, pe certificatul de naștere al luptătoarei scria Toderoiu – Cătălina Vasile Toderoiu.

Pe de altă parte, în alte documente, precum scrisori, rapoarte, ordine, memorii, numele apare sub mai multe forme: Toderoiu, Teodoroiu, Toderiu, Teodoriu. Prin urmare, noi folosim astăzi numele complet diferit de cel real. De asemenea, Ecaterina folosea pe cărți poștale sau jurnale din copilărie ori Lili Toderoiu, ori Lili Teodoroiu.

Numele acesteia a suferit modificări încă din timpul școlii, iar în documentele militare a fost prezentată atât cu numele vechi, cu cel nou sau altele intermediare.

Ecaterina, chipul de pe bancnota de 20 de lei

Ecaterina Teodoroiu a murit la doar 23 de ani și a fost înmormântată la Târgu Jiu cu onoruri militare și civile după război. Curajul și patriotismul ei extraordinar au fost comemorate cu o serie de monumente publice în toată România și a devenit un personaj iubit în cărți și film. De asemenea, din decembrie 2021, o nouă bancnotă de 20 lei prezintă imaginea lui Teodoroiu, prima femeie ofițer de armată.

Ideea de a înfățișa femeile pe monedă a apărut în anul 2018, când jurnalista de modă Janina Nectara a lansat o campanie, sugerând o listă de 100 de figuri feminine, printre care Teodoroiu, oameni de știință, doctori, artiști și profesori din care să aleagă.

Foto: Wikipedia.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot