Pe Ecaterina Teodoroiu nu o chema astfel! Ce nume de familie purta, de fapt, eroina?

01.02.2022
Pe Ecaterina Teodoroiu nu o chema astfel! Ce nume de familie purta, de fapt, eroina?

România se poate mândri cu o mulțime de personalități care au scris istorie de-a lungul timpului. Una dintre ele este Ecaterina Teodoroiu, o figură importantă din istoria militară a țării.

Aceasta s-a născut în 1894 la Vlădeni, un sat de lângă Târgu Jiu, în nordul Olteniei. A studiat la Târgu Jiu și București pentru a deveni profesoară și s-a alăturat mișcării cercetași în 1913. Când România a intrat în conflagrația împotriva Puterilor Centrale în 1916, a decis să susțină efortul de război.

Ea a servit mai întâi ca asistentă la Cercetași și mai târziu, după ce a aflat de soarta tragică a fratelui ei, care fusese ucis în acțiune, a luat decizia extraordinară de a se înrola ca soldat. Cererea ei a fost mai întâi respinsă, dar celebra ei persistență a dat roade în cele din urmă.

Ce nume de familie purta, de fapt, Ecaterina Teodoroiu?

De-a lungul timpului, au fost numeroase dezbateri asupra numelui real al eroinei. Unul dintre cei mai apreciați monografi ai Ecaterinei a fost Ion Mocioi, scrie Historia. Potrivit acestuia, pe certificatul de naștere al luptătoarei scria Toderoiu – Cătălina Vasile Toderoiu.

Pe de altă parte, în alte documente, precum scrisori, rapoarte, ordine, memorii, numele apare sub mai multe forme: Toderoiu, Teodoroiu, Toderiu, Teodoriu. Prin urmare, noi folosim astăzi numele complet diferit de cel real. De asemenea, Ecaterina folosea pe cărți poștale sau jurnale din copilărie ori Lili Toderoiu, ori Lili Teodoroiu.

Numele acesteia a suferit modificări încă din timpul școlii, iar în documentele militare a fost prezentată atât cu numele vechi, cu cel nou sau altele intermediare.

Ecaterina, chipul de pe bancnota de 20 de lei

Ecaterina Teodoroiu a murit la doar 23 de ani și a fost înmormântată la Târgu Jiu cu onoruri militare și civile după război. Curajul și patriotismul ei extraordinar au fost comemorate cu o serie de monumente publice în toată România și a devenit un personaj iubit în cărți și film. De asemenea, din decembrie 2021, o nouă bancnotă de 20 lei prezintă imaginea lui Teodoroiu, prima femeie ofițer de armată.

Ideea de a înfățișa femeile pe monedă a apărut în anul 2018, când jurnalista de modă Janina Nectara a lansat o campanie, sugerând o listă de 100 de figuri feminine, printre care Teodoroiu, oameni de știință, doctori, artiști și profesori din care să aleagă.

Foto: Wikipedia.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam.... citește tot
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Teleportarea este unul dintre visurile la care au visat multe generații de sute de ani. Fenomenul prin care noi, oamenii, am putea să fim într-o clipită într-o altă parte a lumii este, pentru... citește tot
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot