Ce talisman avea Ecaterina Teodoroiu?

01.02.2022
Ce talisman avea Ecaterina Teodoroiu?

Ecaterina Teodoroiu (1894-1917), una dintre cele mai venerate figuri din istoria militară a României, s-a născut în 1894 la Vlădeni, un sat de lângă Târgu Jiu, în nordul Olteniei. A studiat la Târgu Jiu și București pentru a deveni profesoară și s-a alăturat mișcării cercetași în 1913.

Moartea fratelui a făcut-o soldat

Când România a intrat în conflagrația împotriva Puterilor Centrale în anul 1916, fratele său a fost ucis. Motiv pentru care și-a depus cererea pentru a se înrola ca soldat. Inițial cererea i-a fost respinsă, însă datorită perseverenței sale, într-un final ea a fost acceptată și a avea să devină în luptele românilor, „Eroina de la Jiu” și nu, numai.

Ce talisman avea Ecaterina Teodoroiu?

Că a fost o adevărată eroină a neamului românesc întreaga lume o cunoaște, însă puțini oameni știu că aceasta avea un talisman la care nu a renunțat nici măcar atunci când era rănită pe patul de spital. Este vorba despre arma sa pe care o mânuia cu foarte mare precizie. Potrivit istoricului gorjean Gabriel Sarcină, Ecaterina Teodoroiu a fost văzută de căpitanul Liviu Teiuşanu cum îi prezenta fratelui ei arma din dotare.

„(…) am întâlnit în drum pe domnişoara Teodoroiu cu fratele ei, care tocmai îi arăta cum se încarcă o armă, ochirea şi punerea baionetei. Se poate constata că din acest moment eroina noastră nu s-a mai despărţit de propriul ei talisman”, a povestit căpitanul Liviu Teiuşanu, potrivit istoricului Gabriel Sarcină, scrie adevărul.ro.

Așa cum am amintit mai sus, atunci când se afla rănită pe patul de spital, Ecaterina Teodoroiu avea lângă ea arma și a primit o propunere de a o expune la un viitor muzeu. Răspunsul acesteia a fost absolut halucinant.

„Asta niciodată! Poate după moartea mea. Cu ea am venit de pe plaiurile mele gorjene unde am început luptele şi cu ea voi să mor, nu aici printre răniţi, ci colo, în faţa inamicului. E cea mai dreaptă răsplată ce mi se poate da”, a mai menţionat Gabriel Sarcină, potrivit sursei mai sus menționate.

Multă vreme s-a zvonit că „Eroina de la Jiu” a luat arma din cui înainte de a pleca la război, însă lucrurile nu au fost deloc așa. Ea a luat arma din mâinile unui ostaș căzut la datorie. Acel ostaș era chiar fratele ei, Nicolae. Acest lucru scoate în evidență iubirea ei pentru armă și de ce a purtat-o ca pe un talisman toată viața ei.

Cum a murit Ecaterina Teodoroiu?

În seara zilei de 22 august, în cursul unui atac declanșat de Regimentul 40 Rezervă german și respins de trupele române, Ecaterina Teodoroiu cade eroic, împușcată în cap, în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent. O altă versiune susține că sublocotenentul ar fi fost împușcat în piept.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot