Cine a fost românul care a condus Ungaria cu mână de fier?

27.06.2023
Cine a fost românul care a condus Ungaria cu mână de fier?

Ungaria a fost una dintre țările cu o puternică influență în Europa, de-a lungul timpului. Printre conducătorii săi s-a aflat, la un moment dat, și un român. Este vorba despre fiul lui Iancu de Hunedoara, Matia Corvin, care a condus regatul Ungariei în perioada medievală cu o mână de fier. Acesta a deținut titlul și de Rege al Cehiei și Principe al Austriei.

Matia Corvin, unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei

Matia Corvin s-a născut în data de 24 februarie 1443, la Cluj, în acea perioadă în Regatul Ungariei. Acesta a primit la naștere numele de Matia de Hunedoara, fiind botezat după Sfântul Matia, apostolul. El a rămas cunoscut în cronicile Moldovei ca Matei Corvin sau Mateiaș.

Matia Corvin, în maghiară Hunyadi Mátyás, a fost cel de-al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara, un comandant militar foarte bogat. Matia a devenit unicul moștenitor al averii, după ce a murit atât fratele său mai mare, cât și tatăl lor.

După moartea regelui Ladislas Posthumus al Austriei (Habsburg), și în ciuda pretențiilor dinastice ale unchiului său, împăratul Sfântului Roman Frederic al III-lea și alți pretendenți la tron, o Dietă generală ținută la Buda și Pesta în ianuarie 1458 l-a ales rege pe Matia. Aceasta a fost pentru prima dată în regatul medieval maghiar când un membru al nobilimii, fără ascendență și relație dinastică, a urcat pe tronul regal, deși s-a întâmplat concomitent în regatul boem vecin. Astfel de alegeri au bulversat cursul obișnuit al succesiunii dinastice, potrivit evz.ro.

Matia Corvin a civilizat Ungaria

Fiul lui Iancu de Hunedoara a avut de luptat mult, după ce a urcat pe tronul Ungariei. Acesta a trebuit să facă față baronilor locali care nu îl doreau în fruntea țării, dar și invadatorilor turci. Drept urmare a dezvoltat un sistem defensiv care să reziste inamicilor străini și a modernizat armata. Totul a fost posibil după o reformă a finanțelor și a impozitelor (1467), care a pus capăt scutirilor speciale pentru marii proprietari.

Matia Corvin a întreprins o serie de reforme care au modernizat statul Ungariei, printre ele găsindu-se ajutorarea micilor proprietari și negustori în detrimentul nobilimii. Guvernarea centrală a fost îmbunătățită, însă fără a perturba autonomiile locale. Justiția a fost și ea modernizată odată cu realizarea unor noi legi, care să fie valabile „pentru toate timpurile”.

În plan extern, Matia Corvin a încercat să realizeze tot felul de alianțe împotriva dușmanilor. Astfel a menținut relații de apropiere cu Veneția, Napoli, Franța, Elveția și multe altele. Se poate spune, fără echivoc, că politica sa internă a fost influențată de cea externă.

Matia Corvin a domnit 32 de ani ca rege al Ungariei, conducerea sa fiind una dintre cele mai bune din istoria acestei țări. El a murit în data de 6 aprilie 1490, la Viena, la vârsta de doar 47 de ani.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot