Ce reprezintă culorile de pe steagul Ungariei?

13.02.2023
Ce reprezintă culorile de pe steagul Ungariei?

Steagul este unul dintre simbolurile oficiale ale unui stat. Drapelul Ungariei este format din trei culori: roșu, alb și verde, fiecare dintre ele având o semnificație aparte. Practic sunt trei benzi orizontale, de culori diferite, care împreună definesc națiunea ungară.

Care este semnificația culorilor de pe steagul Ungariei?

Culorile drapelului statului ungar nu au fost întotdeauna cele de astăzi. Inițial, steagul era format din trei benzi orizontale, de dimensiuni egale, de culoare roșie, argintie și verde. Ulterior, lucrurile s-au schimbat, iar culoarea argintie a fost înlocuită cu cea albă în Epoca reformelor, acea perioadă din istoria Ungariei încadrată între începutul secolului al XIX-lea și Revoluția din 1848-1849.

Potrivit interpretării romantice a secolului al XIX-lea, culoarea roșie semnifică „puterea”, banda albă simbolizează „fidelitatea” și banda verde reprezintă „speranța”. Trebuie precizat că tricolorul ungar are o strânsă legătură și cu revoluția franceză (1789 – 1799), inspirându-se din idealurile acestui eveniment istoric.

După ce Revoluția Maghiară de la 1848 a fost înăbușită, steagul țări a fost interzis, el fiind utilizat din nou abia din 1867 când a avut loc Compromisul austro-ungar, adică s-a fondat dubla monarhie austro-ungară, promulgată de împăratul Franz Joseph și liderul ungurilor Ferenc Deák.

După căderea comunismului, în 1990, steagul Ungariei nu a fost modificat. În mod surprinzător, Constituția vecinilor noștri nu are precizat ce dimensiune trebuie să aibă tricolorul țării. Abia în anul 2000 autoritățile maghiare au dat o lege care a stipulat ca steagul oficial de stat să fie proporționat 1:2. De cealaltă parte, drapelul civic oficial poate avea atât dimensiunea de 2:3, cât și cea nouă de 1:2.

Drapelul militar are ca bază steagul folosit de armata maghiară în timpul Revoluției din 1848 – 1849. Potrivit unei legi adoptate în anul 1995,  drapelul are un fundal alb, pe care se situează stema Ungariei, având pe partea stângă o ramură de ulm, iar pe partea dreaptă o ramură de măslin. Între drapelul militar al armatei de uscat și cel maritim apar două diferențe: situarea stemei față de lance. Așadar, la cel maritim stema este situată mai spre stânga, mai aproape de lance, iar marginea acestuia este ornamentată cu mici triunghiuri roșii și verzi, amplasate alternativ, în loc de ornamentul cu „flacări”, aflat pe cel terestru. Proporția nu este precizată, dar se folosește raportul de 3:4, conform site-ului Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot