Ce reprezintă culorile de pe steagul Ungariei?

13.02.2023
Ce reprezintă culorile de pe steagul Ungariei?

Steagul este unul dintre simbolurile oficiale ale unui stat. Drapelul Ungariei este format din trei culori: roșu, alb și verde, fiecare dintre ele având o semnificație aparte. Practic sunt trei benzi orizontale, de culori diferite, care împreună definesc națiunea ungară.

Care este semnificația culorilor de pe steagul Ungariei?

Culorile drapelului statului ungar nu au fost întotdeauna cele de astăzi. Inițial, steagul era format din trei benzi orizontale, de dimensiuni egale, de culoare roșie, argintie și verde. Ulterior, lucrurile s-au schimbat, iar culoarea argintie a fost înlocuită cu cea albă în Epoca reformelor, acea perioadă din istoria Ungariei încadrată între începutul secolului al XIX-lea și Revoluția din 1848-1849.

Potrivit interpretării romantice a secolului al XIX-lea, culoarea roșie semnifică „puterea”, banda albă simbolizează „fidelitatea” și banda verde reprezintă „speranța”. Trebuie precizat că tricolorul ungar are o strânsă legătură și cu revoluția franceză (1789 – 1799), inspirându-se din idealurile acestui eveniment istoric.

După ce Revoluția Maghiară de la 1848 a fost înăbușită, steagul țări a fost interzis, el fiind utilizat din nou abia din 1867 când a avut loc Compromisul austro-ungar, adică s-a fondat dubla monarhie austro-ungară, promulgată de împăratul Franz Joseph și liderul ungurilor Ferenc Deák.

După căderea comunismului, în 1990, steagul Ungariei nu a fost modificat. În mod surprinzător, Constituția vecinilor noștri nu are precizat ce dimensiune trebuie să aibă tricolorul țării. Abia în anul 2000 autoritățile maghiare au dat o lege care a stipulat ca steagul oficial de stat să fie proporționat 1:2. De cealaltă parte, drapelul civic oficial poate avea atât dimensiunea de 2:3, cât și cea nouă de 1:2.

Drapelul militar are ca bază steagul folosit de armata maghiară în timpul Revoluției din 1848 – 1849. Potrivit unei legi adoptate în anul 1995,  drapelul are un fundal alb, pe care se situează stema Ungariei, având pe partea stângă o ramură de ulm, iar pe partea dreaptă o ramură de măslin. Între drapelul militar al armatei de uscat și cel maritim apar două diferențe: situarea stemei față de lance. Așadar, la cel maritim stema este situată mai spre stânga, mai aproape de lance, iar marginea acestuia este ornamentată cu mici triunghiuri roșii și verzi, amplasate alternativ, în loc de ornamentul cu „flacări”, aflat pe cel terestru. Proporția nu este precizată, dar se folosește raportul de 3:4, conform site-ului Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot