Ce limbă vorbea Matei Corvin?

03.04.2023
Ce limbă vorbea Matei Corvin?

Matei Corvin a fost unul dintre cei mai mari conducători din istoria Ungariei. Acesta s-a născut în Cluj și a decedat la Viena. A fost fiul lui Ioan de Hunedoara și este menționat chiar și în imnul de stat României, ca fiind cetățean român. Regatul Ungariei și Valahia s-au aflat mai mereu în conflict, însă au existat și momente când s-au ajutat din considerente economice. Ce limbă vorbea presupusul român Matei Corvin?

Era Matei Corvin român?

Matei Corvin

Domnia lui Matei Corvin este considerată ca fiind una dintre cele mai glorioase din istoria Ungariei. Expansiunea teritorială din timpul său i-a adus Budapestei cea mai vastă întindere din istorie. Cuprindea teritorii din sud-estul Germaniei, până în Croația și Polonia de astăzi.

A condus în uniune personală Regatul Moraviei, Silezia și Luzația și Austria. Fiind poliglot, vorbea fluent maghiara, italiana, croata, latina, dar și germana, ceha, slovaca sau alte limbi slave. În vremea lui Matei Corvin, limba română nu era total creată, astfel că, Regele jumătate maghiar, jumătate român nu vorbea română.

Primul înscris în limba română este abia în anul 1521, lucrare intitulată Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, adresată judelui Brașovului. Pentru a răspunde dacă era maghiar sau român trebuie să privim în spate. Matei Corvin era fiul lui Iancu de Hunedoara, deci era român după tată. Mama sa, Elisabeta Szilagy era unguroiacă.

Cu toate că avea origini atât maghiare, cât și române, regele a fost adesea în conflict cu Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare. Maghiarii nu au vrut să insiste foarte mult asupra originii marelui rege din considerente evidente. În epocă, nu originea etnică conta, ci descendența nobiliară.

Dezavantajat de multe ori că nu provenea dintr-o familie mare nobiliară, acesta a răspuns mereu că se trage din romani, tocmai datorită faptului că valahii au fost urmașii romei.

Ce conducători sunt menționați în Imnul României?

Imnul României se numește „Deșteaptă-te, Române!”. A fost compus de Andre Mureșanul în 1848, însă abia în anul 1990 a devenit imn. Are 11 strofe și aduce aminte românilor de trecutul glorios și apropierea de natură. În versuri apar și persoane marcante pentru istoria regiunilor, precum: Mihai Viteazul, Ștefan cel Mare și Matei Corvin, dar și Împăratul Roman Traian.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Citește și:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot