Ce este romgleza?

02.06.2023
Ce este romgleza?

În ultimele decenii, tot mai mulți cetățeni români au început să călătorească în străinătate, să vadă lucruri și locuri noi. Alții, și-au început carierele în multinaționalele din marile orașe. Astfel, limba română a cunoscut o nouă evoluție, care pare că încă nu s-a încheiat. Ce este romgleza, limba folosită în prezent de cei tineri?

Ce este romgleza?

romgleză

Conform dicționarului român de specialitate, romgleza este o formă simplă prin care oamenii aleg să amestece lexicul gramaticii limbilor română și engleză. Concret, tot mai mulți cetățeni aleg să folosească cuvinte care oficial nu sunt încă regăsite în dicționar.

Cei mai mulți dintre aceștia sunt tinerii, aflați pe băncile școlilor, dar și angajați ai multinaționalelor. Se poate constata că inclusiv cei foarte mici, din cauza influenței internetului, ajung să folosească englezisme.

Unele dintre cuvinte au ajuns atât de folosite, încât puțini mai cunosc și forma din română. Concret, iată câteva cuvinte care se încadrează în categoria limbii romgleze:

Acest trend de înlocuire a cuvintelor din română se poate observa si la o simplă plimbare pe străzile orașelor. La tot pasul se pot vedea sintagme noi care au înlocuit cuvintele românești, ajungând arhicunoscute.  Cuvintele „weekend”, „barber-shop”, „live”, „drive-thru” sau „business” au intrat chiar și în limbajul celor mai naționaliști dintre noi.

Cum poate fi trendul oprit?

Folosind chiar un cuvânt din romgleză în subtitlu, se poate vedea că trendul este unul ascendent. Tânăra generație tinde să se rupă de cuvintele limbii române din cauza mai multor factori. Diversitatea de la locurile de muncă din multinaționale, internetul și chiar turismul fac ca limba română să se schimbe.

Fie că ne place sau nu, România și limba acestei țări se află într-un secol al vitezei, capitalismului și globalizării. Numele copiilor au început să fie tot mai diverse, iar denumirile străzilor și companiilor par a aparține altor meleaguri.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot