Ce este romgleza?

02.06.2023
Ce este romgleza?

În ultimele decenii, tot mai mulți cetățeni români au început să călătorească în străinătate, să vadă lucruri și locuri noi. Alții, și-au început carierele în multinaționalele din marile orașe. Astfel, limba română a cunoscut o nouă evoluție, care pare că încă nu s-a încheiat. Ce este romgleza, limba folosită în prezent de cei tineri?

Ce este romgleza?

romgleză

Conform dicționarului român de specialitate, romgleza este o formă simplă prin care oamenii aleg să amestece lexicul gramaticii limbilor română și engleză. Concret, tot mai mulți cetățeni aleg să folosească cuvinte care oficial nu sunt încă regăsite în dicționar.

Cei mai mulți dintre aceștia sunt tinerii, aflați pe băncile școlilor, dar și angajați ai multinaționalelor. Se poate constata că inclusiv cei foarte mici, din cauza influenței internetului, ajung să folosească englezisme.

Unele dintre cuvinte au ajuns atât de folosite, încât puțini mai cunosc și forma din română. Concret, iată câteva cuvinte care se încadrează în categoria limbii romgleze:

Acest trend de înlocuire a cuvintelor din română se poate observa si la o simplă plimbare pe străzile orașelor. La tot pasul se pot vedea sintagme noi care au înlocuit cuvintele românești, ajungând arhicunoscute.  Cuvintele „weekend”, „barber-shop”, „live”, „drive-thru” sau „business” au intrat chiar și în limbajul celor mai naționaliști dintre noi.

Cum poate fi trendul oprit?

Folosind chiar un cuvânt din romgleză în subtitlu, se poate vedea că trendul este unul ascendent. Tânăra generație tinde să se rupă de cuvintele limbii române din cauza mai multor factori. Diversitatea de la locurile de muncă din multinaționale, internetul și chiar turismul fac ca limba română să se schimbe.

Fie că ne place sau nu, România și limba acestei țări se află într-un secol al vitezei, capitalismului și globalizării. Numele copiilor au început să fie tot mai diverse, iar denumirile străzilor și companiilor par a aparține altor meleaguri.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot