De ce Radu cel Frumos l-a trădat pe Vlad Țepeș, fratele său?

05.04.2023
De ce Radu cel Frumos l-a trădat pe Vlad Țepeș, fratele său?

Vlad Țepeș este una dintre cele mai cunoscute personalități ale istoriei Valahiei. Tortura pe care o aplica trădătorilor și dușmanilor a trecut negura timpului, devenind similar cu vampirismul. Secolul al XV-lea este o perioadă în care bătăliile în Țara Românească aduc în prim-plan unul dintre cei mai mari lideri din istorie. De ce Vlad Țepeș a fost trădat?

De ce a luptat Vlad Țepeș împotriva turcilor?

Vlad Țepeș

Vlad Țepeș, pe adevăratul nume Drăculea, este unul dintre cei mai faimoși lideri ai lumii. Acest lucru nu se datorează nicidecum bogăției sau păcii aduse în Țara Românească. Din cauza modului diabolic în care își pedepsea adversarii, arhicunoscutul Conte Dracula a devenit imaginea vampilor.

Copilăria viitorului conducător poate caracteriza modul în care acesta avea să se comporte în viitor. Este lăsat la curtea sultanului Murad al II-lea împreună cu fratele lui, Radu. Cei doi copii sunt lăsați ca monedă de schimb pentru a arăta sultanului că Țara Românească le este încă vasală.

De-a lungul tinereții, Vlad și Radu cresc alături de fiul sultanului, Mahomed și devin prieteni buni. Cu toate acestea, traumele copilăriei și dorința de a se întoarce pe meleagurile natale îl fac pe Vlad să revină în Valahia și să conducă meleagurile în trei perioade diferite.

În 1459 Vlad Țepeș refuză să mai plătească tributul anual Poartei. Curajul primit de la Papă și Împăratul Ungariei, Matei Corvin, îl fac pe Vlad să se răzvrătească turcilor, astfel prietenului lui, sultanul Mehmed al II-lea.

Mahomed al II-lea Cuceritorul a devenit sultanul Imperiului Otoman și a reușit ce nimeni nu mai făcuse vreodată. A cucerit cetatea Constantinopolului, schimbându-i numele până în prezent în Istanbul.

În acest context, în primăvara anului 1462, sultanul pleacă la război cu o armată de aproximativ 120.000 de soldați și 175 de nave de război, cu scopul de a cuceri Chilia și să-l dea jos de pe tron pe Vlad Țepeș. Moare în anul 1476, decapitat, capul fiind trimis sultanului, pe care l-a expus publicului într-o țepușă.

Cum a fost valahul trădat de Radu cel Frumos?

Vlad Țepeș și Radu cel frumos sunt frați de sânge, ambii crescând în preajma Imperiului Otoman. Cu toate acestea, țelul lui Vlad a fost de a se întoarce acasă, iar lui Radu îi plăcea stilul de viață otoman, fiind consilier personal al lui Mahomed.

După înfrângerea directă dintre Vlad și Mahomed, sultanul l-a numit conducător pe Radu cel Frumos. Acesta și-a atras de partea lui boierii, fiind speriați de firea aprigă a fratelui mai demonic. Țepeș s-a retras în Ardeal, încercând să strângă armată pentru a reveni pe tron.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot