Trădarea la români, sport național. De la Burebista, la Țepeș, Cuza sau Ceaușescu, toți au fost trădați

27.11.2023
Trădarea la români, sport național. De la Burebista, la Țepeș, Cuza sau Ceaușescu, toți au fost trădați

Cine nu a auzit expresia măcar o dată într-un anumit context expresia „Îmi place trădarea, dar urăsc pe trădători”? Ei bine, în spațiul carpato-danubiano-pontic trădarea este „sport național”. Istoria noastră are zeci de exemple cu conducători care au fost trădați de apropiați și au sfârșit tragic.

De unde vine expresia „Îmi place trădarea, dar urăsc pe trădători”

Celebra frază îi aparţine unui scriitor grec, Plutarh, care a trăit acum mai bine de 2.000 de ani şi a fost folosită în relatarea unei trădări celebre. Ulterior, zicala a fost utilizată de Ion Luca Caragiale în lucrarea „O scrisoare pierdută”. Aceasta era o replică savuroasă, cu nuanţă ironică, rostită de personajul Farfuridi, notează adevarul.ro.

Ce conducători români au fost trădați?

Actul de trădare datează din vremuri străvechi, dacă luăm în calcul faptul că și Iisus Hristos a fost vândut de Iuda pentru 30 de arginți. Îi istoria românilor, mulți dintre conducători au fost nevoiți să se încreadă în oameni nepotriviți și acest lucru i-a costat uneori chiar viața.

Burebista, trădat

Burebista a fost o mare căpetenie, un adevărat lider politic și un militar redutabil, care a reuşit să unească toate triburile geto-dacice sub o singură stăpânire. Acesta a domnit 38 de ani și a fost înlăturat de la putere de nobilii daci nemulțumiți de creșterea puterii acestuia și a fost ucis în urma unei revolte care a avut loc în anul 44 î.Hr.

Decebal, trădat de un consilier

Și Decebal a avut parte de o trădare epocală. Potrivit istoricilor, Decebal s-ar fi născut undeva între anii 55 și 60 după Hristos și a ajuns în fruntea Daciei, în anul 87, după ce puterea i-a fost oferită de bunăvoie de către regele Duras.

Mulți istorici susțin că, după cucerirea Sarmizegetusei, împăratul roman Traian a pus mâna pe uriașa comoară ascunsă de regele dac Decebal într-un loc aproape de negăsit. Cel care le-ar fi arătat comoara romanilor a fost confidentul lui Decebal, Bicilis. Episodul este descris de istoricul latin Dio Cassios, în lucrarea sa, „Istoria Romană”. Bacilis le-a indicat romanilor locul unde era ascuns tezaurul dacilor, probabil un tezaur regal. Acesta se afla în râul Sargetia, a cărui albie era deviată pentru a ascunde comoara. Ulteior, Decebal alege să se sinucidă.

Țepeș, executat de proprii boieri

Vlad Țepeș nu a fost niciodată prea îngăduitor cu boierii. Pe mulți dintre aceștia i-a tras în țeapă, astfel că și sfârșitul său era previzibil. Vlad Ţepeş a murit în anul 1476, ca urmare a unui complot al boierilor partizani ai lui Basarab cel Bătrân Laiotă. Corpul său a fost decapitat şi capul trimis sultanului, care l-a aşezat într-o ţeapă, ca dovadă a triumfului asupra lui Vlad Ţepeş.

Mihai Viteazul, abandonat și ucis

După ce, în anul 1600, a cucerit toate cele trei țări românești, Mihai Viteazul a fost trădat și asasinat la Câmpia Turzii. Domnitorul Țării Românești a fost ucis în dimineaţa zilei de 19 august 1601 la Câmpia Turzii, din ordinul generalului italian Giorgio Basta (1544 – 1607). Se pare că gărzile sale s-au dat la o parte atunci când au sosit la fața locului oamenii generalului Basta.

Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Ce s-a intamplat azi, 27 mai?

Horea, Cloșca și Crișan, vânduți pentru bani

Domnia celor trei, începută în luna noiembrie a anului 1784, după ce au condus răscoala iobagilor din Ardeal, disperaţi de situaţia lor economică şi socială tot mai greu de suportat, s-a încheiat după doar o lună. Pe capetele lor se pusese câte un premiu de 300 de galbeni. Ispitiţi de bani, câţiva ţărani au ajutat la capturarea celor trei, care stăteau ascunşi, într-o colibă, în codrul Scoragetului, din Munţii Gilăului.

Tudor Vladimirescu, înșelat de aliat

În urma Revoluției din anul 1821, Tudor Vladimirescu a fost trădat chiar de cei cu care se aliase – eteriştii conduşi de Alexandru Ipsilanti. Acesta din urmă l-a trădat și vândut turcilor pe Vladimirescu, fiind arestat la Golești și ucis la Târgoviște, scrie sursazilei.ro.

Amanta l-a vândut pe Cuza

Alexandru Ioan Cuza are marele merit de a fi unit sub domnia sa Moldova și Țara Românească. În timpul său, acesta și-a atras simpatia țăranilor care fuseseră împroprietăriți și avusese loc, totodată, emanciparea clăcaşilor. Din păcate, aceste reforme au stat la baza complotului împotriva sa.

Domnitorul ajunsese atât de mult să fie urât încât liberalii radicali și conservatorii au făcut front comun împotriva acestuia. Partidul Liberal era nemulțumit că nu avea un cuvânt de spus în conducerea țării, în timp ce Partidul Conservator era nemulțumit de reformă agrară și legile considerate prea revoluționare. În plus, pe teritoriul celor două Principate existau personaje apropiate Rusiei, care nu vedeau cu ochi buni unificarea.

Complotul împotriva lui Alexandru Ioan Cuza a fost pus la cale de ani de zile, iar în noaptea zilei de 10/22–11/23 februarie 1866 acesta a fost forțat să abdice. Potrivit istoricilor, Cuza a fost trădat inclusiv de armată și de Maria Obrenovici, amanta sa.

Cu o zi înainte de abdicare, Cuza a fost înștiințat că împotriva lui s-a format o coaliție care dorește îndepărtarea sa, însă el nu a crezut că este posibil așa ceva. Domnitorul a fost informat că 4000 de persoane au complotat pentru a-l da jos de la conducerea țării. Cuza a ascultat, dar nu a auzit și a fost forțat să abdice.

În seara zilei de 10 februarie 1866, domnitorul i-a masa cu soția Elena, iar după aceea o primește pe amanta Maria Obrenovici. Cei doi petrec împreună cu un grup de cartofori, iar după miezul nopții se retrag în una din camerele Palatului. Se iubesc și adorm în același pat, nu la foarte mare distanță de locul în care doarme și soția domnitorului.

După acel moment de pasiune, se pare că Maria a deschis ușa ofițerilor care au intrat peste Cuza și l-au obligat să semneze abdicarea. Liberalii Ion C. Brătianu, C.A. Rosetti şi Eugeniu Carada, împreună cu conservatorii Lascăr Catargiu, Anastase Panu, Grigore Brâncoveanu şi Gheorghe Ştirbei, precum şi căpitanii din Armata României, C. Pilat, Anton Berindei, Al. Lipoianu, Anton Costescu, Mălinescu, Alexandru Candiano – Popescu şi Handoca, au pus la cale complotul care l-a obligat pe Cuza să plece în exil.

Ceaușescu, ucis de ai lui și trădat de „fiul adoptiv”

Și cuplul Ceaușescu a fost tradat de apropiați. În ultimele zile, Elena Ceaușescu a spus că au fost trădați de toți: „Trădare de sus şi până jos! Şi, în primul rând, Securitatea ne-a trădat!”. Nicolae Ceaușescu a fost chiar mai concret, la procesul de la Târgoviște, arătând spre „instanța” în care se afla și Victor Atanasie Stănculescu: „Vezi, totdeauna trădătorul este lângă tine”. Și „fiul adoptiv” al cuplului dictatorial, Ion Iliescu, a avut un rol important în mazilirea Ceaușeștilor. Nicolae și Elena Ceaușescu au fost judecaţi şi executaţi pe data de 25 decembrie 1989 la celebra unitate militară 01417 din Târgovişte.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot