Cine a fost Matusalem, bărbatul care ar fi trăit 969 de ani? Chiar a trăit atât de mult?

08.02.2021
Cine a fost Matusalem, bărbatul care ar fi trăit 969 de ani? Chiar a trăit atât de mult?

Matusalem sau Metusala a fost fiu lui Enoh. Conform Bibliei, Matusalem a trăit pe pământ 969 de ani. De aici si apariția expresiei „vârstă matusalemică”. Matusalem s-a născut când Enoh avea 65 de ani, iar Matusalem avea 187 de ani când i s-a născut primul copil.

Vârsta lui Matusalem constituie atât un mister cât și un record. Un record, deoarece, conform Sfintei Scripturi Adam ar fi trăit 930 de ani, Seth 912, iar Enoh „numai” 365. Lui Metusala (Matusalem) i s-a născut primul său fiu, Lameh pe când avea 187 de ani. Lameh, fiul lui Matusalem ar fi trăit „doar” 172 de ani, iar Noe, ar fi murit la vârsta de 950 de ani.

Ce spun mai marii bisericii?

Teologul Serafim Rose explică misterul vârstelor oamenilor dinainte de potop și celor de după potop:

„Ştim că, până în vremea lui Noe, s-a întâmplat ceva extraordinar cu neamul omenesc. Se spune că toţi Patriarhii Vechiului Testament de până atunci au trăit un număr uimitor de ani: Adam a trăit 930 de ani, Mathusala a trăit 969 de ani, alţii au trăit 900 sau 800 de ani. Oamenii de azi ar putea zice: ‘Asta e o exagerare, o greşeală, o prostie’. Dar aproape fiecare Patriarh a trăit la fel de mult… Numai după Noe (care a trăit 950 de ani, dintre care 600 înainte de Potop) durata vieţii omului începe să scadă… De ce? Lumea, chiar înainte de Noe, era un loc cu totul diferit; iar lumea de dinaintea căderii lui Adam, încă şi mai mult”

Serafim Rose adaugă: „Înainte de Noe nu i se îngăduise omului să mănânce carne; omul trăia cu verdeţuri, iar animalele de pe pământ erau blagoslovite să mănânce verdeţuri până în vremea lui Noe. Astăzi, desigur, este de neînchipuit ca omul să trăiască 900 de ani, dar cine poate şti ce se putea întâmpla în acele condiţii total diferite? Dumnezeu a creat lumea întru început cu totul nouă şi proaspătă, potrivit unui fel de viaţă cu totul diferit de cel pe care-l cunoaştem acum”.

Ce spun matematicienii?

Problema longetivității excesive nu apare doar în Biblie, ci și în alte scrieri antice, aparținând unor vechi civilizații. Cifrele uriașe au determinat nenumărați cercetători să afle cum erau numărați de fapt anii strămoșilor noștri.

Printre nenumăratele ipoteze, cea mai frecventă se referă la faptul că în antichitate anii nu se numărau după ciclul solar, ci după alte criterii. Astfel, după calculul lunar, Adam n-ar fi trăit 930 de ani conform Bibliei, ci doar 77, iar Matusalem în loc de 969, numai 80. Anii respectivi ar fi, de fapt, luni și, conform organizării calendarului actual, toate acele fabuloase vârste ar trebui împărțite la 12. Așadar, omul care să trăiască aproape un mileniu este un mit.

Cei mai cunoscuți matematicieni au încercau să facă comparații între două texte aparțindând unor culturi diferite. Biblia, iar apoi lista cu regii din Akkad și Sumer, în ambele scrieri fiind persoane cu vârste foarte înaintate. Astfel, în urma comparațiilor, s-a observat faptul că înainte de venirea potopului, oamenii aveau vârste mult mai înaintate.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
Prețul vignietei se va dubla. Ce țări din Europa (mai) au vignetă? Cât plătesc?
În plină austeritate, Ministerul Finanțelor, a publicat joi, 3 iulie, în dezbatere publică un proiect de lege care prevede creșteri semnificative ale taxei de drum, în funcție de tipul... citește tot
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot