Ce sunt Martorii lui Iehova? Cine a fost fondatorul lor?

30.10.2020
Ce sunt Martorii lui Iehova? Cine a fost fondatorul lor?

Ce sunt Martorii lui Iehova?

Martorii lui Iehova forează un grup despre care mulți dintre noi, probabil, nu știm prea multe. Adesea i-am întânit în spațiul public sau au venit la ușile caselor noastre pentru a predica despre creștinism. Totuși cine sunt Martorii lui Iehova?

Acest grup s-a desprins din creștinismul ortodox la sfârșitul anilor 1800. Martorii lui Iehova au început să exprime credința în 1870 când un american pe nume Charles Taze Russell a început să predice învățături biblice în Pittsburgh, Pennsylvania.

Mișcarea Studenților biblici a fost fondată tot de Taze, însă când acesta a început să conteste unele puncte de vedere tradiționale din creștinism, s-a născut grupul Martorii lui Iehova.

Martorii lui Iehova se concentrează asupra lui Dumnezeu Tatăl, așa că numele lor este preluat din Tetragrammaton, scris ca YHWH sau JHVH și articulat fie ca Yahweh, fie Iehova. Grupul a fost inițial numit Watch Tower Society, deoarece fondatorul Charles Taze Russell a publicat o revistă numită „Zion’s Watch Tower” și „Herald of Christ’s Presence”.

Ce Biblie folosesc Martorii lui Iehova?

Adepții acestei comunități folosesc o traducere biblică numită Traducerea Lumii Noi. Înainte ca această traducere să fie lansată în mod special de și pentru Martorii lui Iehova, cei mai mulți se bazau pe versiunea King James.

Potrivit TowerWatch, „Traducerea Lumii Noi este traducerea proprie a Martorilor lui Iehova, niciun alt grup religios nu folosește această Biblie, iar Martorii lui Iehova folosesc foarte puțin alte Biblii. Biblia Traducerea Lumii Noi a fost tradusă de Nathan Knorr, Albert Schroeder, George Gangas, Fred Franz, M. Henschel.”

Unul dintre cele mai importante moduri în care aceștia diferă de alte confesiuni creștine este că aceștia nu cred în trinitate, treime. Martorii lui Iehova se referă la faptul că Biblia nu menționează niciodată în mod explicit termenul „trinitate, treime”. Ei susțin că această „doctrină s-a dezvoltat treptat de-a lungul mai multor secole și prin numeroase controverse”.

„Iisus nu este Dumnezeu”

Martorii lui Iehova cred că Isus nu este egal cu Dumnezeu. Ei învață că Isus a fost creat de Dumnezeu și nu coexistă cu El. Aceasta, desigur, este o deviere majoră de la creștinismul ortodox. JW.org explică: „Isus a spus: Tatăl este mai mare decât mine”. (Ioan 14:28) Deci nu ne închinăm lui Isus, deoarece nu credem că este Dumnezeu Atotputernic”.

Similar cu punctul lor de vedere asupra lui Isus, Martorii lui Iehova nu cred că Duhul Sfânt este egal cu Tatăl. În schimb, cred că Duhul Sfânt este o forță aplicată de Dumnezeu. Ei susțin că Duhul Sfânt este „impersonal” și poate fi orice de la Dumnezeu: mâinile, respirația sau degetele sale.

Mâinile unui meșter nu pot funcționa independent de mintea și corpul său. Astfel, spiritul sfânt al lui Dumnezeu funcționează numai așa cum îl direcționează el (Luca 11:13).

Acestă comunitate creștină nu sărbătorește Crăciunul sau Paștele. De asemenea, nici alte sărbători din calendarul creștin sau zile de naștere și încearcă să rămână separați de restul lumii.

Martorii lui Iehova nu cred în politică și în armată

„Martorii lui Iehova rămân neutri din punct de vedere politic din motive religioase, pe baza a ceea ce ne învață Biblia. Nu facem lobby, nu votăm pentru partide politice sau pentru candidați, nu candidează pentru funcții guvernamentale și nu participă la acțiunile de schimbare a guvernelor”, afirmă JW.org.

Aceștia susțin opinia controversată a respingerii transfuziilor de sânge, chiar și în situații de viață sau de moarte. Unele tratamente intră însă în conflict cu principiile biblice și ei le resping.

De exemplu, nu acceptă transfuziile de sânge, deoarece Biblia interzice administrarea de sânge pentru a susține corpul și tratamentele de sănătate sau proceduri care includ practici oculte.

Astăzi, se pare că există 8,3 milioane de Martori ai lui Iehova în întreaga lume și aproape 120.000 de comunități. De asemenea, sunt cunoscuți pentru munca lor evanghelică, mergând din ușă în ușă, încercând să atragă noi adepți.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot