Cum arată cea mai frumoasă peșteră din Bulgaria unde pot fi văzuți „Ochii lui Dumnezeu”?

27.11.2020
Cum arată cea mai frumoasă peșteră din Bulgaria unde pot fi văzuți „Ochii lui Dumnezeu”?

„Ochii lui Dumnezeu” sau Oknata. Bulgaria se poate lăuda cu una dintre cele mai frumoase peșteri din lume. Atracția turistică se află la 100 de km de granița cu România și la 2 km de satul Karlukovo, în apropierea drumului Karlukovo–Lukovit. Peștera se numește Prohodna și este faimoasă pentru cele două găuri din tavan, denumite „Ochii lui Dumnezeu”.

Peștera Prohodna, o atracție pentru mii de turiști

Peștera Prohodna este cea mai cunoscută atracție din Defileul Karlukovo (parte a Parcului Geologic Iskar-Panega), una dintre cele mai mari regiuni carstice din Bulgaria și o locație populară pentru speologie. Aceasta s-a format în timpul Cuaternarului (a treia perioadă a Erei Cenozoice. Se împarte în două epoci: Pleistocen, care se întinde de acum 2,58 milioane de ani în urmă până acum 11.700 de ani, și Holocen, care se întinde de acum 11.700 de ani în urmă până în prezent) și are o lungime de 262 metri.

Peștera are două intrări care sunt opuse una față de alta, cunoscute sub numele de Intrarea Mică și Intrarea Mare. Prima are o înălțime de 35 de metri, iar cea de-a doua atinge 45 de metri înălțime. Cu toate acestea, Intrarea Mică este singura locație prin care poți vedea peștera. Tavanul foarte înalt face ca zona să fie vizitată de mii de turiști, în special de cei care sunt împătimiți de sporturile extreme, fiindcă se poate face bungee jumping. De asemenea, în grotă pot fi văzute urme ale locuințelor preistorice, care mărturisesc că oamenii au trăit în peșteră în timpul neoliticului și calcoliticului.

Peștera Prohodna este o atracție pentru turiștii din întreaga lume, datorită celor două găuri de dimensiuni aproximativ egale din tavanul camerei sale de mijloc. Găurile s-au format prin eroziune și, astfel, lumina naturală intră în peșteră. Cele două formațiuni au fost denumite popular „Ochii lui Dumnezeu”.

Așa arată găurile din tavanul peșterii, denumite „Ochii lui Dumnezeu”

Cum ajung la Peștera Prohodna?

Oamenii care vor să viziteze peștera, pot să o facă foarte ușor cu mașina, fiindcă se pot duce până la intrare. Traseul este unul simplu, iar grota se află la 290 km de Bucureşti (via Ruse) și la 222 km de orașul Giurgiu. Se poate ajunge cu autovehiculul pe ruta: București – Giurgiu – Ruse – Byala – Pleven – Lukovit – Karlukovo.

Așa arată intrarea în Peștera Prohodna

Foto: cunoastelumea.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot