Care este cea mai mare peșteră din România?

24.08.2020
Care este cea mai mare peșteră din România?

Cea mai mare peșteră din România se află în Munții Pădurea Craiului și are o lungime de aproximativ 50 de km, mai exact 47 de km. Aceasta se numește Peștera Vântului și se găsește în vecinătatea localității Șuncuiuș. Potrivit specialiștilor, aceasta este cea mai lungă peșteră din țară, dar și din sud-estul Europei.

Peștera Vântului – frumusețea în stare naturală

Cea mai lungă peșteră din România nu a putut fi traversată de turiști până în anul 2016. Speliologii au descoperit acest labirint acum 62 de ani și în urmă cu 4 ani au amenajat zonă pentru a putea fi vizitată. Cei dornici de aventură pot, astfel, să străbată la pas galeriile care se întind pe aproape 50 de kilometri.

Zona este foarte greu de explorat, fiindcă are o singură intrare, iar pentru a ajunge la celălalt capăt o echipă de specialiști o poate face în 8 ore. Peștera oferă numeroase cursuri de apă dar și multiple specii de de lilieci.

Sunt trei etaje distincte formate din galerii, săli, puțuri și hornuri de dimensiuni și forme foarte diferite cu toate tipurile de speleoteme: stalactite, stalagmite, coloane, scurgeri parietale, cristale, gips. Se diferențiază Labirintul Racoviță, fiind cel mai încurcat sector de peșteră din țară sau Galeria Hipodrom, ca o galerie de metrou.

Galeriile s-au dezvoltat pe patru nivele, dintre acestea cel inferior este activ, pe aceasta pârâul subteran o modelează continuu prin acțiunea ei corozivă și erozivă, iar celelalte trei nivele superioare sunt fosile. Galeriile principale sunt: Galeria Activă, Etajul I, Etajul II, Galeria Albă, Galeria Roșie, Galeria cu Lacuri. Galeriile laterale sunt: Galeria 7 Noiembrie, Galeria 1 Mai, Galeria Moravek, Galeria Mikulaș, potrivit ro.wikipedia.org.

Top 5 cele mai frumoase peșteri din România

Peșterile sunt unele dintre cele mai frumoase locuri de pe planetă. Nu trebuie să fii un specialist pentru a aprecia creația naturii. Vă prezentăm mai jos un clasament, realizat de speleologi, al celor mai frumoase peșteri din România:

  1. Peștera Limanu are aproximativ 3,4 km și adăpostește o faună diversă: șerpi, dihori, broaște țestoase, lilieci.
  2. Peștera Vântului are aproximativ 50 de km lungime, fiind cea mai mare din țară și din sud-estul Europei.
  3. Peștera Meziad este o frumusețe a naturii și este încă cercetată de speleologi.
  4. Peștera Lalomicioarei se află la 1.600 m altitudine, iar în interiorul ei se găsește și o biserică.
  5. Peștera Cetățile Ponorului este considerată de specialiști ca fiind cel mai grandios fenomen carstic din țara noastră.
Pestera Cetatile Ponorului

România are multe zone frumoase de vizitat și ar trebui promovate mai bine. Țara noastră este una dintre puținele state din lume care a fost binecuvântată de natură atât cu mare cât și cu munte.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot