Cine a fost Leonardo da Vinci? Cum a influențat acesta dezvoltarea omenirii?

22.01.2021
Cine a fost Leonardo da Vinci? Cum a influențat acesta dezvoltarea omenirii?

Leonardo da Vinci a fost, probabil, cea mai importantă personalitate a umanității. Operele sale îi trădează genialitatea, care nu a putut fi descifrată de nimeni în totalitate, mereu existând un câte mister nedeslușit.

Cine a fost Leonardo da Vinci?

Leonardo di ser Piero da Vinci (15 aprilie 1452, Vinci – 02 mai 1519, Amboise), a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor. Acesta și-a pus amprenta pe epoca sa, fiind considerat cel mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene.

Leonardo da Vinci a fost un inventator desăvârșit, operele sale în pictură sunt inegalabile, iar geniul universal a ieșit la suprafață mereu, concepand mașini de zburat, un tanc, o mașină de socotit și multe altele.

Cele mai multe dintre invențiile sale nu au putut fi aplicate la vremea respectivă, însă s-a dovedit, ulterior că Leonardo era cu mult înaintea vremii în care trăia. Acesta a făcut mari descoperiri în domeniul anatomiei, ingineriei civile, opticii și hidrodinamicii, pe care, deși nu le-a publicat, au fost aplicate ulterior, influențând în mod categoric progresul științific.

Omul Vitruvian, un desen al lui Leonardo da Vinci, realizat în jurul anului 1490

Viața lui Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci s-a născut în orășelul Vinci din Toscana, la ora 03:00 noaptea. Se cunosc puține despre viața acestuia când era copil. Potrivit datelor istorice, până la vârsta de 5 ani a trăit alături de mama sa, care ar fi fost o sclavă arabă, creștinată și botezată Caterina. Ulterior, a fost crescut de tatăl lui.

După ce a trecut la creștinism, femeia s-a căsătorit cu un localnic pe nume Acchattabriga di Piero del Vaccha. Așa a apărut Leonardo da Vinci. Tatăl său a părăsit-o pe mama lui când el avea doar un an. Bărbatul a avut încă trei căsătorii și șase copii. Cei șapte frați s-au certat pe avere, după ce tatăl lor a decedat.

Faptul că tatăl lui Leonardo a fost un aristocrat, i-a permis acestuia să aibă acces la o bună educație, studiind latină, geometrie și matematică.

La vârsta de 14 ani, în 1466, acesta devine ucenicul lui Andrea di Cione, un cunoscut artist la acea vreme. Aici, Leonardo se obișnuiește cu tehnicile desenului, modelării artistice, cu tehnicile picturii în ulei și tempera, căpătând cunoștințele de bază necesare unui artist. Totodată este inițiat în tainele metalurgiei și prelucrării metalelor, chimiei, mecanicii și tâmplăriei.

Un denunț anonim l-a acuzat la vremea respectivă pe da Vinci de sodomie, însă faptele nu au putut fi niciodată probate. După ce a plecat de la atelierul unde învățase cum să fie artist, acesta s-a mutat în palatul familiei Medici, cei care conduceau regiunea Florența. Leonardo lucra în grădina pieței San Marco, care găzduia un fel de academie de artiști, poeți și filozofi înființată și finanțată de aceeași familie.

Aceasta este ultima casă în care a locuit Leonardo da Vinci

Ulterior s-a mutat la Milano, unde a trăit 17 ani, din 1482 până în 1499. Din cauza multiplelor conflicte sângeroase de la acea vreme, Leonardo da Vinci a călătorit în toată Italia și și-a lăsat amprenta peste tot.

Când a simțit că se apropie sfârșitul vieții Leonardo a chemat un preot pentru a se spovedi și împărtăși. Cortegiul funerar a fost însoțit de 60 de cerșetori, acesta fiind dorința artistului. Principalul moștenitor și executorul testamentar al pictorului a fost contele Melzi, care i-a fost alături până în ultima clipă. Toți cei care i-au fost apropiați au primit ceva din moștenirea lui Leonardo da Vinci. Cei 60 de cerșetori au fost plătiți, de asemenea.

În ceea ce priveşte viața personală, nu se știe dacă acesta a avut vreo relație fie cu o femeie sau cu un bărbat. Cei care l-au cunoscut, vorbesc despre o existență aproape ascetică, dedicată trup și suflet artei și științei.

Actul procreației și tot ce are legătură cu el este atât de dezgustător încât oamenii ar dispărea dacă nu ar interveni ceva fețe drăgălașe sau dispoziții senzuale, a scris Leonardo da Vinci referindu-se la sexualitate și procreatie.

Operele lui Leonardo da Vinci

Artistul a lăsat după el multe desene, cum ar fi “Omul vitruvian”, schițe și picturi. Creațiile sale pot fi admirate și în prezent multe dintre ele aflându-se în Musée du Louvre (Paris), Royal Library (Windsor Castle), British Museum (Londra), Galleria Nazionale (Roma), Museo Nazionale (Torino), Gabinetto dei Disegni e Stampe Uffizi (Florența).

Mona Lisa, cea mai celebră pictură a lui Leonardo da Vinci

Cele mai mari creații ale lui Leonardo da Vinci au rămas în istorie și ne prezintă dovada geniului italian:

Cina cea de taină, care este una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor

Citatele care au rămas în istorie

Leonardo da Vinci a fost un artist orgolios, conștient de talentul său. Toată viața sa a avut o rivalitate cu marele său contemporan Michelangelo Buonarotti. Potrivit istoricilor da Vinci ar fi notat în caietele sale, cu un an înaintea morții: „Io continuerò…” („voi dăinui…”).

Alte citate ale celebrului artist:

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot