Ce ingredient secret a folosit Leonardo da Vinci în tablourile sale?

06.04.2023
Ce ingredient secret a folosit Leonardo da Vinci în tablourile sale?

Leonardo da Vinci a fost unul dintre marii savanți ai omenirii. Acesta a excelat în toate domeniile în care a activat, operele sale fiind analizate și în prezent de oamenii de știință, care mereu găsesc câte ceva nou. Ultima descoperire a evidențiat faptul că Leonardo folosea un ingredient secret la realizarea picturilor sale. Despre ce era vorba oare?

Marele secret al pictorilor celebri

Mari pictori ai omenirii, precum Leonardo da Vinci, Rembrandt Harmenszoon van Rijn sau Sandro Botticelli au folosit în picturile lor un ingredient secret, care poate fi găsit în bucătăriile din întreaga lume. Este vorba despre gălbenușul de ou. Această proteină era folosită la tablourile în ulei.

Cercetătorii au crezut inițial că rezidurile de proteină de pe tablouri sunt efectul contaminării, însă analizele ulterioare au evidențiat că era de fapt o tehnică a marilor maeștri în pictură. În felul acesta, culorile folosite de ei prindeau nuanțe care păreau imposibile de realizat.

Există foarte puține surse scrise despre acest lucru și nu s-a făcut nicio muncă științifică până acum pentru a investiga subiectul într-o asemenea profunzime. Rezultatele noastre arată că și cu o cantitate foarte mică de gălbenuș de ou, poți obține o schimbare uimitoare a proprietăților vopselurilor de ulei, a declarat Ophélie Ranquet, de la Institutul de Inginerie Mecanică al Institutului de Tehnologie Karlsruhe din Germania, potrivit cnn.com.

Care sunt avantajele și dezavantajele vopselelor în ulei?

Specialiștii în pictură au descoperit că realizarea vopselurilor în ulei, împreună cu gălbenușul de ou, duce la culori mai intense și permite tranziții mai netede, fiindcă se usucă și mai încet decât cele obținute cu apă. Din păcate, această tehnică are și câteva dezavantaje, deoarece este mai susceptibilă la întunecarea culorii și la daune cauzate de expunerea la lumină.

Cercetătorii au observat că există mai multe reacții chimice între ulei, pigmenții din culoare și gălbenușul de ou, care influențează vâscozitatea vopselei.

De exemplu, pigmentul alb de plumb este destul de sensibil la umiditate, dar dacă îl acoperi cu un strat de proteine, devine mult mai rezistent, făcând vopseaua destul de ușor de aplicat. Pe de altă parte, dacă vrei ceva mai rigid, fără a fi nevoie să adaugi mult pigment, cu puțin gălbenuș de ou poți crea o vopsea cu impasto mare, a adăugat Ranquet potrivit sursei citate mai sus.

Potrivit datelor istorice, anumiți pigmenți utilizați pentru a realiza culoarea de albastru ultramarin erau mai scumpi decât aurul, în perioada lui Leonardo da Vinci.

Foto: cnn.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Aurul face parte din categoria metalelor care își păstrează pentru mult timp valoarea. Exploatarea auriferă este un proces costisitor și anevoios, de aceea un gram de aur ajunge să coste... citește tot
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
Dacă veți avea vreodată șansa de a vedea un apus de soare pe Marte, veți avea parte de o surpriză. Apusurile de soare pe Marte nu sunt roșii sau portocalii, ci… albastre! Da, imaginile din... citește tot
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Poate că numele Kiribati nu vă spune prea multe. Totuși, această țară insulară din Oceanul Pacific se poate mândri cu faptul că este singurul stat cu teritorii prezente în în toate cele... citește tot