Curiozități despre Leonardo da Vinci. Acesta a fost primul OM care a explicat de ce cerul este albastru

04.11.2022
Curiozități despre Leonardo da Vinci. Acesta a fost primul OM care a explicat de ce cerul este albastru

Italianul Leonardo di ser Piero da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), rămas cunoscut cu numele de Leonardo da Vinci, este considerat cel mai mare geniu din istoria omenirii. Viața și operele sale au fost analizate îndelung de istorici, care încă mai descoperă lucruri noi despre acestea. O enciclopedie, un geniu, o enigma. Doamnelor și domnilor, Leonardo da Vinci:

Lucruri mai puțin știute despre Leonardo da Vinci

1. Leonardo da Vinci nu a lăsat nicio imagine (pictură sau sculptură) clară cu el. Toate fotografiile sale sunt reprezentări cu aproximație ale acestuia.

2. Leonardo a fost prima persoană din lume care a explicat de ce cerul este albastru. Citește și tu aici și află de ce cerul este albastru!

3. Două dintre lucrările sale, „Mona Lisa” și „Cina cea de Taină„, sunt considerate a fi cele mai faimoase picturi din istoria omenirii.

4. Cu toate că este cea mai importantă personalitate a umanității, în lume există doar 15 portrete ale acestuia. Toate au fost realizate de alți pictori.

5. Pictura „Mona Lisa” a devenit cel mai faimos tablou din lume după ce a fost furată de la Muzeul Luvru.

6. Leonardo da Vinci a fost fascinat de ideea ca omul să zboare și a realizat numeroase schițe cu păsări în aer și mașinării destinate zborului.

7. Leonardo a fost unul dintre primii italieni care a folosit vopsea în ulei. El a devenit faimos și pentru felul cum a reușit să creeze lumina în picturile sale.

8. Artistul a fost un geniu complet și pe lângă pictor acesta a mai fost și sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor.

9. Tabloul „Mona Lisa” este cel mai faimos din lume, iar artistul a lucrat aproximativ 10 ani ca să îi facă buzele Giocondei.

10. Leonardo a fost printre puținii oameni care a realizat hărți ale Europei. Acesta este considerat tatăl științelor moderne.

11. Leonardo a inventat bicicleta cu aproximativ 300 de ani înainte ca aceasta să fie produsă în secolul al XIX-lea. El este și cel care a creat pentru prima dată pompele hidraulice.

12. Leonardo da Vinci a fost prima persoană care a explicat ateroscleroza și ciroza hepatică.

13. Leonardo a mai proiectat un scripete, o macara rotativă, o navă zburătoare pe lângă multe altele.

14. Omul de știință fura cadavre, noaptea, din cimitir pentru a le studia și a vedea unde se duce sufletul, potrivit seriousfacts.com.

15. Ultimele cuvinte ale lui Leonardo au fost: „L-am jignit pe Dumnezeu, dar și întreaga omenire. Munca mea nu a avut calitatea pe care ar fi trebuit să o aibă”.

Foto: Dailymail.co.uk și Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot