Care au fost ultimele dorințe ale lui Leonardo Da Vinci?

19.10.2021
Care au fost ultimele dorințe ale lui Leonardo Da Vinci?

Mormântul lui Leonardo da Vinci (1452-1519) se află la Chateau d’Amboise din Franța, nu în Italia așa cum s-ar aștepta toată lumea. În ciuda faptului că da Vinci s-a născut și a cunoscut faima în Italia, osemintele sale sunt în Franța, locul unde unde renumitul pictor renascentist italian și-a petrecut o mare parte din strălucita sa carieră.

În anul 1516, regele Francisc I, un devotat maestru al artelor, l-a invitat pe celebrul italian de 64 de ani să i se alăture în Franța și acordându-i titlul de „prim pictor și inginer și arhitect al regelui”.

Regele s-a oferit să-l găzduiască pe da Vinci la Castelul du Clos Luce din apropiere și să-i ofere 2.000 de ecussoleil (moneda de aur), contravaloarea unei sume suficient de mari care să-i asigure traiul timp de doi ani, conform informațiilor furnizate de reprezentanții Chateau du Clos Luce.

Această reședință se afla la doar câțiva zeci de metri de Chateau d’Amboise, unde locuia regele Francisc I. Acceptând oferta, Leonardo da Vinci a călătorit peste Alpi și a adus cu el lucrările sale importante: Mona Lisa, Sfânta Ana, Fecioara și Pruncul și Sfântul Ioan Botezătorul.

Care a fost ultima dorință a lui Leonardo Da Vinci?

În ultimii trei ani din viață, marele pictor și-a petrecut timpul desenând și predând tainele picturii. Pe lângă asta, Da Vinci lucra și la proiecte de urbanism, arhitectură și proiectarea canalelor, conform informațiilor furnizate de reprezentanții Chateau d’Amboise.

Cu puțin timp înainte de a muri, Leonardo da Vinci și-a scris testamentul. Ultima sa dorință a fost să fie înmormântat în biserica Sfântul Florentin. La 2 mai 1519, da Vinci s-a stins din viață în camera sa de la Chateau du Clos Luce.

După cum și-a dorit, da Vinci a fost înmormântat la biserica Sfântul Florentin pe vastul domeniu al castelului Amboise. La funeralii ar fi participat și câțiva zeci de cerșetori, o altă dorință a maestrului specificată în testament. Pentru acest lucru, istoricii nu au găsit o explicație. Dar, câteva secole mai târziu, Biserica Sfântul Florentin a fost distrusă în timpul Revoluției Franceze.

Da Vinci

În 1863, un inspector al muzeelor ​​franceze, Arsene Houssaye, a condus operațiunile de excavare la fostul sit Sfântul Florentin. Houssaye a găsit fragmente de piatră funerară cu numele lui Leonardo da Vinci  împreună cu bucăți de oseminte și monede din epoca regelui Francisc I.

Houssaye a identificat rămășițele ca aparținând lui Leonard da Vinci. Acestea au fost apoi transferate la Capela Sf. Hubert pe terenul Chateau d Amboise în anul 1871. Capela Sf. Hubert, proiectată într-un stil gotic flamboyant, este locul de înmormântare al lui Vinci. În interiorul acesteia, este un disc rotund mărginit de garduri vii joase și o emblemă a capului și umerilor artistului în relief. Iar la baza mormântului, pe un script simplu, stă scris numele unuia dintre cei mai celebri oameni din istorie… Leonardo da Vinci.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum arată o aterizare în Nepal, pe cel mai periculos aeroport din lume? | VIDEO
Cum arată o aterizare în Nepal, pe cel mai periculos aeroport din lume? | VIDEO
Nu există top în articolele cu cele mai periculoase aeroporturi din lume fără ca Aeroportul internațional Lukla din Nepal să nu fie inclus. În multe dintre articole, acest aeroport ocupă... citește tot
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
La începutul anului 2025, Donald Trump a amenințat că vrea să preia din nou controlul asupra Canalului Panama. Motivul? Președintele Statelor Unite ale Americii acuză panamezii că impun taxe... citește tot
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Există oameni care au trecut prin momente terifiante și au reușit să supraviețuiască. Unul dintre aceștia este Juliane Koepcke, o tânără nemțoiacă de doar 11 ani care a supraviețuit 11... citește tot