Este adevărat că Leonardo da Vinci a inventat foarfeca?

12.10.2020
Este adevărat că Leonardo da Vinci a inventat foarfeca?

De fiecare dată când deschidem un pachet, decupăm alături de copii sau desfășurăm alte activități similare, mulți dintre noi folosim un instruement numit foarfecă. De fapt, zilnic folosim instrumente pentru a ne ușura activitățile.

Foarfecile ne ajută, de exemplu, să tăiem hârtia în formă de inimă pentru o felicitare. De asemenea, o putem folosi chiar și în bucătărie pentru a tăia pizza sau fâșii de carne de pui. Designul lor este simplu și au numeroase întrebuințări, însă câți dintre noi știm cine a inventat această unealtă?

Cine a inventat foarfeca?

De-a lungul timpului oamenii ar fi acordat meritul existenței foarfecelor lui Leonardo da Vinci. Deși marelui pictor i s-au atribuit multe invenții, totuși, ascuțitele instrumente erau utilizate cu mult timp înainte de nașterea sa.

Istoricii cred că acestea au fost inventate în Orientul Mijlociu cu 3.000-4.000 de ani în urmă. De exemplu, unii dintre aceștia sunt de părere că vechii egipteni au creat un dispozitiv asemănător foarfecilor în jurul anului 1.500 î.e.n. Dispozitivul consta din două lame de bronz, conectate printr-un mecanism asemănător unui arc ce menținea lamele separate până când acestea au fost strânse împreună.

Foarfeci vechi de 3.000 de ani

 

O pereche de foarfeci asemănătoare foarfecilor de azi cu o lamă încrucișată sau cu un design pivotant a fost dezvoltată de vechii romani în jurul anului 100 d.Hr. Foarfecile pivotante cu lame transversale au fost realizate manual sute de ani.

Până în anul 1761 nu au fost produse în serie. Englezul Robert Hinchliffe a adaptat designul pentru a putea fi realizate într-o fabrică. Hinchliffe a fost, de asemenea, primul care a fabricat foarfeci din oțel.

Tipuri de foarfeci

În zilele noastre există o mare varietate de tipuri de foarfeci cu scopuri specifice. De exemplu, foarfeci mici folosite în saloanele de înfrumusețare, foarfeci pentru bucătărie sau foarfeci folosite de croitori pentru nevoile lor specifice.

Foarfeci folosite în industria beauty

 

De asemenea, au fost create foarfecile pentru copii cu vârfuri rotunjite pentru a asigura utilizarea lor în siguranță în mediul educațional. Foarfecile lungi cu lame dure au fost create pentru a tăia metalul sau arbuștii.

Foto: Wonderopolis

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot