Cum a fost furată Mona Lisa? De ce a fost suspectat Pablo Picasso?

06.10.2022
Cum a fost furată Mona Lisa? De ce a fost suspectat Pablo Picasso?

Mona Lisa, lucrarea lui Leonardo da Vinci de doar 77 X 33 cm, cunoscută și sub numele de Gioconda, a fost pictată pe lemn de plop între anii 1503 și 1506. Acesta este, de departe, cel mai celebru și mai valoros tablou din lume.

Opera de artă evaluată la sute de milioane de dolari (valora 626 de milioane de dolari în anul 2004) a stârnit mereu controverse și a atras prin simplitatea ei. Totuși, opera nu a fost mereu celebră. Abia furtul ei a transformat-o într-o comoară. Puțini sunt cei care știu că la un moment dat, pictorul Pablo Picasso, a fost suspectat că ar fi furat-o pe Mona Lisa.

Spaniolul Pablo Picassso a fost unul dintre cei mai cunoscuți pictori europeni. În anul 1911, pe când Picasso avea numai 30, faimoasa lucrare a fost furată de la Luvru. Printre suspecți s-a numărat și Picasso.

Cum a fost furată Mona Lisa?

Pe data de 21 august 1911, într-o zi de luni, Gioconda dispărea din Muzeul parizian Luvru, locul unde se află și astăzi. Muzeul era închis la acea dată după vechea tradiție care spune că prima zi a săptămânii este dedicată curățeniei în muzeu. Acesta a fost și motivul pentru care paza era extrem de redusă. Deși tabloul a dispărut de pe perete, angajații nu și-au făcut griji, considerând că tabloul era dus într-un atelier de reproduceri al muzeului.

Pe data de 22 august, angajații muzeului au găsit rama tabloului sub casa unor scări, semn că sticla și rama au fost lăsate, deoarece lucrarea era prea grea. Muzeul a fost imediat golit și poliția aa început cercetările.

Picasso, suspect în jaf

Printre cei bănuiți că ar fi putut comite furtul s-a numărat și Pablo Picasso, un pictor nu prea cunoscut la acea vreme. Cu doi ani înainte de incident un prieten al pictorului pe nume Guillaume Apollinaire a sustras din Luvru câteva statuete și măști. Două dintre ele le-a dăruit lui Picasso, cu rugămintea să nu le expună. Acesta le-a pus într-un dulap și a uitat de ele. Peste ceva timp, hoțul s-a lăudat unui ziar cu isprava sa și astfel poliția a ajuns la Picasso, scrie mentalfloss.com.

Lui Apollinaire i-a fost percheziționată casa și ambii artiști s-au speriat. Au vrut să pună obiectele într-un cufăr pe care să-l arunce în Sena, dar apoi s-au hotărât să le predea redacției „Paris-Journal”. Appolinaire a fost arestat și după alte două zile Picasso a fost dus la judecată. Picasso nu a fost condamnat și cazul a fost lămurit.

Cum a fost recuperată Gioconda?

În decembrie 1913, la doi ani de la dispariția lucrării, negustorul italian de artă Alfredo Geri primește o scrisoare de la Paris în care îi este oferită Mona Lisa de către un anumit Vicenzo Leonardi. Acesta vorbește despre faptul că vrea să înapoieze Italiei un tablou care i-a fost luat cu forța (autorul lucrării este italianul Leonardo da Vinci). Alfredo Geri îi cere sfatul lui Giovanni Poggi, cel care era la acea vreme directorul Galeriilor Uffizi, și în urma cosultărilor cu acesta decide să îi scrie lui Leonardi să vadă despre ce lucrare este vorba.

Mona Lisa

Răspunsul nu se lasă mult așteptat și Leonardi îi cere negustorului să vină la Paris. Deoarece el refuză să călătorească în Franța, Leonardi îi dă întâlnire pe data de 20 decembrie 1913 la Milano, în nordul Italiei. După care îl anunță pe Geri că se va afla în 10 decembrie la Florența și se va înfățișa imediat la el. Întrevederea dintre ei are ca rezultat aceptarea unui târg care va avea loc în ziua următoare: 500.000 de franci în schimbul tabloului.

Pe data de 11 decembrie 1913, Geri și Poggi sunt conduși de Vicenzo Leonardi la hotelul unde ținea ascuns tabloul lui da Vinci. Dintr-o valiză cu fundul dublu și învelită într-o bucată de catifea roșie iese la iveală surâsul Mona Lisei.

Cei doi experți realizează că sunt în posesia adevăratului tablou, dar îl conving pe Leonardi că este nevoie de o analiză de autenticitate care se poate realiza doar în cadrul Galeriilor Uffizi. La Uffizi se despart de hoț cu promisiunea că îl vor contacta în ziua următoare.

Poliția intră pe fir, Gioconda a fost furată de un… zugrav

În aceeași seară, Vicenzo Leonardi este arestat și supus unui lung interogatoriu. După câteva ezitări recunoaște că numele său real este Vicenzo Peruggia și că a fost zugrav la Luvru. În ziua de 21 august 1911, Vicenzo Peruggia a dat tabloul jos a desfăcut rama și a fugit cu ea în Marea Galerie, apoi în Galeria celor șapte metri, de unde a trecut printr-o ușă tapetată și a coborât niște scări puțin folosite. Sub casa scărilor a dosit rama. S-a întors în sală, de unde a luat pictura pe care a ascuns-o sub halat. A scos-o din Luvru pe poarta care rămăsese nepăzită din cauză că paznicul se dusese în altă curte să ducă apă. Motivul furtului? Italianul voia să dea Italiei pictura întrucât era de părere că face parte din patrimoniul italian.

În urma procesului, Vicenzo Peruggia a fost trimis la închisoare pentru un an și 15 zile, dar a fost considerat un mare patriot în Italia și a executat doar șapte luni de închisoare. Acesta a murit în 1925, la vârsta de 44 de ani.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cum s-a LANSAT Delia în muzică, în anul 1999. Primul lucru pe care l-a făcut...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising