În baia cui a stat celebrul tablou Mona Lisa mai mulți ani?

07.11.2018
În baia cui a stat celebrul tablou Mona Lisa mai mulți ani?

Cum ar fi ca, într-o zi, deasupra patului din dormitorul dumneavoastră să stea Mona Lisa, protagonista celui mai cunoscut tablou din lume, semnat de Leonardo da Vinci? Neverosimil, nu-i așa? Și totuși, pentru anumite perioade de timp, Mona Lisa s-a aflat în dormitorul unei personalități și în baia alteia.

Lucrarea lui Leonardo da Vinci de doar 77 X 33 cm a fost pictată pe lemn de plop între anii 1503 și 1506. Opera de artă evaluată la sute de milioane de dolari (valora 626 de milioane de dolari în anul 2004) a stârnit mereu controverse și a atras prin simplitatea ei.

De ce înjurăturile românilor te trimit la origini? Care este explicația?

Nu se știe exact anul însă tabloul ar fi ajuns în Franța prin intermediul unui elev de-al lui Leonardo. Francisc I al Franței (foto jos), care a trăit între 1494 și 1547 și-a decorat baia cu acest tablou.

În timpul lui Ludovic al XIV-lea, lucrarea a fost expusă la Versailles. După Revoluția Franceza (1789-1799), tabloul Mona Lisa este expus la Luvru. Napoleon Bonaparte l-a luat pentru propriul sau dormitor, din Palatul Tuileries. Începând cu anul 1804, opera de artă a ajuns din nou în Luvru din Paris.

Cine este Gioconda?

Cei mai mulți istorici consideră că Mona Lisa (cunoscută și sub numele de Gioconda) ar fi Lisa Gheraldini, soția lui Francesco del Giocondo, un comerciant din Florenta.

Ce se întâmplă dacă, din greșeală, distrugi o operă de artă dintr-un muzeu?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot