E adevărat că un tablou Rembrandt a fost distrus după o noapte de beție a Regelui Carol al II-lea?

04.09.2019
E adevărat că un tablou Rembrandt a fost distrus după o noapte de beție a Regelui Carol al II-lea?

Regele Carol al II-lea nu a fost niciodată ușă de biserică. Pe lângă aventurile amoroase, lui Carol al II-lea îi plăceau la nebunie petrecerile zgomotoase ce se încheiau în zorii zilei.

Există o mulțime de povești despre Carol al II-lea și nopțile sale pierdute cu prietenii sau în compania unor femei. Unele dintre aceste petreceri se lăsau cu daune însemnate. Se spune că în urma unui astfel de moment, a fost distrus un tablou Rembrandt, unul dintre cele mai valoroase tablouri din colecția particulară a regelui Carol I (1866-1914).

Tabloul semnat de Rembrandt și intitulat „Botezul Sfântului Mauriciu” a stat multă vreme în colecția lui Carol I. Lucrarea fusese achiziționată din colecţia conţilor de Bamberg, Felix Bamberg de Messina, fost consul al Germaniei la Genova și Paris. La rândul lui, Bamberg cumpărase multe opere din colecțiile Mareşalului Soult şi ale Marchizului de Las Marismas. Prima tranșă de 94 tablouri, Carol I a cumpărat-o în anul 1879, 74 de tablouri în 1886, ultima tranșă de 50 de tablouri în anul 1889.

E adevărat că Ion Luca Caragiale a mers la Carol I să-i ceară bani cu împrumut? Ce i-a spus Regele?

Tabloul „Botezul Sfântului Mauriciu” era într-una dintre încăperile castelului Foişor din Sinaia. Castelul a servit ca reşedinţă lui Carol I şi Elisabetei. După restaurația din anul 1932, aici s-au mutat Carol Caraiman şi Elena Lupescu, iubita sa. Se spune că la Foișor aveau loc petreceri fastuoase la care participau toți apropiații lui Carol al II-lea.

Se pare că într-o noapte, în toiul unui astfel de chef, regele şi amicii săi, după ce au băut bine, au vărsat, din neatenţie, o sticlă de băutură pe covor. Unul dintre invitaţi sau chiar Carol al II-lea a scăpat pe jos un chiştoc aprins. Castelul Foişor a fost cuprins de flăcări, în incendiu arzând mai multe opere valoroase printre care și opera „Botezul Sfântului Mauriciu”. Astfel, într-un moment de inconștiență, un tablou semnat de Rembrandt, ce astăzi ar valora zeci de milioane de euro, s-a făcut scrum.

Astfel arăta lucrarea „Botezul Sfântului Mauriciu”, mistuită de flăcări

Cine a fost Rembrandt?

Rembrandt a fost un pictor și gravor olandez din secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei, celebru și pentru desenele și gravurile sale. Acesta a trăit între 1606 și 1669. Astăzi, operele sale se vând cu zeci de milioane de euro. Printre cele mai valoroase lucrări se numără „Rondul de noapte”, „Ospățul lui Baltazar” sau „Lecția de anatomie”.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot