De ce avea o pasiune Nicolae Grigorescu pentru carul cu boi?

18.10.2020
De ce avea o pasiune Nicolae Grigorescu pentru carul cu boi?

Nicolae Grigorescu (1838 – 1907) a fost unul dintre cei care au întemeiat pictura modernă românească, iar „Car cu boi”, o temă pe care a abordat-o de mai multe ori, este o pictură încântătoare.

Pictura „Car cu boi”, realizată în anul 1897, este una dintre cele mai importante opere ale lui Nicolae Grigorescu.

Tabloul este pictat în ulei pe lemn, cu dimensiunile de 24/44 centimetri. Numele autorului și anul execuției apar în colțul din dreapta, jos scris cu roșu.

Opera reprezintă un peisaj cu coline, cu multă vegetație și un drum de pământ. Ceea ce iese în evidență privitorului este un car tras de doi boi care pare că merge dincolo de liniile lucrării. În urma lui se zăresc și alte care cu boi

Conform Historia, pictorul a folosit tonalități calde de culoare, specifice unei zile de vară. Din punct de vedere cromatic, Grigorescu a folosit în mod preedominant nuanțele de verde, cu slabe tonalități de galben și alb, cărora li se adaugă brunurile.

Artiştii francezi precum Jean-François Millet, Camille Corot şi Gustave Courbet l-au influenţat pe Grigorescu și a făcut o pasiune pentru a picta în aer liber. Printre lucrările sale cunoscute se mai află și cele realizate în timpul Războiului de Independenţă, când a însoţit Armata Română pe front.

Cum a fost copilăria lui Nicolae Grigorescu?

Nicolae Grigorescu s-a născut la 15 mai 1838, într-un sat micuț din judeţul Dâmboviţa. Marele pictor a provenit dintr-o familie cu mulţi copii cu foarte multe griji. Venirea lui pe lume, însă, nu a adus bucurie în sufletul părinţilor.

Tatăl său era administratorul casei în care artistul s-a născut. Aceasta era moşia unuia dintre cei mai importanți boieri din acele timpuri, Filip Lenş. Acest boier a fost un mare iubitor de artă și colecționase de peste hotare numeroase lucruri valoroase.

Printre acestea se numărau și reproduceri după opere de Durer, Rubens şi Salvator Rosa. Când boierul pleca, tatăl și micul băiețel s-ar fi plimbat prin casă pentru a admira camerele împodobite și pline de artă.

După moartea tatălui său, Nicolae Grigorescu împreună cu frații săi au fost duși de Ruxandra Grigorescu, mama lor, la București. Aici au locuit în mahalaua Cărămidarilor la o mătușă. Amintirile pictorului sunt legate de chipul blând al mamei, de spiritul de sacrificiu şi ambiţia specifice omului simplu, de la ţară.

Aceste amintiri au fost transpuse în numeroasele sale opere, iar tema cea mai des abordată în picturile sale a fost natura și imaginea vieții din mediul rural. La fel s-a întâmplat și cu carul cu boi, o imagine care a marcat copilăria micuțului Nicolae Grigorescu.

Pictura în ulei „Carul cu Boi” de pictorul român Nicolae Grigorescu a fost vândută cu 72.000 euro, la licitația organizată în anul 2018 de Artmark la Opera din București.

Nicolae Grigorescu

Foto: Historia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot