Cine a fost Gambrinus, cel care a dat numele berii din România?

22.11.2022
Cine a fost Gambrinus, cel care a dat numele berii din România?

Berea este una dintre cele mai populare băuturi din Europa. În medie, un cetățean european consumă anual 100 litri de bere. Aleasă pentru gustul puternic și amărui, berea a avut diferite schimbări de-a lungul timpului, de la cea fără hamei, până la cele artizanale din ziua de azi. Un personaj legendar însă a făcut berea așa cum o știm noi astăzi. Cine a fost Gambrinus?

Cine a fost Gambrinus?

Gambrinus

Conform legendelor, Gambrinus este un personaj din cultura populară, cunoscut ca fiind cel care a ridicat berea la rang de celebritate. Reprezentările din restaurante și cele din arta vizuală îl înfățișează ca fiind un rege, cu barbă, care ține o halbă sau butoi de bere în mână.

Sursa poveștii mitice este incertă. Istoricul Johannes Aventinus l-a identificat pe Gambrinus cu Gambrivius, un rege germanic despre care la fel, nu se știu foarte multe informații. Celelalte două persoane care stau la baza inspirației sunt Ioan I, Duce de Brabant și Ioan Neînfricat, Duce de Burgundia.

Cert este că numele a prins iz economic și turistic. În prezent, numele lui este prezent în numeroase țări din Europa, unde localurile sunt pline de bere de calitate. Cehia, Spania, Italia, România, Germania, Austria sau Danemarca au propriile fabrici de bere Gambrinus, fiind la mare căutare printre oameni.

Berea celebră în România

Gambrinus

Povestea berii cu nume legendar a început în România în anul 1869. Timp de zeci de ani, băutura a fost produsă la fabrica Grivița, iar bucureștenii s-au îndrăgostit de gustul acesteia. Fabrica Grivița, pe atunci Luther, a fost construită în anul 1869 de către un neamț pe nume Erhard Luther. La câțiva ani de la inaugurare, fabrica a devenit furnizor al casei regale. În anii ’90, Gambrinus era renumită pentru dozajul din sticla de 1 litru, dar și pentru gustul inconfundabil.

Berea Gambrinus se poate achiziționa online, fizic din magazine partenere sau se poate bea din Restaurantul cu același nume. La parterul Hotelului Cișmigiu stă martor de multe decenii Berăria Gambrinus, un loc frecventat chiar și de Ion Luca Caragiale.

Foto: Akg-images.co.uk & Hotelcismigiu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
Swatch aduce atmosfera verii cu ceasuri pline de culori neon
La vremuri noi, colecții noi. În prag de vară, brand-ul elvețian de ceasuri Swatch, fondat în anul 1983 readuce la viață spiritul anilor ’80 și ’90 prin noua colecție Swatch Neon, care... citește tot
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot