Cine a fost Gambrinus, cel care a dat numele berii din România?

22.11.2022
Cine a fost Gambrinus, cel care a dat numele berii din România?

Berea este una dintre cele mai populare băuturi din Europa. În medie, un cetățean european consumă anual 100 litri de bere. Aleasă pentru gustul puternic și amărui, berea a avut diferite schimbări de-a lungul timpului, de la cea fără hamei, până la cele artizanale din ziua de azi. Un personaj legendar însă a făcut berea așa cum o știm noi astăzi. Cine a fost Gambrinus?

Cine a fost Gambrinus?

Gambrinus

Conform legendelor, Gambrinus este un personaj din cultura populară, cunoscut ca fiind cel care a ridicat berea la rang de celebritate. Reprezentările din restaurante și cele din arta vizuală îl înfățișează ca fiind un rege, cu barbă, care ține o halbă sau butoi de bere în mână.

Sursa poveștii mitice este incertă. Istoricul Johannes Aventinus l-a identificat pe Gambrinus cu Gambrivius, un rege germanic despre care la fel, nu se știu foarte multe informații. Celelalte două persoane care stau la baza inspirației sunt Ioan I, Duce de Brabant și Ioan Neînfricat, Duce de Burgundia.

Cert este că numele a prins iz economic și turistic. În prezent, numele lui este prezent în numeroase țări din Europa, unde localurile sunt pline de bere de calitate. Cehia, Spania, Italia, România, Germania, Austria sau Danemarca au propriile fabrici de bere Gambrinus, fiind la mare căutare printre oameni.

Berea celebră în România

Gambrinus

Povestea berii cu nume legendar a început în România în anul 1869. Timp de zeci de ani, băutura a fost produsă la fabrica Grivița, iar bucureștenii s-au îndrăgostit de gustul acesteia. Fabrica Grivița, pe atunci Luther, a fost construită în anul 1869 de către un neamț pe nume Erhard Luther. La câțiva ani de la inaugurare, fabrica a devenit furnizor al casei regale. În anii ’90, Gambrinus era renumită pentru dozajul din sticla de 1 litru, dar și pentru gustul inconfundabil.

Berea Gambrinus se poate achiziționa online, fizic din magazine partenere sau se poate bea din Restaurantul cu același nume. La parterul Hotelului Cișmigiu stă martor de multe decenii Berăria Gambrinus, un loc frecventat chiar și de Ion Luca Caragiale.

Foto: Akg-images.co.uk & Hotelcismigiu.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot