Cel mai sigur loc din avion, în caz de prăbuşire. Unde este cel mai bine să stai?

13.02.2023
Cel mai sigur loc din avion, în caz de prăbuşire. Unde este cel mai bine să stai?

Avionul este considerat cel mai sigur mijloc de transport din lume. Potrivit datelor statistice, 0,6 persoane mor la peste 160 de milioane de kilometri parcurși. De exemplu, în anul 2014 s-au prăbușit 21 de aeronave, 10 au fost avioane de marfă, iar 11 au fost de pasageri. Cu toate acestea, foarte mulți oameni au o frică de zborul cu avionul și s-au întrebat: „care este cel mai sigur loc din avion, în caz de prăbușire?”

Unde este bine să stai în avion, dacă se prăbușește?

Experții în aviație au venit cu lămuriri în acest sens și au explicat care scaun este cel mai sigur, în caz de prăbușirea aeronavei. Acesta se află pe ultimul rând de scaune, pe locul din mijloc, acolo unde avionul este prevăzut cu trei locuri unul lângă altul.

Datele statistice, strânse pe durata a 35 de ani, au arătat că persoanele care au stat pe ultimul rând al aeronavei, după prăbușire, au avut o rată a mortalității de 28%, față de 44% în cazul pasagerilor aflaţi pe scaunele din mijloc. Situația prezentată poate fi explicată simplu susțin specialiștii în aviație.

Pasagerii care stau pe ultimul rând se află lângă ușă și au cea mai bună șansă de supraviețuire, după ce aeronava ajunge la sol, fiindcă pot ieși primii. Cei care stau la mijlocul avionului pot întâmpina probleme, fiindcă ușa lor este așezată lângă aripi, acolo unde se află motoarele, care pot lua foc și bloca ieșirea. Totodată, persoanele care stau la mijloc, indiferent de rândul din avion, au șanse mai mari să supraviețuiască decât cele de la geam sau cele de la margine, deoarece șocul prăbușirii va fi atenuat de aceștia din urmă.

Din păcate, cei care sunt pe rândurile din față vor fi primii care vor simțit șocul prăbușirii, astfel că șansele lor de supraviețuire sunt mai mici față de cele ale pasagerilor din spate.

Care sunt cele mai sigure avioane?

Specialiștii în aviație susțin că nu există diferențe majore între avioanele moderne, din ziua de astăzi, însă sunt șanse mai mari de supraviețuire într-o aeronavă mare, decât într-una mică.

În general, avioanele mai mari au mai mult material rezistent şi, prin urmare, mai multă putere pentru a rezista la presiuni. Dar acest lucru depinde de severitatea urgenţei. Dacă intri într-un munte, şansele de supravieţuire scad exponenţial, iar același lucru se întâmplă și dacă ajungi cu botul aeronavei în jos, în ocean, a explicat Doug Drury, expert în aviație, potrivit cnn.com.

Cu toate acestea, avionul rămâne cel mai sigur mijloc de transport, iar în anul 2019, conform datelor oficiale, dintre cele aproximativ 70 de milioane de zboruri efectuate în toată lumea au murit doar 287 de persoane.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cum s-a LANSAT Delia în muzică, în anul 1999. Primul lucru pe care l-a făcut...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising