Cel mai sigur loc din avion, în caz de prăbuşire. Unde este cel mai bine să stai?

13.02.2023
Cel mai sigur loc din avion, în caz de prăbuşire. Unde este cel mai bine să stai?

Avionul este considerat cel mai sigur mijloc de transport din lume. Potrivit datelor statistice, 0,6 persoane mor la peste 160 de milioane de kilometri parcurși. De exemplu, în anul 2014 s-au prăbușit 21 de aeronave, 10 au fost avioane de marfă, iar 11 au fost de pasageri. Cu toate acestea, foarte mulți oameni au o frică de zborul cu avionul și s-au întrebat: „care este cel mai sigur loc din avion, în caz de prăbușire?”

Unde este bine să stai în avion, dacă se prăbușește?

Experții în aviație au venit cu lămuriri în acest sens și au explicat care scaun este cel mai sigur, în caz de prăbușirea aeronavei. Acesta se află pe ultimul rând de scaune, pe locul din mijloc, acolo unde avionul este prevăzut cu trei locuri unul lângă altul.

Datele statistice, strânse pe durata a 35 de ani, au arătat că persoanele care au stat pe ultimul rând al aeronavei, după prăbușire, au avut o rată a mortalității de 28%, față de 44% în cazul pasagerilor aflaţi pe scaunele din mijloc. Situația prezentată poate fi explicată simplu susțin specialiștii în aviație.

Pasagerii care stau pe ultimul rând se află lângă ușă și au cea mai bună șansă de supraviețuire, după ce aeronava ajunge la sol, fiindcă pot ieși primii. Cei care stau la mijlocul avionului pot întâmpina probleme, fiindcă ușa lor este așezată lângă aripi, acolo unde se află motoarele, care pot lua foc și bloca ieșirea. Totodată, persoanele care stau la mijloc, indiferent de rândul din avion, au șanse mai mari să supraviețuiască decât cele de la geam sau cele de la margine, deoarece șocul prăbușirii va fi atenuat de aceștia din urmă.

Din păcate, cei care sunt pe rândurile din față vor fi primii care vor simțit șocul prăbușirii, astfel că șansele lor de supraviețuire sunt mai mici față de cele ale pasagerilor din spate.

Care sunt cele mai sigure avioane?

Specialiștii în aviație susțin că nu există diferențe majore între avioanele moderne, din ziua de astăzi, însă sunt șanse mai mari de supraviețuire într-o aeronavă mare, decât într-una mică.

În general, avioanele mai mari au mai mult material rezistent şi, prin urmare, mai multă putere pentru a rezista la presiuni. Dar acest lucru depinde de severitatea urgenţei. Dacă intri într-un munte, şansele de supravieţuire scad exponenţial, iar același lucru se întâmplă și dacă ajungi cu botul aeronavei în jos, în ocean, a explicat Doug Drury, expert în aviație, potrivit cnn.com.

Cu toate acestea, avionul rămâne cel mai sigur mijloc de transport, iar în anul 2019, conform datelor oficiale, dintre cele aproximativ 70 de milioane de zboruri efectuate în toată lumea au murit doar 287 de persoane.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot