Cel mai sigur loc din avion, în caz de prăbuşire. Unde este cel mai bine să stai?

13.02.2023
Cel mai sigur loc din avion, în caz de prăbuşire. Unde este cel mai bine să stai?

Avionul este considerat cel mai sigur mijloc de transport din lume. Potrivit datelor statistice, 0,6 persoane mor la peste 160 de milioane de kilometri parcurși. De exemplu, în anul 2014 s-au prăbușit 21 de aeronave, 10 au fost avioane de marfă, iar 11 au fost de pasageri. Cu toate acestea, foarte mulți oameni au o frică de zborul cu avionul și s-au întrebat: „care este cel mai sigur loc din avion, în caz de prăbușire?”

Unde este bine să stai în avion, dacă se prăbușește?

Experții în aviație au venit cu lămuriri în acest sens și au explicat care scaun este cel mai sigur, în caz de prăbușirea aeronavei. Acesta se află pe ultimul rând de scaune, pe locul din mijloc, acolo unde avionul este prevăzut cu trei locuri unul lângă altul.

Datele statistice, strânse pe durata a 35 de ani, au arătat că persoanele care au stat pe ultimul rând al aeronavei, după prăbușire, au avut o rată a mortalității de 28%, față de 44% în cazul pasagerilor aflaţi pe scaunele din mijloc. Situația prezentată poate fi explicată simplu susțin specialiștii în aviație.

Pasagerii care stau pe ultimul rând se află lângă ușă și au cea mai bună șansă de supraviețuire, după ce aeronava ajunge la sol, fiindcă pot ieși primii. Cei care stau la mijlocul avionului pot întâmpina probleme, fiindcă ușa lor este așezată lângă aripi, acolo unde se află motoarele, care pot lua foc și bloca ieșirea. Totodată, persoanele care stau la mijloc, indiferent de rândul din avion, au șanse mai mari să supraviețuiască decât cele de la geam sau cele de la margine, deoarece șocul prăbușirii va fi atenuat de aceștia din urmă.

Din păcate, cei care sunt pe rândurile din față vor fi primii care vor simțit șocul prăbușirii, astfel că șansele lor de supraviețuire sunt mai mici față de cele ale pasagerilor din spate.

Care sunt cele mai sigure avioane?

Specialiștii în aviație susțin că nu există diferențe majore între avioanele moderne, din ziua de astăzi, însă sunt șanse mai mari de supraviețuire într-o aeronavă mare, decât într-una mică.

În general, avioanele mai mari au mai mult material rezistent şi, prin urmare, mai multă putere pentru a rezista la presiuni. Dar acest lucru depinde de severitatea urgenţei. Dacă intri într-un munte, şansele de supravieţuire scad exponenţial, iar același lucru se întâmplă și dacă ajungi cu botul aeronavei în jos, în ocean, a explicat Doug Drury, expert în aviație, potrivit cnn.com.

Cu toate acestea, avionul rămâne cel mai sigur mijloc de transport, iar în anul 2019, conform datelor oficiale, dintre cele aproximativ 70 de milioane de zboruri efectuate în toată lumea au murit doar 287 de persoane.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot