Unde se duc deșeurile de la toaleta din avion?

30.12.2022
Unde se duc deșeurile de la toaleta din avion?

Călătoria cu avionul este considerată cea mai sigură modalitate de transport din lume. Cu toate acestea, unii oameni se feresc să zboare având o adevărată fobie față de înălțime și spațiile închise. Toaleta reprezintă unul dintre acele locuri mici pe unde trec cei mai mulți pasageri dacă zborul este lung. Astfel, a apărut o nouă curiozitate printre persoanele care călătoresc cu avionul: ce se întâmplă cu deșeurile din toaletă după ce aceasta a fost folosită?

Potrivit datelor oficiale, la o cursă lungă, transatlantică, pasagerii trag apa la toaletă de aproximativ 1.000 de ori. O situație incredibilă, având în vedere că spațiul este limitat.

Cum funcţionează o toaletă într-un avion?

În trecut, primele toalete folosite în avion erau rudimentare. Acestea arătau precum o găleată mai sofisticată care însă utiliza un gel pentru a acoperi mirosurile neplăcute. Toate deșeurile erau stocate în rezervoare aflate chiar sub toaletă și de cele mai multe ori izul neplăcut ajungea în tot avionul. În plus, aeronavele consumau mai mult combustibil din cauza rezervoarelor grele de deșeuri iar spațiul oferit pasagerilor era și mai mic decât în prezent.

James Kemper este cel care a inventat toaleta modernă din avion, în 1975, cu un sistem cu vacuum, un vas antiaderent și o cantitate mică de lichid dezinfectant. Noua toaletă a ajuns pe avioane în anul 1982, prima dată pe cele Boeing, potrivit rd.com.

Așadar, când o persoană trage apa la toaletă în avion se aude ca și cum ar fi pornit un aspirator puternic. Deșeurile sunt colectate în rezervoarele din spatele aeronavei prin conducte speciale. Dacă în avion sunt mai multe toalete, fiecare funcționează independent, astfel încât să nu fie probleme dacă una se strică.

Conținutul rezervoarelor este golit în aeroporturi de persoane specializate direct în canalizare, iar acolo unde situația nu permite acest lucru sunt folosite vidanje. Trebuie precizat că rezervoarele cu deșeuri nu sunt niciodată golite în timpul zborului, zona fiind proiectată foarte bine pentru a preveni astfel de accidente.

Foto: stiridiaspora.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot