Povestea primului zbor în jurul lumii realizat de o aeronavă TAROM

07.01.2022
Povestea primului zbor în jurul lumii realizat de o aeronavă TAROM

Astăzi, avioanele parcurg distanțe lungi într-un timp mult mai scurt decât se întâmpla acum 50 de ani. Primul zbor în jurul lumii a fost realizat în 1924 de americanii de la Douglas World. La doborârea recordului au luat parte patru aviane de croaziera ale lui Douglas World. A fost nevoie să mai treacă aproape 50 de ani pentru ca o companie națională românească să efectueze primul zbor în jurul lumii.

Se întâmpla în 11 decembrie 1969 când un avion Ilyushin IL-18D al companiei TAROM decola de la București cu scopul de a face înconjurul lumii. Din cauza autonomiei relativ redusă a avionului sovietic folosit pentru acest zbor special, echipajele companiei au efectuat mai multe zboruri de realimentare, iar ruta finală pe care au zburat a fost următoarea: Băneasa – Karachi – New Delhi – Bangkok – Yangon – Hong Kong – Tokyo – Nagoya – Insula Wake – Honolulu – Los Angeles – Mexico City – Acapulco – New York – Las Palmas – Roma – Istanbul – Băneasa.

Distanța parcursă de Ilyushinul IL-18D a fost de 51.857 kilometri iar durata totală a zborurilor, fără a se lua în calcul timpul petrecut în escale, a fost de 76 de ore și 25 de minute.

„S-a efectuat cu un avion care nu dispunea de echipamentele, de GSP-urile de astăzi”, și-a amintit Dan Andrei, fost comandant pentru stirileprotv.ro.

Ca o comparație, primul zbor în jurul lumii din anul 1924 a avut nevoie de 175 de zile, acoperind 44.360 km (27.553 mile), opriri în 61 de orase, timpul total de zbor fiind de 371 de ore, 11 minute.

Avionul sovietic a aterizat la Băneasa pe data de 7 ianuarie 1970 completând astfel primul zbor în jurul lumii efectuat de compania națională, scrie site-ul Boardingpass.ro.

Curiozități despre Tarom:

AZI ÎN ISTORIE
Pe data de 4 iulie, în Statele Unite ale Americii este sărbătorită Ziua Independenței. Această dată reprezintă cea de-a 185-a zi a calendarului gregorian și a 186-a zi în anii...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?
Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?
Pe data de 4 iulie, în Statele Unite ale Americii este sărbătorită Ziua Independenței. Această dată reprezintă cea de-a 185-a zi a calendarului gregorian și a 186-a zi în anii... citește tot
Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?
Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?
Pe data de 3 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Iachint și Sfântul Ieronim Anatolie al Constantinopolului. În România, în această zi este celebrată... citește tot
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Shtiu.ro