În prezent există 195 țări, iar multe dintre acestea și-au schimbat numele în ultima perioadă din diverse motive. De-a lungul istoriei, denumirea unei țări a fost decisă de către conducători din motive politice, pentru a onora un lider, etc. Există anumite țări care și-au schimbat numele complet, iar unele care au adăugat sau șters anumite părți din denumirea veche. Ce țări și-au schimbat numele în mod fundamental?
Istoria omenirii este împânzită de conflicte și războaie care au dus la descoperirea de noi teritorii pe harta lumii. Acest lucru s-a tradus printr-o dorință de nestăvilit pentru anumite puteri coloniale din Europa, să dețină controlul altor teritorii de pe alte continente. Cele mai importante puteri coloniale care și-au lăsat amprenta în cursul istoriei sunt Imperiul Britanic, Francez, Spaniol, Portughez și Olandez. Aceste cinci super puteri au dus la descoperirea și colonizarea Australiei sau Americilor.
După cel de-al Doilea Război Mondial, zeci de țări au devenit independente, dorind să schimbe numele orașelor sau chiar țărilor cu noi denumiri autohtone, pentru a îmbrățișa cultura locală. Denumirea unui oraș sau a unei țări a fost aleasă de către conducători pentru a simboliza zonele din care provin, o zeitate, un fost lider sau schimbări ale granițelor. Cel mai bun exemplu este reprezentat de SUA, unde mai multe orașe sunt denumite după orașele coloniale ale Europei: New York, Boston, New Orleans, New Hampshire. În 2019, Macedonia și-a schimbat numele în Republica Macedonia de Nord, pentru a pune punct conflictului regional pe care îl avea cu Grecia.
În timp ce zeci de țări din Europa și din lume și-au schimbat numele de-a lungul anilor, Bulgaria a rămas cu același nume de când l-a adoptat, în anul 681 d.Hr. De fapt, aceasta este și cea mai veche denumire de țară din lume.