Ce țări și-au schimbat numele?

13.09.2022
Ce țări și-au schimbat numele?

În prezent există 195 țări, iar multe dintre acestea și-au schimbat numele în ultima perioadă din diverse motive. De-a lungul istoriei, denumirea unei țări a fost decisă de către conducători din motive politice,  pentru a onora un lider, etc. Există anumite țări care și-au schimbat numele complet, iar unele care au adăugat sau șters anumite părți din denumirea veche. Ce țări și-au schimbat numele în mod fundamental?

De ce este nevoie de schimbarea numelui unei țări?

schimbat numele

Istoria omenirii este împânzită de conflicte și războaie care au dus la descoperirea de noi teritorii pe harta lumii. Acest lucru s-a tradus printr-o dorință de nestăvilit pentru anumite puteri coloniale din Europa, să dețină controlul altor teritorii de pe alte continente. Cele mai importante puteri coloniale care și-au lăsat amprenta în cursul istoriei sunt Imperiul Britanic, Francez, Spaniol, Portughez și Olandez. Aceste cinci super puteri au dus la descoperirea și colonizarea Australiei sau Americilor.

După cel de-al Doilea Război Mondial, zeci de țări au devenit independente, dorind să schimbe numele orașelor sau chiar țărilor cu noi denumiri autohtone, pentru a îmbrățișa cultura locală.  Denumirea unui oraș sau a unei țări a fost aleasă de către conducători pentru a simboliza zonele din care provin, o zeitate, un fost lider sau schimbări ale granițelor. Cel mai bun exemplu este reprezentat de SUA, unde mai multe orașe sunt denumite după orașele coloniale ale Europei: New York, Boston, New Orleans, New Hampshire. În 2019, Macedonia și-a schimbat numele în Republica Macedonia de Nord, pentru a pune punct conflictului regional pe care îl avea cu Grecia.

Ce țări și-au schimbat numele în mod fundamental?

În timp ce zeci de țări din Europa și din lume și-au schimbat numele de-a lungul anilor, Bulgaria a rămas cu același nume de când l-a adoptat, în anul 681 d.Hr. De fapt, aceasta este și cea mai veche denumire de țară din lume.

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot