Ce sunt Rusaliile?

05.06.2023
Ce sunt Rusaliile?

Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi importantă. Deși nu foarte mulți știu de sărbătoarea de Rusalii, aceasta este una sacră, care se celebrează anual la o distanță egală de Paște. Ce sunt Rusaliile?

Ce sunt Rusaliile și când le sărbătorim?

Rusaliile

În religia creștin-ortodoxă, doar Crăciunul are o zi consacrată. În cazul Învierii, evenimentul se stabilește în funcție de echinocțiul de primăvară și de luna plină de după el. Acest lucru înseamnă că toate celelalte sărbători sunt direct influențate de ziua în care este ales Paștele.

Cu alte cuvinte, nici ziua de Rusalii nu se celebrează în fiecare an în aceeași dată calendaristică, fiindcă vine la 50 de zile după Înviere. Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh, cum mai este recunoscută, reprezintă ultima mare sărbătoare care încheie ciclul pascal.

Aceasta reprezintă Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli, în ziua Cincizecimii, în chip de limbi de foc. Totodată, la această dată a fost oficial întemeiată Biserica Creștină, în urma cuvântării Sfântului Petru. Peste 3.000 de suflete au fost creștinate la Ierusalim, loc care a devenit nucleul bisericii în timp.

Denumirea acestei sărbători în limba română provine dintr-o combinație între termeni din latină, greacă și slavonă. Cuvântul „rusalii”, derivă din latinescul „Rosalia”, „ρουσάλια” din greacă și „rusalija” din slavonă.

Tradiții și obiceiuri autohtone în timpul acestei sărbători

Fiind ultima mare sărbătoare a ciclului pascal, Rusaliile sunt sărbătorite timp de două zile. Acestea vor fi mereu în intervalul Duminică si Luni. În cele mai noi timpuri, zilele sunt sărbătorite prin concedii, dar, cele mai tradiționale zone vor găsi prilej de a se întoarce la obiceiurile străvechi.

În anumite zone ale țării, oamenii împodobesc casele și gospodăriile cu ramuri de tei, nuc sau stejar, pentru a ține departe răul sau bolile. Teiul are o însemnătate aparte. Se crede că acesta are puterea de a feri gospodăriile de năpastă, grindină sau duhuri rele.

Fiind sărbătoare, oamenii cred că nu este bine să muncești în această zi. Totodată, în unele regiuni ale țării, se crede că în zilele de Rusalii, mersul la câmp este interzis de teama Ielelor, personaje mitice în cultura românească.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot