Ce sunt Rusaliile?

05.06.2023
Ce sunt Rusaliile?

Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi importantă. Deși nu foarte mulți știu de sărbătoarea de Rusalii, aceasta este una sacră, care se celebrează anual la o distanță egală de Paște. Ce sunt Rusaliile?

Ce sunt Rusaliile și când le sărbătorim?

Rusaliile

În religia creștin-ortodoxă, doar Crăciunul are o zi consacrată. În cazul Învierii, evenimentul se stabilește în funcție de echinocțiul de primăvară și de luna plină de după el. Acest lucru înseamnă că toate celelalte sărbători sunt direct influențate de ziua în care este ales Paștele.

Cu alte cuvinte, nici ziua de Rusalii nu se celebrează în fiecare an în aceeași dată calendaristică, fiindcă vine la 50 de zile după Înviere. Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh, cum mai este recunoscută, reprezintă ultima mare sărbătoare care încheie ciclul pascal.

Aceasta reprezintă Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli, în ziua Cincizecimii, în chip de limbi de foc. Totodată, la această dată a fost oficial întemeiată Biserica Creștină, în urma cuvântării Sfântului Petru. Peste 3.000 de suflete au fost creștinate la Ierusalim, loc care a devenit nucleul bisericii în timp.

Denumirea acestei sărbători în limba română provine dintr-o combinație între termeni din latină, greacă și slavonă. Cuvântul „rusalii”, derivă din latinescul „Rosalia”, „ρουσάλια” din greacă și „rusalija” din slavonă.

Tradiții și obiceiuri autohtone în timpul acestei sărbători

Fiind ultima mare sărbătoare a ciclului pascal, Rusaliile sunt sărbătorite timp de două zile. Acestea vor fi mereu în intervalul Duminică si Luni. În cele mai noi timpuri, zilele sunt sărbătorite prin concedii, dar, cele mai tradiționale zone vor găsi prilej de a se întoarce la obiceiurile străvechi.

În anumite zone ale țării, oamenii împodobesc casele și gospodăriile cu ramuri de tei, nuc sau stejar, pentru a ține departe răul sau bolile. Teiul are o însemnătate aparte. Se crede că acesta are puterea de a feri gospodăriile de năpastă, grindină sau duhuri rele.

Fiind sărbătoare, oamenii cred că nu este bine să muncești în această zi. Totodată, în unele regiuni ale țării, se crede că în zilele de Rusalii, mersul la câmp este interzis de teama Ielelor, personaje mitice în cultura românească.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot