Ce sunt omofonele? Exemple de omofone

04.06.2022
Ce sunt omofonele? Exemple de omofone

Cunoștințele de gramatica ne ajută atât în scriere, cât și în vorbire. În orice limbă vorbim este foarte important să cunoaștem regulile de scriere, de pronunție, dar și sensurile cuvintelor, pentru a nu le folosi în mod greșit. În această categorie sunt și omofonele.

Ce sunt omofonele?

Omofonele sunt două sau mai multe cuvinte care au aceeași pronunție, dar care au ortografii sau semnificații diferite. Aceste termen provine din elementele grecești ὁμο- (h)omo- „același” și φωνή phone „sunet”, „voce”.

Cu toate acestea, atunci când cuvintele omofone au aceeași ortografie, acestea se numesc omonime. De reținut este facptul că acestea din urmă pot fi foarte ușor confundate cu alte clase de cuvinte. De exemplu, dacă cuvintele sunt scrise la fel, dar sună diferit, acestea sunt omografe.

Omofonele apar și în exerciții de dicție, de exemplu „Stanca stă-n castan ca Stan”. Mai mult decât atât, omofonia poate crea confuzie și totodată, greșeli în scriere. De exemplu, prinde-ți și prindeți sunt deseori scrise greșit în funcție de context.

Exemple de omofone

Potrivit Lexicologia, în limba română există perechi de omofone care deși se pronunță la fel, se scriu diferit. Iată câteva exemple:

De asemenea, mai există situații când anumite cuvinte intră într-o legătură de omofonie și în scris sunt condiționate de spațiu sau cratimă:

Predarea cuvintelor omofone poate avea o mulțime de beneficii pentru tinerii care învață, inclusiv pentru a le face scrisul mai clar și mai ușor de înțeles. După cum am scris mai sus, există o mulțime de astfel de construcții care pot fi o sursă de confuzie atât pentru copii, cât și pentru adulți. Învățarea copiilor o definiție corectă și arătându-le ce cuvinte sunt omofone îi poate ajuta să evite capcanele.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
De-a lungul timpului, pe data de 6 iulie au fost consemnate tot felul de evenimente, unele pozitive, altele negative, însă toate și-au pus amprenta pe istoria omenirii. Redactorii shtiu.ro le...
Cele mai noi articole
Coincidența stranie dintre cele DOUĂ Războaie Mondiale și războiul din Ucraina
Coincidența stranie dintre cele DOUĂ Războaie Mondiale și războiul din Ucraina
Pe data de 24.02.2022, Rusia invada Ucraina într-un atac ce avea să lase lumea înmărmurită. Mulți au spus că acesta ar putea fi începutul celui De-al III-lea Război Mondial. Și, s-ar putea... citește tot
Cel mai arid deșert din lume a făcut parte din Oceanul Pacific
Cel mai arid deșert din lume a făcut parte din Oceanul Pacific
Pe Pământ sunt multiple deșerturi care în trecut au fost oaze de verdeață. Schimbările climatice, de-a lungul timpului, au făcut ca ele să ajungă la starea din prezent. Dintre acestea se... citește tot
Praf de copt. Ce este praful de copt?
Praf de copt. Ce este praful de copt?
Este posibil să fi observat că toate prăjiturile au un ingredient comun, și anume praf de copt. Acesta este un agent chimic de creștere care ajută prăjiturile și torturile să crească în... citește tot