Ce sunt diminutivele? Exemple de diminutive

11.10.2022
Ce sunt diminutivele? Exemple de diminutive

Limba română este plină de cuvinte care pot fi derivate ușor, oferind o semnificație mai duioasă și mai sensibilă frazei. Diminutivele au această putere, fiindcă atunci când sunt folosite schimbă cu totul tonul vorbirii. Simplu vorbind, termenul diminutiv se referă la un cuvânt care a fost micșorat, fiind un derivat al cuvântului de bază.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, diminutivul este definit ca „1. (Cuvânt) derivat cu ajutorul unui sufix prin care se denumesc ființe, obiecte etc. considerate (în mod real sau afectiv) mai mici decât cele exprimate de cuvântul de bază. 2. Nume de persoană format cu un sufix diminutival sau prescurtare familiară și alintătoare a unui nume de persoană. 3. Care micșorează, scade”.

Exemple de diminutive

Specialiștii în lingvistică au explicat faptul că un diminutiv rămâne aceeași parte de vorbire ca și cuvântul bază. În limba noastră diminutivele se construiesc de la substantive, adjective și, mai rar, de la adverbe și pronume. Cu alte cuvinte spus, diminutivele se formează prin derivare, în special cu sufixe. Limba română este una complexă, iar unele cuvinte pot primi un singur sufix, în timp ce altele pot avea chiar și două.

Iată câteva exemple de diminutive construite de la substantive:

În ceea ce privește adjectivele, diminutivele au puterea de a atenua caracteristicile exprimate:

slăb, grăs, urâțică, frumușică, prostuță etc.

Iată exemple de diminutive formate din adverbe: tărişor, repejor, binișor, etc.

Foarte rare sunt diminutivele construite din pronume: mătăluță, cutărică, etc.

Termenul „diminutiv” a apărut în limba română mai târziu decât alte cuvinte și provine de la francezul „diminutif” care, la rându-i, este descendentul latinescului „diminutivus”, un derivat al verbului „diminuere” care se traduce prin „a micșora”.

Trebuie precizat că există diminutive care sunt formate prin compunerea a două termene. De exemplu, minifustă, microbuz etc. Conform Wikipedia.org, fenomenul de pierdere a sensului diminutiv se manifestă și în cursul istoriei limbii, când cuvinte formate prin derivare cu sufixe pierd parțial sau total sensul cuvântului bază, deși acesta se păstrează, sau când cuvântul bază iese parțial sau total din uz, fiind înlocuit de cuvântul format de la el. Astfel au fost construite substantive ca: albăstriță sau lăcrămioară.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot