Ce s-a întâmplat azi, 9 mai?

09.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 9 mai?

Pe data de 9 mai este sărbătorită Ziua Europei. Această zi este considerată una a păcii și a unității în Europa. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 129-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 9 mai

1502 – La această dată, Cristofor Columb a plecat în cea de-a patra expediție a sa către continentul american.

1877 – În această zi istorică, Mihail Kogălniceanu a proclamat independența României în fața Adunării Deputaților.

1895 – S-a născut Lucian Blaga. În decursul vieții acesta a fost eseist, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român. Blaga a murit la vârsta de 65 de ani. Cu o oră înainte să moară, a spus „peste un ceas mor”. Și așa s-a întâmplat.

1918 – A murit George Coșbuc. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți poeți români din toate timpurile. De-a lungul vieții, Coșbuc nu s-a remarcat doar ca poet, ci și ca critic literar, scriitor și traducător.

1939 – S-a născut, la Brașov, Ion Țiriac. Acesta a fost jucător profesionist de tenis, iar în prezent este un influent om de afaceri în România și Germania.

1945 – La această dată a fost semnată capitularea Germaniei, la cartierul general sovietic de la Berlin. Prin acest act s-a încheiat conflictul mondial de pe teritoriul european, însă nu și în Asia.

1950 – Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, a propus să fie înființată Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Aceasta a stat la baza formării, ulterioare, a Uniunii Europene.

1955 – Republica Federală Germană a intrat în NATO.

1960 – Pilula contraceptivă a fost adoptată pentru prima dată, în lume, în Statele Unite ale Americii, pe data de 9 mai.

1979 – La cea de-a XII-a ediție a Campionatului european de gimnastică, de la Copenhaga, Nadia Comăneci a scris istorie, câștigând pentru a treia oară consecutiv, titlul european absolut, performanță unică în istoria competiției.

1994 – A fost o zi istorică pentru Africa de Sud, când Nelson Mandela a câștigat alegerile și a devenit primul președinte de culoare al țării.

1994 – A fost o zi importantă pentru țara noastră, fiindcă a obținut statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale.

1994 – La această dată Senatul Statelor Unite ale Americii a fost de acord cu aderarea României la Alianța Nord–Atlantică.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot