Ce s-a întâmplat azi, 9 mai?

09.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 9 mai?

Pe data de 9 mai este sărbătorită Ziua Europei. Această zi este considerată una a păcii și a unității în Europa. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 129-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 9 mai

1502 – La această dată, Cristofor Columb a plecat în cea de-a patra expediție a sa către continentul american.

1877 – În această zi istorică, Mihail Kogălniceanu a proclamat independența României în fața Adunării Deputaților.

1895 – S-a născut Lucian Blaga. În decursul vieții acesta a fost eseist, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român. Blaga a murit la vârsta de 65 de ani. Cu o oră înainte să moară, a spus „peste un ceas mor”. Și așa s-a întâmplat.

1918 – A murit George Coșbuc. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți poeți români din toate timpurile. De-a lungul vieții, Coșbuc nu s-a remarcat doar ca poet, ci și ca critic literar, scriitor și traducător.

1939 – S-a născut, la Brașov, Ion Țiriac. Acesta a fost jucător profesionist de tenis, iar în prezent este un influent om de afaceri în România și Germania.

1945 – La această dată a fost semnată capitularea Germaniei, la cartierul general sovietic de la Berlin. Prin acest act s-a încheiat conflictul mondial de pe teritoriul european, însă nu și în Asia.

1950 – Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, a propus să fie înființată Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Aceasta a stat la baza formării, ulterioare, a Uniunii Europene.

1955 – Republica Federală Germană a intrat în NATO.

1960 – Pilula contraceptivă a fost adoptată pentru prima dată, în lume, în Statele Unite ale Americii, pe data de 9 mai.

1979 – La cea de-a XII-a ediție a Campionatului european de gimnastică, de la Copenhaga, Nadia Comăneci a scris istorie, câștigând pentru a treia oară consecutiv, titlul european absolut, performanță unică în istoria competiției.

1994 – A fost o zi istorică pentru Africa de Sud, când Nelson Mandela a câștigat alegerile și a devenit primul președinte de culoare al țării.

1994 – A fost o zi importantă pentru țara noastră, fiindcă a obținut statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale.

1994 – La această dată Senatul Statelor Unite ale Americii a fost de acord cu aderarea României la Alianța Nord–Atlantică.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
De-a lungul timpului, pe data de 2 iulie au avut loc evenimente istorice care au influențat modul cum omenirea a avansat. Fie că au fost evenimente cu efecte pozitive, fie că au fost cu efecte...
Cele mai noi articole
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Pe insula Sfânta Elena din Atlanticul de Sud trăiește o creatură pe care Guinness World Records a numit-o „cel mai bătrân animal terestru din lume”. Numele său este Jonathan,  broasca... citește tot
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Cancerul este una dintre cele mai necruțătoare boli din lume. Din păcate, nici până în prezent nu a fost găsit un tratament care să eradicheze această afecțiune, însă viața oamenilor... citește tot
Shtiu.ro