Ce s-a întâmplat azi, 9 mai?

09.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 9 mai?

Pe data de 9 mai este sărbătorită Ziua Europei. Această zi este considerată una a păcii și a unității în Europa. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 129-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 9 mai

1502 – La această dată, Cristofor Columb a plecat în cea de-a patra expediție a sa către continentul american.

1877 – În această zi istorică, Mihail Kogălniceanu a proclamat independența României în fața Adunării Deputaților.

1895 – S-a născut Lucian Blaga. În decursul vieții acesta a fost eseist, filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician și diplomat român. Blaga a murit la vârsta de 65 de ani. Cu o oră înainte să moară, a spus „peste un ceas mor”. Și așa s-a întâmplat.

1918 – A murit George Coșbuc. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți poeți români din toate timpurile. De-a lungul vieții, Coșbuc nu s-a remarcat doar ca poet, ci și ca critic literar, scriitor și traducător.

1939 – S-a născut, la Brașov, Ion Țiriac. Acesta a fost jucător profesionist de tenis, iar în prezent este un influent om de afaceri în România și Germania.

1945 – La această dată a fost semnată capitularea Germaniei, la cartierul general sovietic de la Berlin. Prin acest act s-a încheiat conflictul mondial de pe teritoriul european, însă nu și în Asia.

1950 – Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, a propus să fie înființată Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Aceasta a stat la baza formării, ulterioare, a Uniunii Europene.

1955 – Republica Federală Germană a intrat în NATO.

1960 – Pilula contraceptivă a fost adoptată pentru prima dată, în lume, în Statele Unite ale Americii, pe data de 9 mai.

1979 – La cea de-a XII-a ediție a Campionatului european de gimnastică, de la Copenhaga, Nadia Comăneci a scris istorie, câștigând pentru a treia oară consecutiv, titlul european absolut, performanță unică în istoria competiției.

1994 – A fost o zi istorică pentru Africa de Sud, când Nelson Mandela a câștigat alegerile și a devenit primul președinte de culoare al țării.

1994 – A fost o zi importantă pentru țara noastră, fiindcă a obținut statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale.

1994 – La această dată Senatul Statelor Unite ale Americii a fost de acord cu aderarea României la Alianța Nord–Atlantică.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising