Ce s-a întâmplat azi, 5 iunie?

05.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 5 iunie?

Pe data de 5 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Dorotei, Episcopul Tirului; Sf. Mucenici Marchian, Nicandru și Leonid. Din anul 1972, astăzi se celebrează Ziua Mondială a Mediului, iar în România se sărbătorește Ziua Învățătorului. Această dată este considerată cea de-a 156-a zi a calendarului gregorian și ziua a 157-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 5 iunie

1224 – A fost înființată Universitatea din Napoli de către împăratul Frederic al II-lea. Aceasta este considerată prima universitate laică din lume.

1446 – Parlamentul Ungariei l-a ales pe Iancu de Hunedoara în funcția de guvernator general.

1779 – S-a născut Gheorghe Lazăr. Acesta este considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. Gheorghe a murit pe data de 17 septembrie 1823, la vârsta de 44 de ani.

1806 – Napoleon Bonaparte l-a numit, la această dată, pe fratele său Louis Bonaparte rege al Olandei.

1871 – S-a născut Nicolae Iorga. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți oameni de cultură și politicienii români din istori. El a fost cel de-al 34-lea prim-ministru al României. Iorga a murit pe data de 27 noiembrie 1940, la vârsta de 69 de ani.

1915 – Femeile au primit drept de vot în Danemarca, după ce a fost adoptată noua Constituție.

1935 – În această zi, Corneliu Zelea Codreanu a înființat Partidul Totul pentru Țară, acesta fiind expresia politică a Mișcării Legionare.

1944 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata britanică a aruncat aproximativ 5.000 de tone de bombe pe coasta Normandiei în pregătirea zilei Z.

1947 – La această dată a fost anunțat oficial planul Marshall, de către George Marshall, senator al SUA. Acesta prevedea ajutorare țărilor din Europa Occidentală devastate de cel de-Al Doilea Război Mondial. Planul a fost pus in aplicare de la 3 aprilie 1948, fiind în vigoare până în luna iulie 1951.

1967 – Israelul a lansat atacuri simultane asupra Egiptului, Iordaniei și Siriei.

1968 – A avut loc un eveniment de tristă amintire pentru americani, fiindcă Robert F. Kennedy, candidat la președinția SUA, a fost împușcat la „Ambassador Hotel” în Los Angeles, de către Sirhan Sirhan.

1970 – La Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România a avut loc prima expoziție retrospectivă, din Europa, a lui Constantin Brâncuși.

1973 – În această zi, Ilie Năstase a cucerit celebrul turneu de Grand Slam de la Roland Garros.

2004 – A murit Ronald Reagan. Acesta a fost cel de-al 40-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

2017 – Muntenegru a devenit oficial membru NATO.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot