Ce s-a întâmplat azi, 5 iunie?

05.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 5 iunie?

Pe data de 5 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Dorotei, Episcopul Tirului; Sf. Mucenici Marchian, Nicandru și Leonid. Din anul 1972, astăzi se celebrează Ziua Mondială a Mediului, iar în România se sărbătorește Ziua Învățătorului. Această dată este considerată cea de-a 156-a zi a calendarului gregorian și ziua a 157-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 5 iunie

1224 – A fost înființată Universitatea din Napoli de către împăratul Frederic al II-lea. Aceasta este considerată prima universitate laică din lume.

1446 – Parlamentul Ungariei l-a ales pe Iancu de Hunedoara în funcția de guvernator general.

1779 – S-a născut Gheorghe Lazăr. Acesta este considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. Gheorghe a murit pe data de 17 septembrie 1823, la vârsta de 44 de ani.

1806 – Napoleon Bonaparte l-a numit, la această dată, pe fratele său Louis Bonaparte rege al Olandei.

1871 – S-a născut Nicolae Iorga. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți oameni de cultură și politicienii români din istori. El a fost cel de-al 34-lea prim-ministru al României. Iorga a murit pe data de 27 noiembrie 1940, la vârsta de 69 de ani.

1915 – Femeile au primit drept de vot în Danemarca, după ce a fost adoptată noua Constituție.

1935 – În această zi, Corneliu Zelea Codreanu a înființat Partidul Totul pentru Țară, acesta fiind expresia politică a Mișcării Legionare.

1944 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata britanică a aruncat aproximativ 5.000 de tone de bombe pe coasta Normandiei în pregătirea zilei Z.

1947 – La această dată a fost anunțat oficial planul Marshall, de către George Marshall, senator al SUA. Acesta prevedea ajutorare țărilor din Europa Occidentală devastate de cel de-Al Doilea Război Mondial. Planul a fost pus in aplicare de la 3 aprilie 1948, fiind în vigoare până în luna iulie 1951.

1967 – Israelul a lansat atacuri simultane asupra Egiptului, Iordaniei și Siriei.

1968 – A avut loc un eveniment de tristă amintire pentru americani, fiindcă Robert F. Kennedy, candidat la președinția SUA, a fost împușcat la „Ambassador Hotel” în Los Angeles, de către Sirhan Sirhan.

1970 – La Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România a avut loc prima expoziție retrospectivă, din Europa, a lui Constantin Brâncuși.

1973 – În această zi, Ilie Năstase a cucerit celebrul turneu de Grand Slam de la Roland Garros.

2004 – A murit Ronald Reagan. Acesta a fost cel de-al 40-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

2017 – Muntenegru a devenit oficial membru NATO.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot