Ce s-a întâmplat azi, 5 iunie?

05.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 5 iunie?

Pe data de 5 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Dorotei, Episcopul Tirului; Sf. Mucenici Marchian, Nicandru și Leonid. Din anul 1972, astăzi se celebrează Ziua Mondială a Mediului, iar în România se sărbătorește Ziua Învățătorului. Această dată este considerată cea de-a 156-a zi a calendarului gregorian și ziua a 157-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 5 iunie

1224 – A fost înființată Universitatea din Napoli de către împăratul Frederic al II-lea. Aceasta este considerată prima universitate laică din lume.

1446 – Parlamentul Ungariei l-a ales pe Iancu de Hunedoara în funcția de guvernator general.

1779 – S-a născut Gheorghe Lazăr. Acesta este considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. Gheorghe a murit pe data de 17 septembrie 1823, la vârsta de 44 de ani.

1806 – Napoleon Bonaparte l-a numit, la această dată, pe fratele său Louis Bonaparte rege al Olandei.

1871 – S-a născut Nicolae Iorga. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți oameni de cultură și politicienii români din istori. El a fost cel de-al 34-lea prim-ministru al României. Iorga a murit pe data de 27 noiembrie 1940, la vârsta de 69 de ani.

1915 – Femeile au primit drept de vot în Danemarca, după ce a fost adoptată noua Constituție.

1935 – În această zi, Corneliu Zelea Codreanu a înființat Partidul Totul pentru Țară, acesta fiind expresia politică a Mișcării Legionare.

1944 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata britanică a aruncat aproximativ 5.000 de tone de bombe pe coasta Normandiei în pregătirea zilei Z.

1947 – La această dată a fost anunțat oficial planul Marshall, de către George Marshall, senator al SUA. Acesta prevedea ajutorare țărilor din Europa Occidentală devastate de cel de-Al Doilea Război Mondial. Planul a fost pus in aplicare de la 3 aprilie 1948, fiind în vigoare până în luna iulie 1951.

1967 – Israelul a lansat atacuri simultane asupra Egiptului, Iordaniei și Siriei.

1968 – A avut loc un eveniment de tristă amintire pentru americani, fiindcă Robert F. Kennedy, candidat la președinția SUA, a fost împușcat la „Ambassador Hotel” în Los Angeles, de către Sirhan Sirhan.

1970 – La Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România a avut loc prima expoziție retrospectivă, din Europa, a lui Constantin Brâncuși.

1973 – În această zi, Ilie Năstase a cucerit celebrul turneu de Grand Slam de la Roland Garros.

2004 – A murit Ronald Reagan. Acesta a fost cel de-al 40-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

2017 – Muntenegru a devenit oficial membru NATO.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot