Ce s-a întâmplat azi, 5 iunie?

05.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 5 iunie?

Pe data de 5 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Dorotei, Episcopul Tirului; Sf. Mucenici Marchian, Nicandru și Leonid. Din anul 1972, astăzi se celebrează Ziua Mondială a Mediului, iar în România se sărbătorește Ziua Învățătorului. Această dată este considerată cea de-a 156-a zi a calendarului gregorian și ziua a 157-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 5 iunie

1224 – A fost înființată Universitatea din Napoli de către împăratul Frederic al II-lea. Aceasta este considerată prima universitate laică din lume.

1446 – Parlamentul Ungariei l-a ales pe Iancu de Hunedoara în funcția de guvernator general.

1779 – S-a născut Gheorghe Lazăr. Acesta este considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. Gheorghe a murit pe data de 17 septembrie 1823, la vârsta de 44 de ani.

1806 – Napoleon Bonaparte l-a numit, la această dată, pe fratele său Louis Bonaparte rege al Olandei.

1871 – S-a născut Nicolae Iorga. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți oameni de cultură și politicienii români din istori. El a fost cel de-al 34-lea prim-ministru al României. Iorga a murit pe data de 27 noiembrie 1940, la vârsta de 69 de ani.

1915 – Femeile au primit drept de vot în Danemarca, după ce a fost adoptată noua Constituție.

1935 – În această zi, Corneliu Zelea Codreanu a înființat Partidul Totul pentru Țară, acesta fiind expresia politică a Mișcării Legionare.

1944 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata britanică a aruncat aproximativ 5.000 de tone de bombe pe coasta Normandiei în pregătirea zilei Z.

1947 – La această dată a fost anunțat oficial planul Marshall, de către George Marshall, senator al SUA. Acesta prevedea ajutorare țărilor din Europa Occidentală devastate de cel de-Al Doilea Război Mondial. Planul a fost pus in aplicare de la 3 aprilie 1948, fiind în vigoare până în luna iulie 1951.

1967 – Israelul a lansat atacuri simultane asupra Egiptului, Iordaniei și Siriei.

1968 – A avut loc un eveniment de tristă amintire pentru americani, fiindcă Robert F. Kennedy, candidat la președinția SUA, a fost împușcat la „Ambassador Hotel” în Los Angeles, de către Sirhan Sirhan.

1970 – La Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România a avut loc prima expoziție retrospectivă, din Europa, a lui Constantin Brâncuși.

1973 – În această zi, Ilie Năstase a cucerit celebrul turneu de Grand Slam de la Roland Garros.

2004 – A murit Ronald Reagan. Acesta a fost cel de-al 40-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

2017 – Muntenegru a devenit oficial membru NATO.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot