Ce s-a întâmplat azi, 5 iunie?

05.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 5 iunie?

Pe data de 5 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Dorotei, Episcopul Tirului; Sf. Mucenici Marchian, Nicandru și Leonid. Din anul 1972, astăzi se celebrează Ziua Mondială a Mediului, iar în România se sărbătorește Ziua Învățătorului. Această dată este considerată cea de-a 156-a zi a calendarului gregorian și ziua a 157-a în anii bisecți.

Evenimente istorice 5 iunie

1224 – A fost înființată Universitatea din Napoli de către împăratul Frederic al II-lea. Aceasta este considerată prima universitate laică din lume.

1446 – Parlamentul Ungariei l-a ales pe Iancu de Hunedoara în funcția de guvernator general.

1779 – S-a născut Gheorghe Lazăr. Acesta este considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. Gheorghe a murit pe data de 17 septembrie 1823, la vârsta de 44 de ani.

1806 – Napoleon Bonaparte l-a numit, la această dată, pe fratele său Louis Bonaparte rege al Olandei.

1871 – S-a născut Nicolae Iorga. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți oameni de cultură și politicienii români din istori. El a fost cel de-al 34-lea prim-ministru al României. Iorga a murit pe data de 27 noiembrie 1940, la vârsta de 69 de ani.

1915 – Femeile au primit drept de vot în Danemarca, după ce a fost adoptată noua Constituție.

1935 – În această zi, Corneliu Zelea Codreanu a înființat Partidul Totul pentru Țară, acesta fiind expresia politică a Mișcării Legionare.

1944 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata britanică a aruncat aproximativ 5.000 de tone de bombe pe coasta Normandiei în pregătirea zilei Z.

1947 – La această dată a fost anunțat oficial planul Marshall, de către George Marshall, senator al SUA. Acesta prevedea ajutorare țărilor din Europa Occidentală devastate de cel de-Al Doilea Război Mondial. Planul a fost pus in aplicare de la 3 aprilie 1948, fiind în vigoare până în luna iulie 1951.

1967 – Israelul a lansat atacuri simultane asupra Egiptului, Iordaniei și Siriei.

1968 – A avut loc un eveniment de tristă amintire pentru americani, fiindcă Robert F. Kennedy, candidat la președinția SUA, a fost împușcat la „Ambassador Hotel” în Los Angeles, de către Sirhan Sirhan.

1970 – La Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România a avut loc prima expoziție retrospectivă, din Europa, a lui Constantin Brâncuși.

1973 – În această zi, Ilie Năstase a cucerit celebrul turneu de Grand Slam de la Roland Garros.

2004 – A murit Ronald Reagan. Acesta a fost cel de-al 40-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

2017 – Muntenegru a devenit oficial membru NATO.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot