Ce s-a întâmplat azi, 31 martie?

31.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 31 martie?

Data de 31 martie reprezintă cea de-a 90-a zi a calendarului gregorian. În această zi au avut loc importante evenimente istorice, care și-au pus amprenta asupra dezvoltării umanității. Redactorii shtiu.ro le readuc în evidență pe cele mai importante dintre ele.

Evenimente istorice 31 martie

1437 – La această dată a izbucnit răscoala țărănească de la Bobâlna. Totul a pornit de la faptul că țăranii nu au mai avut cu ce să își plătească taxele.

1492 – A fost emis Decretul de la Alhambra, prin care li s-a cerut evreilor din Spania să se convertească la creștinism în maxim 4 luni, altfel să părăsească țara.

1596 – S-a născut René Descartes. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți matematicieni și filozofi francezi din istorie. Descartes a murit pe data de 11 februarie 1650, la vârsta de 53 de ani.

1685 – S-a născut Johann Sebastian Bach. Potrivit unelor date istorice, acesta ar fi venit pe lume pe 21 martie. Bach este considerat, pe bună dreptate, unul dintre cei mai mari muzicieni ai omenirii. Acesta a murit pe 28 iulie 1750, la vârsta de 65 de ani.

1761 – La Lisabona a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 8,5 grade pe scara Richter. Seismul a lăsat în urmă un oraș distrus aproape în întregime.

1871 – O societate din Belgia a concesionat, pe o perioadă de 45 de ani, dreptul de construire și exploatare în București a tramvaielor cu cai, denumite pe atunci „drumurile de fier americane”.

1877 – Guvernul României a hotărât mobilizarea generală a armatei, ca urmare a participării la războiul ruso-turc. În istorie, acesta a rămas cunoscut ca Războiul de Independență al României.

1889 – Turnul Eiffel a fost inaugurat. Una dintre cele mai faimoase construcții de oțel din lume este, cu siguranță, Turnul Eiffel. Cu o înălțime de 324 de metri, turnul din Paris a fost construit între anii 1887-1889. Anual, acesta este vizitat de 5,5 milioane de turiști.

1893 – A luat naștere Partidul Social Democrat al Muncitorilor din România, PSDMR.

1917 – A fost anul în care Statele Unite ale Americii a intrat în posesia Insulelor Virgine din Marea Caraibelor.

1933 – S-a născut Nichita Stănescu. Acesta a fost poet, scriitor și eseist român, fiind ales membru post-mortem al Academiei Române pentru cariera sa excepțională în literatură. Nichita a murit pe 13 decembrie 1983, la vârsta de 50 de ani.

1938 – Carol al II-lea a desființat partidele politice și a instituit o dictatură personală. Regele a format un Consiliul de Coroană ca organ de stat cu caracter permanent, alcătuit din membri numiți chiar de el, cu rang de miniștri.

1966 – Naveta spațială Luna 10, fără echipaj uman, a ajuns pe orbita Lunii, fiind prima misiune din istorie care reușește acest lucru.

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot