Ce s-a întâmplat azi, 31 martie?

31.03.2022
Ce s-a întâmplat azi, 31 martie?

Data de 31 martie reprezintă cea de-a 90-a zi a calendarului gregorian. În această zi au avut loc importante evenimente istorice, care și-au pus amprenta asupra dezvoltării umanității. Redactorii shtiu.ro le readuc în evidență pe cele mai importante dintre ele.

Evenimente istorice 31 martie

1437 – La această dată a izbucnit răscoala țărănească de la Bobâlna. Totul a pornit de la faptul că țăranii nu au mai avut cu ce să își plătească taxele.

1492 – A fost emis Decretul de la Alhambra, prin care li s-a cerut evreilor din Spania să se convertească la creștinism în maxim 4 luni, altfel să părăsească țara.

1596 – S-a născut René Descartes. Acesta a fost unul dintre cei mai importanți matematicieni și filozofi francezi din istorie. Descartes a murit pe data de 11 februarie 1650, la vârsta de 53 de ani.

1685 – S-a născut Johann Sebastian Bach. Potrivit unelor date istorice, acesta ar fi venit pe lume pe 21 martie. Bach este considerat, pe bună dreptate, unul dintre cei mai mari muzicieni ai omenirii. Acesta a murit pe 28 iulie 1750, la vârsta de 65 de ani.

1761 – La Lisabona a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 8,5 grade pe scara Richter. Seismul a lăsat în urmă un oraș distrus aproape în întregime.

1871 – O societate din Belgia a concesionat, pe o perioadă de 45 de ani, dreptul de construire și exploatare în București a tramvaielor cu cai, denumite pe atunci „drumurile de fier americane”.

1877 – Guvernul României a hotărât mobilizarea generală a armatei, ca urmare a participării la războiul ruso-turc. În istorie, acesta a rămas cunoscut ca Războiul de Independență al României.

1889 – Turnul Eiffel a fost inaugurat. Una dintre cele mai faimoase construcții de oțel din lume este, cu siguranță, Turnul Eiffel. Cu o înălțime de 324 de metri, turnul din Paris a fost construit între anii 1887-1889. Anual, acesta este vizitat de 5,5 milioane de turiști.

1893 – A luat naștere Partidul Social Democrat al Muncitorilor din România, PSDMR.

1917 – A fost anul în care Statele Unite ale Americii a intrat în posesia Insulelor Virgine din Marea Caraibelor.

1933 – S-a născut Nichita Stănescu. Acesta a fost poet, scriitor și eseist român, fiind ales membru post-mortem al Academiei Române pentru cariera sa excepțională în literatură. Nichita a murit pe 13 decembrie 1983, la vârsta de 50 de ani.

1938 – Carol al II-lea a desființat partidele politice și a instituit o dictatură personală. Regele a format un Consiliul de Coroană ca organ de stat cu caracter permanent, alcătuit din membri numiți chiar de el, cu rang de miniștri.

1966 – Naveta spațială Luna 10, fără echipaj uman, a ajuns pe orbita Lunii, fiind prima misiune din istorie care reușește acest lucru.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot